Ka偶dy lubi brownie...no, przynajmniej ja jak dot膮d nie spotka艂am osoby, kt贸ra nie lubi艂aby tego smako艂yku... Brownie jednak za pewne wszystkim kojarzy si臋 z ton膮 czekolady, cukru i mas艂a... Taka jest tradycyjna recetura, jednak warto czasem troch臋 j膮 nagi膮膰 i przygotowa膰 brownie, kt贸re jest zupe艂n膮 odwrotno艣ci膮 tradycyjnego, a wci膮偶 jest przepyszne! Przygotowa艂am brownie z u偶yciem...batata (s艂odkiego ziemniaka)! Brownie nie smakuje jak pasztet, nie martwcie si臋! Batat nadaje mu lekkiej naturalnej s艂odyczy oraz wilgotnej, zbitej konsystecnji. Zamiast cukru u偶y艂am erytrolu, kt贸ry jest moim ulubionym i jednym z najzdrowszych zast臋pnik贸w cukru. Dodatek jakiekolwiek t艂uszczu zupe艂nie pomin臋艂am i ciasto wcale nie traci przez to na smaku...traci za to na zb臋dnych, nie dostarczaj膮cych wielu sk艂adnik贸w od偶ywczych kalorii :D Zamiast czekolady u偶y艂am kakao, kt贸re jest bogate w magnez i 偶elazo, jednak je艣li s膮dzicie, 偶e bez czekolady to si臋 nie obejdzie...nie widz臋 nic z艂ego w dodaniu do ciasta odrobiny posiekanej dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawarto艣ci kakao.