Ka偶dy lubi brownie...no, przynajmniej ja jak dot膮d nie spotka艂am osoby, kt贸ra nie lubi艂aby tego smako艂yku... Brownie jednak za pewne wszystkim kojarzy si臋 z ton膮 czekolady, cukru i mas艂a... Taka jest tradycyjna recetura, jednak warto czasem troch臋 j膮 nagi膮膰 i przygotowa膰 brownie, kt贸re jest zupe艂n膮 odwrotno艣ci膮 tradycyjnego, a wci膮偶 jest przepyszne! Przygotowa艂am brownie z u偶yciem...batata (s艂odkiego ziemniaka)! Brownie nie smakuje jak pasztet, nie martwcie si臋! Batat nadaje mu lekkiej naturalnej s艂odyczy oraz wilgotnej, zbitej konsystecnji. Zamiast cukru u偶y艂am erytrolu, kt贸ry jest moim ulubionym i jednym z najzdrowszych zast臋pnik贸w cukru. Dodatek jakiekolwiek t艂uszczu zupe艂nie pomin臋艂am i ciasto wcale nie traci przez to na smaku...traci za to na zb臋dnych, nie dostarczaj膮cych wielu sk艂adnik贸w od偶ywczych kalorii :D Zamiast czekolady u偶y艂am kakao, kt贸re jest bogate w magnez i 偶elazo, jednak je艣li s膮dzicie, 偶e bez czekolady to si臋 nie obejdzie...nie widz臋 nic z艂ego w dodaniu do ciasta odrobiny posiekanej dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawarto艣ci kakao.
ZDROWE BROWNIE Z BATATA
forma keksowa o d艂. 20cm
jeden du偶y batat (s艂odki ziemniak), oko艂o 360g po obraniu
艣redni, dojrza艂y banan, oko艂o 110g bez sk贸rki
115g m膮ki owsianej*
20g sproszkowanego korzenia maca (opcjonalnie, mo偶na zast膮pi膰 20g m膮ki owsianej)
40g kakao
50g jogurtu ro艣linnego (u偶y艂am sojowego nies艂odzonego)
80g erytrolu
艂y偶eczka ekstraktu z wanilii
1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
*mo偶esz przygotowa膰 w艂asn膮 m膮k臋 owsian膮 po prostu poprzez zblendowanie p艂atk贸w owsianych! :) Proste i szybkie!
*mo偶esz przygotowa膰 w艂asn膮 m膮k臋 owsian膮 po prostu poprzez zblendowanie p艂atk贸w owsianych! :) Proste i szybkie!
Obranego batata kroimy na mniejsze cz臋艣ci i pieczemy/gotujemy na parze do mi臋kko艣ci (ja wybra艂am pieczenie). Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Nast臋pnie blendujemy do na g艂adk膮 mas臋 wraz z po艂ow膮 banana i jogurtem ro艣linnym. Dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i 艂aczymy je ze sob膮 dok艂adnie. Przek艂adamy ciasto do formy keksowej o d艂. oko艂o 20cm. Pozosta艂膮 po艂ow臋 banana kroimy w plasterki i uk艂adamy na wierzchu brownie. Pieczemy oko艂o 40-50 minut w 180*C. Smacznego! :)
NA SAMYM KO艃CU POSTA ZNAJDUJE SI臉 INFORMACJA O WARTO艢CI OD呕YWCZEJ BROWNIE! :)
NA SAMYM KO艃CU POSTA ZNAJDUJE SI臉 INFORMACJA O WARTO艢CI OD呕YWCZEJ BROWNIE! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Everyone likes brownies! Well, I mean, I haven't met a person who doesn't... Brownie, however, is usually associated with a ton of chocolate, sugar and fat. That's the traditional version, yeah. But why not to try to make it completely opposite, but still tasty? I made this brownie using sweet potato! And it doesn't taste like a potato, not at all...Sweet potato makes the brownie fudgy and naturally sweet. Instead of sugar, I used Natvia erythritol, which is my favourite replacement for sugar and it's one of the healthiest sweeteners. I didn't use any oil/butter in this recipe, I don't think it's necessary! Oil doesn't have almost any nutritional value and is rich in pro-inflammatory omega-6 fatty acids. Instead of chocolate, I used unsweetened cocoa powder, a good source of magnesium and iron. However, if you think that chocolate in a brownie is critical, I don't see a problem in adding some chopped good quality dark chocolate with high cocoa mass into the batter!
115g oat flour*
20g maca powder (optional, you can substitute that with 20g more of oat flour)
40g unsweetened cocoa powder
50g unsweetened soy yogurt
80g Natvia erythritol
1 tsp vanilla
1/2 tsp baking powder
*you can make your own oat flour by simply blending oats! :) Quick and easy!
Cut the peeled and washed sweet potato and bake or steam it until soft (I baked mine). Then cool it down a bit and blend together with a half of banana and soy yogurt. Add the rest of the ingredients and mix well. Transfer the brownie batter into a loaf tin lined with baking paper. Slice the remaining half of banana and decorate the top of the brownie with it. Place the brownie in the oven and bake for 40-50 minutes in 180*C. Enjoy! :)
8-10" loaf tin
large sweet potato, about 360g without the peel
medium, ripe banana, about 110g without the peel115g oat flour*
20g maca powder (optional, you can substitute that with 20g more of oat flour)
40g unsweetened cocoa powder
50g unsweetened soy yogurt
80g Natvia erythritol
1 tsp vanilla
1/2 tsp baking powder
*you can make your own oat flour by simply blending oats! :) Quick and easy!
Cut the peeled and washed sweet potato and bake or steam it until soft (I baked mine). Then cool it down a bit and blend together with a half of banana and soy yogurt. Add the rest of the ingredients and mix well. Transfer the brownie batter into a loaf tin lined with baking paper. Slice the remaining half of banana and decorate the top of the brownie with it. Place the brownie in the oven and bake for 40-50 minutes in 180*C. Enjoy! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?