Nie wiedzia艂am jak nazwa膰 ten przepis...zdecydowa艂am si臋 na "艣niadaniowe muffinki owsiane", poniewa偶 jest to prawie 偶e pieczona owsianka :) Nie oznacza to jednak, 偶e mo偶na je艣膰 je tylko i wy艂膮cznie na 艣niadanie... ja delektowa艂am si臋 nimi wraz z moim wieczornym kubkiem herbaty! :) S膮 one w ka偶dym razie 艣wietnym rozwi膮zanem dla zabieganych os贸b, kt贸re rano nie maj膮 du偶o czasu. Jest to bardzo szybka i wygodna opcja, dodatkowo...te muffinki s膮 pyszne i bardzo zdrowe! Dzi臋ki temu, 偶e s膮 bogate w b艂onnik, pozostawi膮 Ci臋 sytym o wiele d艂u偶ej ni偶 dro偶d偶贸wka czy tost z d偶emem... Z艂o偶one w臋glowodany z p艂atk贸w owsianych r贸wnie偶 dostarcz膮 energii na o wiele d艂u偶szy czas! Muffinki nie zawieraj膮 nasyconego t艂uszczu czy cukru rafinowanego...s膮 jednak wzbogacone o suszone owoce (艣mia艂o mo偶na doda膰 do nich tak偶e i orzechy!), kt贸re dodaj膮 naturalnej s艂odyczy. Podsumowuj膮c - idealne zar贸wno na 艣niadanie czy przek膮sk臋 w pracy/szkole jak i na zaspokojnie ochoty na co艣 s艂odkiego w ciagu dnia! :) Bardzo lubi臋 je posmarowane mas艂em orzechowym! Polecam spr贸bowa膰 tego po艂膮czenia! Upiek艂am je ju偶 trzy razy! :)
艢NIADANIOWE MUFFINKI OWSIANE
12 muffinek
200g p艂atk贸w owsianych g贸rskich
100g ulubionych suszonych owoc贸w (do muffinek ze zdj臋膰 u偶y艂am suszonego ananasa; mo偶na r贸wnie偶 doda膰 ulubione orzechy)
50g m膮ki kokosowej
20g sproszkowanego korzenia maca (mo偶na zast膮pi膰 tak膮 sam膮 ilo艣膰 p艂atk贸w owsianych)
350-450ml mleka ro艣linnego (ja u偶y艂am Koko Dairy Free Super, jest ono jednak dost臋pne jedynie w Wielkiej Brytanii...)
p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
(mo偶esz doda膰 odrobine syropu z agawy/klonowego lub innego s艂odzid艂a bo muffinki same w sobie nie s膮 zbyt s艂odkie :))
Suszone owoce kroimy na mniejsze kawa艂ki. W misce mieszamy p艂atki owsiane, m膮k臋 kokosow膮, proszek maca, proszek do pieczenia i suszone owoce. Nast臋pnie partiami dodajemy mleko ro艣linne, od uzyskania g臋stej konsystencji. Silikonowe foremki na muffiny nape艂niamy posta艂膮 mas膮 (nie polecam u偶y膰 papierowych papilotek, poniewa偶 w przepisie nie ma oleju, kt贸ry zapobieg艂by przyklejaniu si臋 muffinek do papilotek...) i pieczemy oko艂o 25 minut w 180*C lub do momentu a偶 wierzch muffinek b臋dzie z艂oto-br膮zowy. Przechowujemy w szczelnie zamkni臋tym pojemniku w temp. pokojowej max. 2-3 dni lub max. 3-4 dni w lod贸wce. Smacznego!
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
I didn't know how to name this recipe...I decided for "breakfast porridge muffins" because it's basically a baked porridge! :) It doesn't mean that you can eat them only for breakfast, though! I enjoyed these muffins with my afternoon cuppa as well! :) However, they are a perfect solution for everyone who's busy and doesn't have lots of time in the morning. It's a real quick and convenient option! In addition, these muffins are very tasty and healthy as well! Because they are rich in fibre, they will keep you full and energetic for much longer than toast with jam or cereal with milk. They don't contain any fat or refined sugar, although I added some dried fruit to my muffins and I highly recommend that! I think that nuts could be a great addition to these muffins as well!
To sum up - they are a perfect breakfast option for busy people, you can also take them to work/school/uni as a snack or enjoy them with your afternoon tea/coffee! Oh, and I reeeeally recommend spreading some peanut or almond butter on them - so so so good! :) I've already baked them three times! :)
BREAKFAST PORRIDGE MUFFINS
12 muffins
200g oats (I recommend using "jumbo" oats, but if you can't find them, simple porridge oats should work too)
100g favourite dried fruit (for these muffins I used Urban Fruit dried pineapple >>this one<<, you can also add nuts)
50g coconut flour
20g maca powder (optional, you can substitute with more oats)
350-450ml Koko Dairy Free Super milk (>>this one<<)
1 tsp baking powder
(you can add a bit of agave/maple syrup or other sweetener to make them sweeter because they're not really sweet :))
Chop the dried fruit into small pieces. In a large bowl, mix together oats, coconut flour, maca powder, baking powder and chopped dried fruit. Next, slowly add the milk until you reach a thick consistency. Transfer the batter into silicone muffin moulds (I wouldn't recommend using paper muffin cases because there's no oil in this recipe so they will stick to the cases...). Bake for around 25 minutes in 180*C or until they're golden brown. Store in an air-tight container in a room temp. for max. 2-3 days or in a fridge for max. 3-4 days. Enjoy! :)
NUTRITIONAL VALUE (1 muffin)
Mo偶na zabra膰 do pracy, smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsu艅