Strony

pi膮tek, 29 marca 2019

wiosenny pudding chia // spring chia pudding


 E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W




(WIOSENNY) PUDDING CHIA
1 porcja 






40g nasion chia (u偶y艂am bia艂ych, ale powszechnie dost臋pne w sklepach czarne sprawdz膮 si臋 tak samo dobrze)
szklanka dowolnego mleka ro艣linnego (u偶y艂am Koko Dairy Free Super Milk)
1/2 艂y偶eczki wanilii
opcjonalnie - 1/2 艂y偶eczki niebieskiej spiruliny, 1/2 艂y偶eczki sproszkowanego kwiatu groszku - dla koloru!
opcjonalnie - syrop kolonowy/z agawy lub inne s艂odzid艂o

Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy wanili臋 i mieszamy. Po 5 minutach mieszamy ponownie i pozostawiamy na kolejne 5 minut, po czym zn贸w mieszamy. Wstawiamy pudding do lod贸wki (mo偶na sprawdzi膰 po 10-15 minutach i zn贸w zamiesza膰, jednka nie powinny si臋 ju偶 zrobi膰 偶adne "kluchy" i pudding powinien 艂adnie zg臋stnie膰). Pozostawiamy pudding w lod贸wce na min. 4-5h lub do zg臋stnienia. (opcjonalnie) Dos艂adzamy do smaku i (opcjonalnie) dzielimy go na dwie porcje, do jednej cz臋艣ci dodajemy niebiesk膮 spirulin臋, do drugiej sproszkowanego kwiatu groszku i mieszamy dok艂adnie do momentu uzyskania koloru. Gotowe! Mo偶na poda膰 pudding ze 艣wie偶ymi owocami, np. bananem, czy owocami jagodowymi, lub innymi ulubionymi dodatkami. Najlepiej zje艣膰 ca艂o艣膰 od razu, poniewa偶 kwasy omega-3 zawarte w chia utleniaj膮 si臋 do艣膰 szybko! Smacznego! :) 



E N G L I S H  V E R S I O N 


(SPRING) CHIA PUDDING 
1 serving


40g chia seeds (I used white chia seeds, but widely available in supermarkets black chia seeds work as well!)
1/2 tsp vanilla essence 
optional, for colour - 1/2 tsp blue spirulina, 1/2 tsp butterfly pea flower powder 
optional - maple/agave syrup or other sweetener 


Add the chia seeds, vanilla essence and milk to a mixing bowl, whisk to combine and leave for about 5 minutes, then whisk again to break up any chia clumps and leave for another 5 minutes. Stir the pudding well again and transfer to the fridge (you can check it and stir again after 10-15 minutes but it shouldn't form any clumps at that stage anymore). Let it sit for minimum 4-5h or until it thickens. (optional) Add chosen sweetener to taste and (optional) divide the chia pudding into two parts, add the blue spirulina to one, and the butterfly pea flower powder to the other one and mix well. You can serve the chia pudding with fresh fruit, e.g. banana or berries, or other favourite toppings. If you want to benefit from chia seeds nutritional properties, it's best to eat it as soon as possible because omega-3 from chia seeds are not stable for a long time. Enjoy! :)


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?