E N G L I S H B E L O W
Bardzo proste, jednak smaczne i wygl膮daj膮ce do艣膰 imponuj膮co dzi臋ki marmurkowemu wzorowi ciasto z dodatkiem puree dyniowego :) Mia艂am ochot臋 na domowy s艂odki wypiek do mojej popo艂udniowej fili偶anki herbaty, jednak nie wiedzia艂am za bardzo co by tu upiec... Postawi艂am na klasyczne i bardzo proste ciasto pieczone w keks贸wce, kt贸re nigdy nie zawodzi ;) Tym razem doda艂am do niego nieco puree z dyni, kt贸re zrobi艂am kilka dni temu i musia艂o by膰 zu偶yte. W czasie robienia ciasta wpad艂am na pomys艂 zrobienia go w wersji marmukowej aby by艂o ciekawej!
KAKAOWO-DYNIOWE CIASTO MARMURKOWE
keks贸wka o d艂. 20-25cm
230g m膮ki pe艂noziarnistej / orkiszowej (lub pszennej)
20g kakao (do cz臋艣ci kakaowej)
艂y偶eczka proszku do pieczenia
1/2 艂y偶eczki sody
180ml mleka ro艣linnego (u偶y艂am sojowego nies艂odzonego) + 1 艂y偶ka (do cz臋艣ci kakaowej)
200g puree z dyni pi偶mowej
艂y偶eczka ekstraktu z wanilii
120g erytrolu / ksylitolu - wersja bezcukrowa, lub innej substancji s艂odz膮cej
W misce mieszamy m膮k臋, proszek, sod臋 oraz erytrol / ksylitol. Dodajemy puree, mleko oraz wanili臋 i mieszamy wszystkie sk艂adniki do po艂膮czenia. Oko艂o po艂ow臋 ciasta odk艂adamy do oddzielnej miski i 艂膮czymy z kakao oraz 艂y偶k膮 mleka. Form臋 keksow膮 wyk艂adamy papierem do pieczenia i wype艂niamy j膮 na zmian臋 ciastem dyniowym i dyniowo-kakaowym do momentu a偶 ciasto si臋 sko艅czy. Wk艂adamy wype艂nion膮 form臋 do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C i pieczemy 50-55 minut. Patyczek szasz艂ykowy wbity w 艣rodek ciasta powinnien wyj艣膰 nie oblebiony surowym ciastem. Je艣li w trakcie pieczenia zauwa偶ycie, 偶e wierzch zacz膮艂 si臋 zbyt szybko br膮zowi膰 mo偶na przykry膰 ciasto foli膮 aluminiow膮 i kontynuowa膰 pieczenie. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
Really easy, but delicious and fancy-looking cake! :) I wanted something sweet but homebaked to go with my afternoon cuppa, although I wasn't sure what to bake... I went for the good, old loaf cake ;) This time I used some butternut squash puree that I found in my fridge and while I was making this bread I came up with the "marble" idea, so the cake wasn't "boring" :D I was quite pleased with how it turned out! Looks good, doesn't it? ;)
COCOA MARBLE PUMPKIN BREAD
8-10" loaf tin
230g wholemeal or spelt flour (or all-purpose white flour)
20g cocoa powder (to add to the cocoa part)
1 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
180ml plant milk (I used soya unsweetened) + 1 tbsp (to add to the cocoa part)
200g butternut squash puree
1 tsp vanilla essence
120g erythritol (I use Natvia >>CLICK<<) or other sweetener
In a bowl, mix together the flour, baking powder, bicarbonate of soda and erythritol. Add the butternut squash puree, milk and vanilla and mix it all until well combined. Put aside about a half of the cake batter to another bowl and mix with cocoa powder and a spoon of milk. Prepare the loaf tin by lining it with a greaseproof paper. Drop a few large spoons of the pumpkin batter into a tin, following by a few large spoonfuls of the cocoa-pumpkin batter and continue this process until you run out the batter. Bake for 50-55 minute in 180*C (check the bread with a skewer stick - it should come out not covered in a raw batter). If you notice that the bread is getting brown on top during baking, cover it with a foil and continue baking. Enjoy! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?