Kawa i czekolada idzie ze sob膮 w parze, temu nie da sie zaprzeczy膰. Kto z Was jest fanem pysznego napoju zwanego 'mocha' sk艂adaj膮cego si臋 z espresso, czekolady i mleka? Je艣li jeszcze nie pr贸bowali艣cie - jak najszybciej odwied藕cie lokaln膮 kawiarni臋 i zam贸wcie! Kawa i czekolada smakuj膮 dobrze po艂膮czone nie tylko w gor膮cym napoju, ale tak偶e i wypiekach. To ciasto bardzo dobrze tego dowodzi! Czekoladowe, z subtelnym posmakiem kawy...dodatek kawa艂k贸w czekolady sprawia, 偶e smakuje jeszcze lepiej! A pachnie...ob艂臋dnie! To co, kto si臋 skusi na kawa艂ek do porannej/popo艂udniowej kawy? :) Na zach臋t臋 dodam jeszcze, 偶e to ciasto jest przygotowane z u偶yciem m膮ki orkiszowej oraz bezt艂uszczowe i bezcukrowe! Nie licz膮c czekolady...ale warto j膮 doda膰, uwierzcie!
ZDROWE CIASTO KAWOWO-CZEKOLADOWE
keks贸wka o d艂. 20cm
225g m膮ki orkiszowej
艂y偶eczka proszku do pieczenia
1/2 艂y偶eczki sody
15g kakao
125g erytrolu (lub innej wybranej substancji s艂odz膮cej, np. xylitol te偶 sprawdzi si臋 w wersji bezcukrowej)
85g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
100ml mleka ro艣linnego
10g nasion chia + 30ml mleka ro艣linnego
130ml mocnej kawy (osudzonej)
Nasiona chia mieszamy z mlekiem ro艣linnym i odstawiamy na 5-7 minut do uzyskania "偶elowej" konsystencji. W misce mieszamy m膮k臋, proszek do pieczenia, sod臋, kakao, erytrol i 50g posiekanej czekolady. Dodajemy mleko ro艣linne oraz kaw臋 i wcze艣niej przygotowane nasiona chia. Mieszamy wszystkie sk艂adniki dok艂adnie i przelewamy ciasto do keks贸wki wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy pozosta艂膮 posiekan膮 czekolad膮. Pieczemy 45 minut w 180*C lub do momentu a偶 patyczek szasz艂ykowy wbity w 艣rodek ciasta b臋dzie suchy. Smaczego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
Coffee and chocolate is a good pair, isn't it? Who doesn't love a mocha, which is a drink composed of espresso, chocolate, and steamed milk? If you haven't tried it yet, go to a local cafe as soon as possible and order one! Coffee and chocolate go well not only in a hot drink but in a cake, too. This one is a great example! Chocolatey, with a subtle coffee flavour...and the addition of chocolate chips makes it even better! And the smell...just divine... So, who would like a slice with a morning/afternoon coffee? There's no such thing as too much coffee, right? ;) To tempt you even more, this loaf is made with spelt flour instead of white flour, and there's no sugar or fat. Apart from the chocolate, but well...it's worth it, really! ;)
HEALTHY MOCHA LOAF
8-10' loaf tin
225g spelt flour
15g dark cocoa powder
1 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
125g erythritol (xylitol works well too / you can also use sugar if you don't need this cake to be sugar-free :)), I used Natvia erythritol
85g dark chocolate chips
100ml plant milk (I used 'Super' by Koko Dairy Free)
10g chia seeds + 30ml plant milk
130ml strong coffee (cooled down)
Mix the chia seeds with milk in a small dish and let rest for around 5-7 minutes to thicken. It should be jelly-like consistency. In a large bowl, mix together flour, baking powder, bicarbonate of soda, cocoa, erythritol, and 50g of chocolate chips. Add the milk, coffee and previously prepared chia "egg" and mix all the ingredients together. Transfer the batter into a loaf tin lined with greaseproof paper and sprinkle the rest of chocolate chips on top. Bake for 45 minutes in 180*C. Enjoy! :)
Wygl膮da troch臋 jak chlebek :)
OdpowiedzUsu艅przepyszne ale wyszla mi okropna konsystencja a mianowicie bardzo gumowa
OdpowiedzUsu艅co moglo pojsc nie tak?