Muffinki s膮 perfekcyjnym wypiekiem je艣li masz ochot臋 na domowy wypiek, ale nie masz zbyt du偶o czasu i nie koniecznie chcesz piec pe艂nowymiarowe ciasto.
Ostatnio dosta艂am kilka smak贸w wega艅skiego bia艂ka do przetestowania od Reflex Nutrition i postanowi艂am, 偶e dodam odrobin臋 do moich muffin i zobacz臋 jak wyjd膮. Powiem Wam, 偶e by艂 to dobry pomys艂, bo bia艂ko nie wp艂yn臋艂o zbyt na struktur臋 czy smak wypieku, jedynie doda艂o mu nieco waniliowego aromatu, co nie jest niczym z艂ym :) Dzi臋ki dodatkowi od偶ywki bia艂kowej muffiny s膮 bardziej od偶ywcze i syc膮ce, poniewa偶 zawieraj膮 wi臋cej bia艂ka - w jednej muffinie jest 6g bia艂ka (12% dziennego zapotrzebowania! :))
Doda艂am do nich tak偶e i odrobin臋 matcha, poniewa偶 bardzo j膮 lubi臋, a tak偶e jest ona bogata w antyoksydanty. Przed upieczeniem muffiny by艂y zielone, po wyj臋ciu z piekarnika niestety ten kolor przemieni艂 si臋 w br膮zowo-zielony (z naciskiem na br膮zowy... :D), ale smak matcha wci膮偶 pozosta艂! :)