Strony

wtorek, 17 grudnia 2019

waniliowe muffiny proteinowe z matcha // vanilla protein muffins with matcha


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W
Muffinki s膮 perfekcyjnym wypiekiem je艣li masz ochot臋 na domowy wypiek, ale nie masz zbyt du偶o czasu i nie koniecznie chcesz piec pe艂nowymiarowe ciasto
Ostatnio dosta艂am kilka smak贸w wega艅skiego bia艂ka do przetestowania od Reflex Nutrition i postanowi艂am, 偶e dodam odrobin臋 do moich muffin i zobacz臋 jak wyjd膮. Powiem Wam, 偶e by艂 to dobry pomys艂, bo bia艂ko nie wp艂yn臋艂o zbyt na struktur臋 czy smak wypieku, jedynie doda艂o mu nieco waniliowego aromatu, co nie jest niczym z艂ym :) Dzi臋ki dodatkowi od偶ywki bia艂kowej muffiny s膮 bardziej od偶ywcze i syc膮ce, poniewa偶 zawieraj膮 wi臋cej bia艂ka - w jednej muffinie jest 6g bia艂ka (12% dziennego zapotrzebowania! :))
Doda艂am do nich tak偶e i odrobin臋 matcha, poniewa偶 bardzo j膮 lubi臋, a tak偶e jest ona bogata w antyoksydanty. Przed upieczeniem muffiny by艂y zielone, po wyj臋ciu z piekarnika niestety ten kolor przemieni艂 si臋 w br膮zowo-zielony (z naciskiem na br膮zowy... :D), ale smak matcha wci膮偶 pozosta艂! :)





WANILIOWE MUFFINY PROTEINOWE Z MATCHA
6-7 muffin


30g waniliowej od偶ywki bia艂kowej (je艣li nie masz/nie chcesz u偶ywa膰 od偶ywki bia艂kowej, zast膮p 30g m膮ki)
100g m膮ki orkiszowej
10g matcha (je艣li nie masz/nie chcesz u偶ywa膰 od偶ywki bia艂kowej, zast膮p 10g m膮ki)
50g erytrolu/ksylitolu lub innej substancji s艂odz膮cej 
10g mielonego siemienia lnianego
180ml mleka ro艣linnego
艂y偶eczka proszku do pieczenia
1/3 艂y偶eczki sody oczyszczonej


Siemi臋 lniane mieszamy z 3-4 艂y偶kami ciep艂ej wody i odstawiamy na oko艂o 5 minut. W misce mieszamy od偶ywk臋 bia艂kow膮, m膮k臋, matcha, proszek do pieczenia, sod臋 i erytrol. Do suchych sk艂adnik贸w dodajemy wcze艣niej przygotowane siemi臋 lniane oraz mleko ro艣linne i mieszamy wszystko dok艂adnie. Przygotowane ciasto rozdzielamy pomi臋dzy oko艂o 6-7 silikonowych foremek na muffiny i pieczemy 20-25 minut w 180*C. Smacznego! :)



E N G L I S H  V E R S I O N

Muffins are the perfect solution when you're craving a homebaked sweet treat but you don't have a lot of time and not necessarily want to bake an 8" cake... ;)
Some time ago, I've been gifted a few samples of vegan protein from Reflex Nutrition and though I will add it to the muffins and see what happens. And I need to tell you that it was quite a good idea! Protein powder didn't affect the flavour other than only adding some vanilla flavour to the muffins, which is not a bad thing after all :) Thanks to the protein powder the muffins are much more nutritious and filling, as they're rich in protein - one muffin has got 6g of protein (12% of daily recommended intake! :))
I also a little bit of matcha powder to my muffins, because I just like matcha :D And matcha is also very rich in antioxidants. Muffins were nice and green before I baked them, then they turned brownish-green (mostly brownish though :D), but they still taste like matcha, you need to take my word on that and try the recipe yourself! :) 



VANILLA PROTEIN MUFFINS WITH MATCHA
6-7 muffins


30g Reflex Nutrition plant based vanilla protein powder (if you don't have/don't want to use protein powder you can replace it with 30g flour)
100g spelt flour
10g matcha powder (if you don't have/don't want to use matcha you can replace it with 10g flour)
50g erythritol/xylitol or other sweetener of your choice (use sugar if you don't need sugar free option)
10g milled flaxseed
180ml plant milk
1 tsp baking powder
1/3 tsp bicarbonate of soda

Mix the flaxseed with 3-4 tablespoons of warm water and set aside for about 5 minutes or until it reaches jelly-like consistency. In a large bowl, mix the protein powder, flour, matcha powder, baking powder, bicarbonate of soda and erythritol together. Add the plant milk and milled flaxseed previously mixed with water to the dry ingredients and mix everything together. Divide the batter between 6-7 silicon muffins moulds and bake the muffins for around 20-25 minutes in 180*C. Enjoy! :)



NUTRITIONAL INFORMATION (1 MUFFIN OUT OF 7)



2 komentarze:

  1. Anonimowy20:28

    Fajny, prosty przepis! Akurat nie wiedzia艂am, co zrobi膰 z zalegaj膮cym proszkiem bia艂kowym... U偶y艂am podw贸jnej ilo艣ci sk艂adnik贸w, erytrol zast膮pi艂am mieszank膮 cukru bia艂ego i br膮zowego i doda艂am sk贸rk臋 otart膮 z dw贸ch cytryn. Muffiny wysz艂y pi臋kne, jak na zdj臋ciach! Nie s膮 bardzo s艂odkie, wi臋c rozwa偶am polanie ich lukrem z br膮zowego cukru i imbiru, jak szale膰 to szale膰 :D

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?