Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

buraczane kotlety z fasoli


Dzisiaj proponuj臋 Wam kolety z bia艂ej fasoli w buraczanej wersji. Uwielbiam wszystkie wege kotlety z warzyw! S膮 nie zast膮pione, bo mo偶na je zrobi膰 z 80% warzyw, zawsze w innych kombinacjach smakowych itp., wi臋c nie maj膮 prawa si臋 znudzi膰 :) Poza tym s膮 zdrowe i syc膮ce. Mo偶na je艣膰 je z w wersji fit z sa艂atk膮, lub je艣li wolicie - z kasz膮, albo w艂o偶y膰 w bu艂k臋 z dodatkiem sa艂aty i innych warzyw i zje艣膰 w formie wega艅skiego burgera (osobi艣cie kocham t臋 wersj臋!). Ja zazwyczaj piek臋 kotlety w piekarniku, mo偶ecie upiec je tak jak ja lub je艣li wolicie - usma偶y膰, wyb贸r nale偶y do Was.








BURACZANE KOTLETY Z FASOLI
 3 艣rednie kotlety


puszka - 220g bia艂ej fasoli (lub tyle samo ugotowanej "w艂asnor臋cznie")
80g tartych buraczk贸w BIO Primavika
2 艂y偶ki m膮ki gryczanej
艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
2 艂y偶ki posiekanej natki pietruszki
ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i zio艂owy, kumin, czosnek mielony
~je艣li b臋dziecie sma偶y膰 kotlety - bezglutenowa bu艂ka tarta (lub otr臋by gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do sma偶enia

Fasol臋 ods膮czamy z zalewy i przep艂ukujemy na sicie, nast臋pnie wraz z buraczkami miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i mieszamy dok艂adnie. Z masy formujemy kotleciki i uk艂adamy je na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia (lub obtaczamy w panierce i sma偶ymy na oleju z obu stron) i pieczemy ok. 30-40 minut w 180*C. Po ok. 15-20 minutach delikatnie przewracamy na drug膮 stron臋. Podajemy z sur贸wkami/kasz膮/sosem/jako burger. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?