T臋 granol臋 przygotowa艂am ju偶 dawno temu i dawno temu te偶
zosta艂a zjedzona...Jednak ci膮gle mia艂am inne "wa偶niejsze" przepisy do
opublikowania na blogu. W ko艅cu przyszed艂 czas i na granol臋 ;) Smakuje bardzo ciekawie, na
pewno przypadnie do gustu fanon kasz ;) Polecam jej upieczenie - zawsze to
jaka艣 nowo艣膰! ;)
Powiem mo偶e co艣 wi臋cej o jej g艂贸wnych sk艂adnikach, a mo偶e
bardziej jednym sk艂adniku, bo kasz臋 jaglan膮 ka偶dy chyba zna :) Za to - canihua -
co to takiego? "Kani艂艂a" jest to zbo偶e pochodz膮ce z Peru.
Brzmi podobnie jak quiona (kin艂a)? Nie bez powodu :) W smaku r贸wnie偶 s膮
bardzo podobne, tak samo jak i z wygl膮du - po ugotowaniu canihua tak偶e ma
ziarna z "ogonkiem" czy "niteczk膮". Jakie warto艣ci ma
canihua i dlaczego warto wprowadzi膰 j膮 do swojego jad艂ospisu? Ma du偶o
bia艂ka, 偶elaza oraz kwasu foliowego. W 100g tego zbo偶a znajdziemy a偶 15g
dobrego bia艂ka ro艣linnego, 9g b艂onnika oraz 8mg 偶elaza (co r贸wna si臋 59%
dziennego spo偶ycia).
GRANOLA Z KASZY JAGLANEJ I
CANIHUA'Y
艣redni s艂oik granoli
100g kaszy jaglanej
50g canihua'y
75g p艂atk贸w gryczanych
30g nerkowc贸w
30g migda艂贸w w p艂atkach
30g orzech贸w w艂oskich
30g suszonej 偶urawiny
40g suszonych 艣liwek
25g rodzynek
50g syropu z agawy
艂y偶eczka proszku maca (opcjonalnie)
Kasz臋 jaglan膮 i canihua'臋 p艂uczemy na sicie pod bie偶膮c膮 wod膮, a nast臋pnie gotujemy w 2 szklankach wody ok. 20 minut (do momentu wch艂oni臋cia p艂ynu przez kasze). Orzechy i suszone owoce grubo siekamy i dodajemy do kaszy, nast臋pnie dodajemy syrop z agawy i mieszamy ca艂o艣膰. Blach臋 wk艂adamy papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarowujemy na niej mas臋 na granol臋. Wk艂adamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-60 minut w 160*C. Uwaga - trzeba co ok. 10 minut podejrze膰 nasz膮 granol臋 czy nie spiek艂a si臋 za mocno! Po up艂ywie tego czasu wyjmujemy blach臋 z piekarnika i ca艂kowicie studzimy granol臋. Nast臋pnie 艂amiemy j膮 na ma艂e kawa艂ki. Przechowujemy w szczelnie zamkni臋tym s艂oiku max. 2-3 tygodnie. Smacznego!
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?