Strony

sobota, 19 wrze艣nia 2015

domowe czekoladki REESE'S


Jako pierwsze zapytam, czy znacie te 艂akocie? My艣l臋, 偶e pewnie tak ;) Niestety ich oryginalna wersja nie jest wega艅ska. Przed przej艣ciem na weganizm je uwielbia艂am! I planowa艂am, planowa艂am, planowa艂am...zrobi膰 te domowe. Ci膮gle zapomina艂am. Mas艂o orzechowe i czekolada to duet wprost stworzony dla siebie! I dla mnie, hihi :)) A najlepsze, 偶e w domowym zaciszu mo偶na 艂atwo podrobi膰 ameryka艅skie czekoladki. Smakuj膮 niemal identycznie, serio! :)) Wiem, 偶e nie wygl膮daj膮 jak orygina艂 i, 偶e s膮 pod wzgl臋dem wygl膮du niedoskona艂e, ale...kto by si臋 przejmowa艂 wygl膮dem, skoro smakuj膮 jak prawdziwe Reese's? :))







DOMOWE CZEKOLADKI REESE'S
 11 czekoladek


100g czekolady gorzkiej
60g mas艂a orzechowego (+ew. szczypta soli, je艣li macie niesolone mas艂o)

Po艂ow臋 czekolady rozpu艣ci膰. Przygotowa膰 silikonowe foremki na muffiny. Do ka偶dej foremki nak艂ada膰 po ok. 1/2 艂y偶eczki czekolady, po czym rozsmarowa膰 j膮 dok艂adnie (np. zwyk艂ym p臋dzelkiem :)) po dnie i ok. 1/6 wysoko艣ci foremki. Wstawi膰 foremki na ok. 15 minut do lod贸wki, aby czekolada zastyg艂a. 
Je艣li Wasze mas艂o ma do艣膰 sta艂膮 konsystencj臋 warto je nieco rozpu艣ci膰.
Do foremki z czekolad膮 na艂o偶y膰 ok. 艂y偶eczk臋 mas艂a orzechowego i rozprowadzi膰 j膮 po dnie. Foremki wype艂nione ju偶 mas艂em orzechowym wstawi膰 na ok. 20 minut do zamra偶arki.
Rozpu艣ci膰 drug膮 cz臋艣膰 czekolady.
Foremki wyj膮膰 z zamra偶arki, na ka偶d膮 nak艂ada膰 zn贸w ok. 1/2 艂y偶eczki czekolady i p臋dzelkiem rozsmarowa膰 po wierzchu. Wstawi膰 foremki do lod贸wki na ok. 30 minut. Gotowe, smacznego! :)


Mo偶ecie przechowywa膰 je w temperaturze pokojowej, jednak wtedy s膮 mi臋kkie i czekolada szybko brudzi palce. Ja przechowywa艂am je w lod贸wce i szczerze m贸wi膮c to takie sch艂odzone nawet bardziej mi smakowa艂y :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

17 komentarzy:

  1. Kulinarne Inspiracje14:59

    pyyycha!

    OdpowiedzUsu艅
  2. Natalie14:59

    Genialne ! Koniecznie do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsu艅
  3. ja ich nie znam, nawet nigdy nie s艂ysza艂am, ale to niewa偶ne, i tak mnie przekona艂a艣 do nich :D
    p.s. teraz blog wygl膮da pi臋knie! jest 艣wie偶o, jasno i przytulnie. :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Lola15:00

    O wow! Super ekstra :D nie pr贸bowa艂am ale mam na nie wielk膮 ochot臋, a jeszcze bardziej na takie domowe :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. kuchcikOla15:00

    ale tutaj 艂adnie - wszystko idealnie dobrane, wow! :)
    tych czekoladek jeszcze nie mia艂am okazji spr贸bowa膰... ale mo偶e teraz uda mi si臋 zrobi膰 takie domowe :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. natalia.19015:01

    Nie dane mi by艂o ich spr贸bowa膰. Domowe czekoladki - to jest to!
    艁adnie tu teraz.

    OdpowiedzUsu艅
  7. Kulinarna Ja15:01

    Boskie!

    OdpowiedzUsu艅
  8. Paulina Pyrzewska15:01

    nie jad艂am ich nawet jeszcze w wersji oryginalnej, ale wygl膮daj膮 zach臋caj膮co i s艂odkoo ;)

    OdpowiedzUsu艅
  9. Cinnamon Superhero15:01

    ROBI臉. JUTRO.

    OdpowiedzUsu艅
  10. Justyna 呕ak15:02

    rewelacyjne s艂odko艣ci:)

    OdpowiedzUsu艅
  11. Aleksandra15:02

    uwielbiam te czekoladki! gdyby nie wielka torba czekaj膮ca na mnie w domu zrobi艂abym Twoj膮 bez wahania :) c贸偶, na pewno ta wersja jest zdrowsza od oryginalnej, szczeg贸lnie jak wybierze si臋 dobrej jako艣ci czekolady i mas艂o

    OdpowiedzUsu艅
  12. Klaudia P15:02

    Jeej *.* Musz臋 koniecznie zrobi膰!

    OdpowiedzUsu艅
  13. teenager ;)15:02

    domowe reese's ! <3 wbrew pozorom to nic trudnego, a smakiem zachwyc膮 pewnie bardziej ni偶 te kupne :) przyznam, 偶e nie kupowa艂am jeszcze, nie mia艂am okazji, ale teraz ju偶 wiem, 偶e wol臋 stworzy膰 domow膮 wersj臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  14. wiola.15:03

    genialne *.* ju偶 nie mog臋 si臋 doczeka膰 kiedy wypr贸buj臋, bo niestety orygina艂u nie jad艂am ;(:(

    OdpowiedzUsu艅
  15. Agatha K.15:03

    W艁A艢NIE CZEKAJ膭 W ZAMRA呕ARCE, O MAMO <3
    pomin臋 fakt, 偶e spanikowana wla艂am ca艂膮 czekolad臋 za pierwszym razem i musia艂am rozpu艣ci膰 jeszcze drugie tyle :D

    OdpowiedzUsu艅
  16. Anonimowy15:03

    Orgiwalne s膮 pyszne, ale nie ma ich w polsce, a 偶e zalega mi mas艂o orzechowe to z ch臋ci膮 zrobi臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  17. Kusz膮ce :). Uwielbiam to po艂膮czenie smak贸w.

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?