Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

d偶em rabarbarowo-r贸偶any


Nie wiem jak u Was, ale w moim mie艣cie na rynku na straganach cz臋sto jeszcze widuj臋 rabarbar. Rzutem na ta艣m臋 postanowi艂am przygotowa膰 z niego d偶em. Mam nadziej臋, 偶e i Wam uda si臋 jeszcze gdzie艣 dosta膰 ten rabarbar i przygotowa膰 poni偶szy d偶em, bo jest na prawd臋 pyszny! Ostatnio do mn贸stwa potraw na s艂odko dodaj臋 wod臋 r贸偶an膮 - pokocha艂am jej aromat! Z rabarbarem 艂膮czy si臋 idealnie! Dzi臋ki temu dodatkowi nie jest to zwyk艂y d偶em z rabarbaru... ;) Nabiera on zupe艂nie nowego charakteru! Na prawd臋 warto zainwestowa膰 w wod臋 r贸偶an膮 i przygotowa膰 ten ob艂臋dny d偶em :) Nie przepadam za (prze)s艂odkimi d偶emami, wi臋c do mojego nie da艂am du偶o cukru i jest w sam raz - nie za slodki, ale i nie za kwa艣ny :)





D呕EM RABARBAROWO-R脫呕ANY
 4 s艂oiki


1,2kg rabarbaru (waga ju偶 po odci臋ciu ko艅c贸wek)
300g cukru (przy tej ilo艣ci d偶em jest kwaskowaty - mo偶ecie 艣mia艂o doda膰 wiecej jesli wolicie s艂odszy)
4 艂y偶ki wody r贸偶anej

Rabarbar kroimy na kawa艂ki (je艣li jest 艂ykowaty mo偶ecie go obra膰 - ja tego nie robi艂am), wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 15-20 minut, mieszamy i w艂膮czamy palnik. Gotujemy d偶em do momentu a偶 kawa艂ki rabarbaru w wi臋kszo艣ci sie rozpadn膮, b臋d膮 mi臋kkie a d偶em b臋dzie g臋sty. Wod臋 r贸偶an膮 dodajemy ok. 20-30 minut przed zako艅czeniem gotowania. W piekarniku w temp. 100*C wyparzamy s艂oiki i do jeszcze gor膮cych nak艂adamy d偶em, zakr臋camy dok艂adnie, obracamy do g贸ry dnem, przykrywamy 艣ciereczk膮 i pozostawiamy do ca艂kowitego wystudzenia. Smacznego!


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?