Przepisy na pierniczki - w trakcie wypr贸bowywania.
艢wi膮teczny klimat coraz bardziej wyczuwalny, i nie chodzi tu tylko o piernikowe
zapachy rozchodz膮ce si臋 w domu podczas pieczenia ciasta czy pierniczk贸w :) Przyznam si臋, 偶e zawsze korzysta艂am z gotowych mieszanek do
piernika. Dop贸ki nie przeczyta艂am sk艂adu. Wiecie, jak oszukuj膮 nas producenci?
Dodaj膮 do przypraw cukier lub m膮k臋 pszenn膮, aby by艂o ich wi臋cej i wysz艂o taniej
(oczywi艣cie taniej dla producenta...). Niekt贸re mieszanki maj膮 r贸wnie偶 dziwne
chemiczne dodatki...
W tym roku postanowi艂am, 偶e sama wykonam mieszank臋 przypraw korzennych! Nie
jest to trudna rzecz. Wystarczy zgromadzi膰 kilka przypraw, zmieli膰 je (lub
kupi膰 mielone) i wymiesza膰. Domowa przyprawa jest o niebo lepsza od sklepowej!
Mo偶ecie doda膰 do niej przyprawy w takich proporcjach jak lubicie, jeste艣cie
wolni od chemii i nie padacie ofiar膮 perfidnego oszustwa. W dodatku wychodzi
taniej, bo cho膰 przyprawy na domow膮 mieszank臋 te偶 nieco kosztuj膮, to jest ona o
wiele bardziej aromatyczna ni偶 sklepowa i co za tym idzie - bardziej wydajna. W
ko艅cu macie tu same przyprawy, a nie przyprawy wymieszane z m膮k膮...
W internecie jest wiele wersji przepis贸w na przypraw臋 do
piernika. Mo偶na rzecz - ile blog贸w tyle przepis贸w :) Ja zaprezentuj臋 Wam moj膮
wersj臋, kt贸r膮 opracowa艂am robi膮c kilka wersji tej przyprawy - ta by艂a
najlepsza. Jej podstaw膮 jest cynamon. Pi臋knie pachnie! Czasami otwieram
s艂oiczek ot tak - 偶eby pow膮cha膰, hehe :)
DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA
ok. 80g przyprawy
60g mielonego cynamonu
6g mielonego kardamonu
10g mielonego imbiru
4 1/2 艂y偶eczki mielonych go藕dzik贸w
ziarenka z 6 gwiazdek any偶u ----> rozgnie艣膰 w mo藕dzierzu
4 ziarenka ziela angielskiego ----> rozgnie艣膰 w mo藕dzierzu
3 艂y偶eczki mielonej ga艂ki muszkato艂owej
Je艣li macie niezmielone przyprawy - zmielcie je za pomoc膮 m艂ynka do kawy/malaksera/rozgnie膰cie w mo藕dzierzu. Mi cz臋艣膰 uda艂o si臋 kupi膰 zmielonych :)
Wykonanie jest banalnie proste, bo wystarczy wszystko ze sob膮 wymiesza膰 i przechowywa膰 w szczelnie zamkni臋tym s艂oiku. Gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?