Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

nalewka z przecieru malinowego (pozosta艂ego po produkcji syropu)


Nie lubi臋 marnowa膰 jedzenia. Dlatego, gdy po zrobieniu syropu malinowego zosta艂a mi spora ilo艣膰 przetartych malin, nie chcia艂am ich wyrzuca膰. Mog艂am prze艂o偶y膰 je do s艂oik贸w i zawekowa膰, ale d偶em ju偶 mia艂am, mog艂am te偶 zje艣膰 lub wykorzysta膰 do wypiek贸w, ale mia艂am jeszcze ca艂e 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomy艣la艂am, 偶e mo偶na zrobi膰 z nich nalewk臋 i tak te偶 uczyni艂am :) Tym samym powsta艂a moja pierwsza nalewka :) Je艣li nie b臋dziecie wiedzie膰 co zrobi膰 z przecierem pozosta艂ym po produkcji soku mo偶ecie wykorzysta膰 wcze艣niej opisane przeze mnie opcj臋, lub przygotowa膰 tak偶e t臋 nalewk臋





NALEWKA MALINOWA 
(Z PRZECIERU POZOSTA艁EGO PO PRODUKCJI SYROPU)
ok. 1,2l nalewki


przecier malinowy pozosta艂y po produkcji syropu malinowego
2-3 gar艣cie 艣wie偶ych malin
2-3 艂y偶ki cukru
700ml w贸dki/spirytusu/p贸艂 na p贸艂 (ja u偶y艂am w贸dki)

Przecier przek艂adamy do du偶ego s艂oja, dodajemy 艣wie偶e maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie mieszamy ca艂o艣膰 i zalewamy alkoholem. Zakr臋camy s艂oik i odstawiamy w ciemne, suche i niezbyt gor膮ce miejsce na ok. 10 dni (ja trzyma艂am nalewk臋 w szafce kuchennej). Nast臋pnie nalewk臋 przefiltrowujemy 1-2 razy, przek艂adamy do butelki/butelek i odstawiamy do "przegryzienia" (czas zale偶y od u偶ytego alkoholu, poza tym w internecie przeczyta艂am, 偶e nalewka najlepiej smakuje...po kilku miesi膮cach :)). Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?