Nie lubi臋 marnowa膰 jedzenia. Dlatego, gdy po zrobieniu syropu malinowego zosta艂a mi spora ilo艣膰 przetartych
malin, nie chcia艂am ich wyrzuca膰. Mog艂am prze艂o偶y膰 je do s艂oik贸w i zawekowa膰,
ale d偶em ju偶 mia艂am, mog艂am te偶 zje艣膰 lub wykorzysta膰 do
wypiek贸w, ale mia艂am jeszcze ca艂e 2kg nieprzerobionych malin. Wtedy pomy艣la艂am,
偶e mo偶na zrobi膰 z nich nalewk臋 i tak te偶 uczyni艂am :) Tym samym powsta艂a moja
pierwsza nalewka :) Je艣li nie b臋dziecie wiedzie膰 co zrobi膰 z przecierem
pozosta艂ym po produkcji soku mo偶ecie wykorzysta膰 wcze艣niej opisane przeze mnie
opcj臋, lub przygotowa膰 tak偶e t臋 nalewk臋
NALEWKA MALINOWA
(Z PRZECIERU POZOSTA艁EGO PO PRODUKCJI
SYROPU)
ok. 1,2l nalewki
2-3 gar艣cie 艣wie偶ych malin
2-3 艂y偶ki cukru
700ml w贸dki/spirytusu/p贸艂 na p贸艂 (ja u偶y艂am w贸dki)
Przecier przek艂adamy do du偶ego s艂oja, dodajemy 艣wie偶e maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie mieszamy ca艂o艣膰 i zalewamy alkoholem. Zakr臋camy s艂oik i odstawiamy w ciemne, suche i niezbyt gor膮ce miejsce na ok. 10 dni (ja trzyma艂am nalewk臋 w szafce kuchennej). Nast臋pnie nalewk臋 przefiltrowujemy 1-2 razy, przek艂adamy do butelki/butelek i odstawiamy do "przegryzienia" (czas zale偶y od u偶ytego alkoholu, poza tym w internecie przeczyta艂am, 偶e nalewka najlepiej smakuje...po kilku miesi膮cach :)). Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?