Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

granola bananowo-kokosowa


Nie tak dawno doda艂am tutaj przepis na granol臋, a teraz kolejna? No c贸偶...u mnie w domu granole znikaj膮 baaardzo szybko i piek臋 kolejn膮 za kolejn膮. Cz臋sto s膮 to po prostu p艂atki owsiane z miodem, orzechami i owocami suszonymi, ale gdy zrobi膰 "smakow膮" granol臋 dodaj臋 przepis na bloga :) Dzisiaj mam dla Was granol臋 nieco tropikaln膮, o smaku bananowo-kokosowym. Doda艂am do niej moje ukochane nerkowce! Wszystkie te smaki idealnie do siebie pasuj膮 i tworz膮 pyszn膮, chrupi膮c膮, s艂odk膮 granol臋 :) Uwielbiam bananowe granol臋, bo dzi臋ki bananowi powstaj膮 w nich kawa艂ki pozlepianych p艂atk贸w, jak w sklepowych CRUNCHY, tylko 偶e o wiele zdrowsze :)





GRANOLA BANANOWO-KOKOSOWA
ok. 350g granoli


215g p艂atk贸w owsianych
szklanka wi贸rk贸w kokosowych
50g syropu klonowego
艣redni, bardzo dojrza艂y banan (ok. 120g po obraniu)
50g nerkowc贸w
4 艂y偶ki oleju kokosowego

Olej kokosowy rozpuszczamy wraz z miodem. Banana rozgniatamy widelcem. Nerkowce siekamy. 艁膮czymy wszystkie sk艂adniki i rozk艂adamy na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170*C co jaki艣 czas mieszaj膮c granol臋 (aby si臋 r贸wnomiernie upiek艂a) do momentu a偶 si臋 zez艂oci, u mnie by艂o to ok. 50-60 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkni臋tym pojemniku ok. 3tyg. Smacznego :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?