To ciasto by艂o dla mnie wyzwaniem...Piek艂am ju偶 sporo ciast bez glutenu i wychodzi艂y dobrze. Piek艂am te偶 kilka ciast wega艅skich i te偶 wysz艂y bardzo smaczne. Jednak nigdy jeszcze nie piek艂am ciasta bezglutenowego i wega艅skiego razem! Mia艂am pewne obawy czy z tego wszystkiego nie wyjdzie jeden wielki zakalec...
CIASTO Z TRUSKAWKAMI
tortownica 22cm
260g mixu bezglutenowego
艂y偶eczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru (przy tej ilo艣ci ciasto jest lekko s艂odkie, mozna zwi臋kszy膰 ilo艣膰 cukru)
1 1/2 szklanki (330ml) mleka sojowego + 2 艂y偶ki soku z cytryny
1/3 szklanki (60ml) oleju
300g truskawek (lub innych owoc贸w)
Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Dno tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem i posypujemy lekko m膮k膮. Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5-10 minut a偶 si臋 zetnie - powstanie wega艅ska ma艣lanka. M膮k臋 mieszamy z cukrem i sod膮. Truskawki myjemy i kroimy. Olej mieszamy z "ma艣lank膮", nast臋pnie dodajemy mokre sk艂adniki do m膮ki i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki i ponownie delikatnie mieszamy. Przek艂adamy ciasto do tortownicy, wk艂adamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?