Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

cukinia faszerowana tofu


W艂a艣nie nasta艂 sezon na cukini臋 i mo偶emy kupi膰 j膮 w baaardzo przyst臋pnych cenach. Albo - znale藕膰 u siebie w ogr贸dku :) Bardzo lubi臋 cukini臋 i poza sezonem te偶 czasem j膮 jem. Jednak teraz...na pot臋g臋 :) Dzisiaj przedstawi臋 jedn膮 z moich ulubionych ods艂on cukinii - faszerowan膮. Mo偶liwo艣ci farszu do tego dania jest bardzo du偶o. W tym przepisie u偶y艂am tofu marynowanego w tamari z nowej serii Polsoja. Sprawdzi艂o si臋 idealnie, ca艂o艣膰 wysz艂a pyszna, zdrowa i syc膮ca.






CUKINIA FASZEROWANA TOFU MARYNOWANYM W TAMARI
 1 porcja


艣rednia cukinia, ok. 300-400g
1/2 kostki tofu marynowanego w tamari Polsoja
2 艂y偶ki passaty pomidorowej (lub w ostateczno艣ci keczupu, ale wybierzcie taki z dobrym sk艂adem!)
3 艂y偶ki posiekanego koperku i / lub natki z pietruszki
s贸l, pieprz, inne ulubione przyprawy
z膮bek czosnku

Z cukinii odkrajamy ko艅ce, przecinamy j膮 wzd艂u偶 na dwie r贸wne po艂贸wki i wydr膮偶amy 艣rodek za pomoc膮 艂y偶eczki (nie wyrzucamy mi膮偶szu) - zostawiamy jednak z obu stron oraz po bokach ok. 1cm warstwe mi膮偶szu. Tak przygotowane po艂贸wki cukinii posypujemy lekko sol膮 i odstawiamy na ok. 15 minut. Tofu rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy ok. 艂y偶k臋 oleju i wrzucamy tofu. Sma偶ymy chwil臋 a偶 lekko si臋 zez艂oci i dodajemy wcze艣niej wydr膮偶ony mi膮偶sz, passat臋, koperek, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek oraz przyprawy do smaku. Smazymy ca艂o艣膰 kilka minut, a偶 woda nie odparuje. Nast臋pnie z wcze艣niej przygotowanej cukinii odlewamy sok kt贸ry pu艣ci艂a i nape艂niamy obie po艂贸wki farszem. Wk艂adamy cukinie do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy ok. 30 minut, a偶 farsz z wierzchu si臋 podpiecze, a cukinia b臋dzie mi臋kka (sprawdzamy j膮 przez wbicie np. widelca lub patyczka szasz艂ykowego). Mo偶na poda膰 z kasz膮/ry偶em/ziemniakami lub zje艣膰 sam膮 - r贸wnie pyszna :) Smacznego!



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?