Po zrobieniu tej granoli dosz艂am do wniosku, 偶e chyba ka偶da
kolejna, kt贸r膮 robi臋, jest lepsza od poprzedniej! Ta, sezamowa, podbi艂a moje
serce w 200%. Ju偶 sam zapach podczas pieczenia zapowiada艂, 偶e to na pewno
b臋dzie co艣 pysznego. Granola jest chrupi膮ca, s艂odka, ma pozlepiane kawa艂ki (ja
je uwielbiam, a Wy?) i co najwa偶niejsze - bardzo sezamowa! Tak wi臋c wszyscy
fani sezamu lub tym podobnych smak贸w b臋d膮 zachwyceni! A nawet sezamowi niejadcy
zostan膮 skuszeni do kuchni tym zapachem :)
GRANOLA POTR脫JNIE SEZAMOWA
ok. 300g (艣redni s艂oik) granoli
215g p艂atk贸w owsianych g贸rskich
50g m膮ki sezamowej (m膮ka sezamowa to zmielony i
odt艂uszczony sezam, wi臋c jest troch臋 inna ni偶 po prostu zmielony sezam w
domowych warunkach, ale ostatecznie mo偶na wykorzysta膰 t臋 opcj臋)
35g sezamu
40g tahini
60g syropu z agawy
2 czubate 艂y偶ki cukru trzcinowego
2 艂y偶ki oleju sezamowego (je艣li nie macie mo偶e by膰
rzepakowy)
100ml mleka sojowego
W jednej misce mieszamy: p艂atki, m膮k臋 sezamow膮 i sezam oraz
cukier. W drugiej misce mieszamy mi贸d (je艣li ma sta艂膮/g臋st膮 konsystencj臋 nale偶y
go rozpu艣ci膰), tahini i olej. Dodajemy zawarto艣膰 drugiej miski do pierwszej i
mieszamy. Nast臋pnie dolewamy mleko i ponownie 艂膮czymy sk艂adniki. Granol臋
wysypujemy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w
160-180*C, co ok. 10 minut mieszaj膮c, aby granola r贸wnomiernie si臋 przypieka艂a.
Przechowujemy w szczelnie zamkni臋tym s艂oiku. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Fajne masz te s艂oje:)
OdpowiedzUsu艅a偶 mam ochot臋 j膮 wyprobowac! :)
OdpowiedzUsu艅granola co jedna to smaczniejsza! gdybym tylko t臋 m膮k臋 przy sobie mia艂a od razu by si臋 piek艂a :)
OdpowiedzUsu艅W sumie to poczw贸rnie sezamowa :D
OdpowiedzUsu艅co艣 mi si臋 wydaje, 偶e ja i by艂abym w niej zakochana...
OdpowiedzUsu艅tyle sezamu, tyle szcz臋艣cia!