Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

granola speculoos


Ta mieszanka wpasowuje si臋 jeszcze w 艣wi膮teczne klimaty, ale szczerze m贸wi膮c - smakuje dobrze o ka偶dej porze. Czy to grudzie艅, czy stycze艅...pewnie i w lipcu smakowa艂aby tak samo wybornie :) Pomys艂 na tak膮 granol臋 zrodzi艂 si臋 we mnie jeszcze przed 艣wi臋tami. Musia艂am tylko dorwa膰 oryginalne ciastka Speculoos. Gdy nadarzy艂a si臋 ku temu okazja od razu je kupi艂am i spe艂ni艂am granolow膮 zachciank臋 :) Podpowiem Wam - ja kupi艂am te ciastka w Lidlu, jeszcze przed 艢wi臋tami wi臋c szczerze m贸wi膮c nie wiem czy teraz b臋d膮 tam jeszcze dost臋pne, ale mo偶ecie u偶y膰 innych korzennych herbatnik贸w :)







GRANOLA SPECULOOS
 ok. 550g granoli


250g p艂atk贸w owsianych
80g ciastek Speculoos (cz臋sto s膮 wega艅skie, ale przeczytajcie sk艂ad)
40g suszonej 偶urawiny  
40g suszonych 艣liwek    
30g rodzynek              
40g migda艂贸w                                                        
30g orzech贸w w艂oskich
100g syropu klonowego
50ml soku jab艂kowego (lub mleka roslinnego/innego soku)
2 艂y偶eczki domowej przyprawy do piernika

Rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Orzechy i suszone owoce siekamy. Ciastka kruszymy (lub r贸wnie偶 siekamy :)). W garnuszku rozpuszczamy mi贸d i sok. P艂atki owsiane mieszamy z orzechami, przypraw膮 i rozpuszczonym miodem. Rozk艂adamy mas臋 z p艂atk贸w na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia, wk艂adamy do piernika i pieczemy ok. 30-40 minut, co 10 minut mieszaj膮c, aby granola si臋 nie spali艂a, a r贸wnomiernie upiek艂a. Po ostudzeniu mieszamy z suszonymi owocami i ciastkami. Przechowujemy w szczelnie zamkni臋tym pojemniku. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

3 komentarze:

  1. Magdalena Kuchaja13:05

    granola wygl膮da naprawd臋 kusz膮co! :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Kat Lisek13:05

    Kurcz臋 wygl膮da tak pi臋knie, 偶e chyba ju偶 wiem co moja mama dostanie na walentynki :D

    OdpowiedzUsu艅
  3. Angelika i Monika Candy Pandas13:05

    Szkoda, 偶e tych ciastek nie dostanie si臋 przez ca艂y rok :/

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?