Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

granola potr贸jnie sezamowa


Po zrobieniu tej granoli dosz艂am do wniosku, 偶e chyba ka偶da kolejna, kt贸r膮 robi臋, jest lepsza od poprzedniej! Ta, sezamowa, podbi艂a moje serce w 200%. Ju偶 sam zapach podczas pieczenia zapowiada艂, 偶e to na pewno b臋dzie co艣 pysznego. Granola jest chrupi膮ca, s艂odka, ma pozlepiane kawa艂ki (ja je uwielbiam, a Wy?) i co najwa偶niejsze - bardzo sezamowa! Tak wi臋c wszyscy fani sezamu lub tym podobnych smak贸w b臋d膮 zachwyceni! A nawet sezamowi niejadcy zostan膮 skuszeni do kuchni tym zapachem :)







GRANOLA POTR脫JNIE SEZAMOWA
ok. 300g (艣redni s艂oik) granoli


215g p艂atk贸w owsianych g贸rskich
50g m膮ki sezamowej (m膮ka sezamowa to zmielony i odt艂uszczony sezam, wi臋c jest troch臋 inna ni偶 po prostu zmielony sezam w domowych warunkach, ale ostatecznie mo偶na wykorzysta膰 t臋 opcj臋)
35g sezamu
40g tahini 
60g syropu z agawy
2 czubate 艂y偶ki cukru trzcinowego
2 艂y偶ki oleju sezamowego (je艣li nie macie mo偶e by膰 rzepakowy)
100ml mleka sojowego


W jednej misce mieszamy: p艂atki, m膮k臋 sezamow膮 i sezam oraz cukier. W drugiej misce mieszamy mi贸d (je艣li ma sta艂膮/g臋st膮 konsystencj臋 nale偶y go rozpu艣ci膰), tahini i olej. Dodajemy zawarto艣膰 drugiej miski do pierwszej i mieszamy. Nast臋pnie dolewamy mleko i ponownie 艂膮czymy sk艂adniki. Granol臋 wysypujemy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 160-180*C, co ok. 10 minut mieszaj膮c, aby granola r贸wnomiernie si臋 przypieka艂a. Przechowujemy w szczelnie zamkni臋tym s艂oiku. Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

5 komentarzy:

  1. Monika Szl膮zak13:03

    Fajne masz te s艂oje:)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Paulina Pyrzewska13:04

    a偶 mam ochot臋 j膮 wyprobowac! :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. teenager ;)13:04

    granola co jedna to smaczniejsza! gdybym tylko t臋 m膮k臋 przy sobie mia艂a od razu by si臋 piek艂a :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Joanna Pabich13:04

    W sumie to poczw贸rnie sezamowa :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. Salvador Dali13:04

    co艣 mi si臋 wydaje, 偶e ja i by艂abym w niej zakochana...
    tyle sezamu, tyle szcz臋艣cia!

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?