Na blogu jest ju偶 jeden przepis z udzia艂em tempehu - KLIK, tym razem przygotowa艂am go troche inaczej, bo przed
usma偶eniem zamarynowa艂am w sosie sojowym. Ta wersja jest r贸wnie偶 bardzo dobra!
Polecam Wam r贸wnie偶 kalafiorowy ry偶 - czyli ry偶 bez ry偶u. Najpierw sceptycznie
do niego podchodzi艂am, jednak od kiedy go spr贸bowa艂am cz臋sto go艣ci w mojej
kuchni :)
MARYNOWANY TEMPEH ZE SZPARAGAMI
I KALAFIOROWYM RY呕EM
1 porcja obiadowa
4-5 艂yzek sosu sojowego (w wersji BG tamari)
100ml wody
2 艂y偶ki oleju arachidowego (lub innego)
du偶y z膮bek czosnku, przeci艣ni臋ty przez prask臋
pieprz zio艂owy
Tempeh kroimy w plastry. Sos sojowy mieszamy z wod膮, olejem i czosnkiem. Plastry tempehu zanurzamy w marynacie i wk艂adamy do lod贸wki na min. 4h. Nast臋pnie wyjmujemy tempeh z marynaty i opr贸szamy pieprzem zio艂owym. Na patelni rozgrzewamy olej i na 艣rednim ogniu smazymy tempeh z obu stron.
200g r贸偶yczek 艣wie偶ego kalafiora
kilka 艂y偶ek wody
2 艂yzki sosu sojowego (w wersji BG tamari)
Kalafior miksujemy kr贸tko, tak aby powsta艂y okruchy podobne do ry偶u/kaszy kuskus. Do g艂臋bokiej patelni/woka wlewamy sos sojowy i wod臋, gdy zacznie wrze膰 wrzucamy zmiksowanego kalafiora i dusimy kilka minut a偶 nieco zmi臋knie (ale nie ugotujcie go! :)). Mo偶na jeszcze dosoli膰 do smaku.
Usma偶ony tempeh podajemy z kalafiorowym ry偶em i ugotowanymi szparagami. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
apetyczne, niebanalne danie!
OdpowiedzUsu艅Wow, tempeh - tego moim kubkom smakowym jeszcze nie by艂o dane pozna膰, a je艣li smakuje cho膰 troch臋 podobnie do tofu, to jestem kupiona! :P Ale nie widzia艂am w sklepie, a na pewno bym kupi艂a! Mo偶e teraz b臋d臋 bardziej wyczulona, ustawiam radar: tempeh :D
OdpowiedzUsu艅Smacznie ;-)
OdpowiedzUsu艅