Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

marynowany tempeh ze szparagami i ry偶em kalafiorowym


 Na blogu jest ju偶 jeden przepis z udzia艂em tempehu - KLIK, tym razem przygotowa艂am go troche inaczej, bo przed usma偶eniem zamarynowa艂am w sosie sojowym. Ta wersja jest r贸wnie偶 bardzo dobra! Polecam Wam r贸wnie偶 kalafiorowy ry偶 - czyli ry偶 bez ry偶u. Najpierw sceptycznie do niego podchodzi艂am, jednak od kiedy go spr贸bowa艂am cz臋sto go艣ci w mojej kuchni :)






MARYNOWANY TEMPEH ZE SZPARAGAMI 
I KALAFIOROWYM RY呕EM
1 porcja obiadowa


1/2 kostki tempehu, ok. 100-120g
4-5 艂yzek sosu sojowego (w wersji BG tamari)
100ml wody
2 艂y偶ki oleju arachidowego (lub innego)
du偶y z膮bek czosnku, przeci艣ni臋ty przez prask臋
pieprz zio艂owy

Tempeh kroimy w plastry. Sos sojowy mieszamy z wod膮, olejem i czosnkiem. Plastry tempehu zanurzamy w marynacie i wk艂adamy do lod贸wki na min. 4h. Nast臋pnie wyjmujemy tempeh z marynaty i opr贸szamy pieprzem zio艂owym. Na patelni rozgrzewamy olej i na 艣rednim ogniu smazymy tempeh z obu stron.

200g r贸偶yczek 艣wie偶ego kalafiora
kilka 艂y偶ek wody
2 艂yzki sosu sojowego (w wersji BG tamari)

Kalafior miksujemy kr贸tko, tak aby powsta艂y okruchy podobne do ry偶u/kaszy kuskus. Do g艂臋bokiej patelni/woka wlewamy sos sojowy i wod臋, gdy zacznie wrze膰 wrzucamy zmiksowanego kalafiora i dusimy kilka minut a偶 nieco zmi臋knie (ale nie ugotujcie go! :)). Mo偶na jeszcze dosoli膰 do smaku.
Usma偶ony tempeh podajemy z kalafiorowym ry偶em i ugotowanymi szparagami. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

3 komentarze:

  1. Magdalena Kuchaja14:49

    apetyczne, niebanalne danie!

    OdpowiedzUsu艅
  2. Weronika B.14:49

    Wow, tempeh - tego moim kubkom smakowym jeszcze nie by艂o dane pozna膰, a je艣li smakuje cho膰 troch臋 podobnie do tofu, to jestem kupiona! :P Ale nie widzia艂am w sklepie, a na pewno bym kupi艂a! Mo偶e teraz b臋d臋 bardziej wyczulona, ustawiam radar: tempeh :D

    OdpowiedzUsu艅
  3. Kinga14:49

    Smacznie ;-)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?