By艂y ju偶 bezy z wody po ciecierzycy, przyszed艂 czas na biszkopt...
;) Gdy przy robieniu bez zauwa偶y艂am, 偶e ubita woda zachowuje si臋 identycznie
jak ubite bia艂ka musia艂am spr贸bowa膰 zrobi膰 biszkopt na bazie tej piany. Brzmi
艂atwo i przyjemnie, prawda? Jednak...robi艂am ten biszkopt 3 razy...i "uda艂
si臋" dopiero za czwartym. "Uda艂 si臋", bo we wcze艣niejszych piana
opada艂a i robi艂a si臋 wodnista po dodaniu m膮ki i rozpocz臋ciu mieszania. Za
czwartym razem uda艂o mi wymiesza膰 biszkopt tak, 偶e piana nie opad艂a, nauczona
te偶 przez wcze艣niejsze pr贸by piek艂am go w bardzo niskiej temperaturze, prawie
tak jak bezy. W trakcie pieczenia nawet wyr贸s艂! Jednak potem stopniowo
opada艂...Koniec ko艅c贸w zdecydowa艂am si臋 doda膰 tutaj ten przepis, bo z czwartej
pr贸by jestem jak do tej pory najbardziej zadowolona, a na pewno b臋d膮 kolejne
pr贸by, a偶 wyjdzie mi wega艅ski biszkopt, ktory nie opadnie ani centymetra ;)
Jego smak jest nieco inny od tradycyjnego, ale na pewno nie wyczujecie tam
fasolowego posmaku. Jego struktura jest r贸wnie偶 bardziej delikatna, mog臋
powiedzie膰, 偶e wr臋cz rozp艂ywa艂 si臋 w ustach ;) Oczywiscie zach臋cam do
eksperymentu i przygotowania tego biszkoptu, jednak chc臋 zaznaczy膰, 偶e nie
gwarantuj臋, 偶e si臋 on uda! Sama podchodzi艂am do niego cztery razy...Ale nie
zra偶ajcie sie i pr贸bujcie, tylko w ten spos贸b mo偶na osi膮gn膮膰 sukces :)
Nast臋pnym przepisem na blogu b臋dzie ciasto z u偶yciem tego w艂a艣nie biszkoptu.
WEGA艃SKI I BEZGLUTENOWY BISZKOPT
Z WODY PO CIECIERZYCY
tortownica 18cm
woda z puszki po ciecierzycy (ok. 200g)
100g cukru pudru
90g m膮ki (20g m膮ki z ciecierzycy, 25g skrobi ziemniacznej, 25g m膮ki gryczanej, 20g m膮ki kukurydzianej)
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
艂y偶ka soku z cytryny
M膮ki i sod臋 mieszamy razem. Wod臋 wlewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ubijamy przez oko艂o 7 minut, piana ma przypomina膰 pian臋 z bia艂ek. Nast臋pnie stopniowo, po 艂y偶ce dodajemy cukier, gdy dodamy ju偶 ca艂o艣膰 miksujemy jeszcze ok. 30s. Wtedy zaczynamy dodawa膰 stopniowo m膮k臋. Dno tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem i posypujemy m膮k膮, przek艂adamy ciasto do formy, wk艂adamy do piernika rozgrzanego do 100*C i pieczemy ok. 40 minut. Nast臋pnie zwi臋kszamy temp. do 120*C, pieczemy 10 minut, zwi臋kszamy temp. do 150*C i pieczemy kolejne 10 minut. Wy艂膮czamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10-15 minut. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?