Skoro ju偶 mamy upieczony wega艅ski biszkopt *klik* mo偶emy albo zje艣膰 go "na
sucho" albo przemieni膰 w jakie艣 ciasto...Ja wybra艂am t臋 drug膮 opcj臋.
Poniewa偶 mamy lato zdecydowa艂am si臋 zwie艅czy膰 biszkopt galaretk膮 z rabarbaru i
truskawek (na kt贸re sezon niestety si臋 ko艅czy... :(). Galaretka jest
przygotowana na bazie agaru, wi臋c nazwa艂am j膮 "agaretk膮", brzmi
fajnie, co? ;) Ca艂e ciasto jest lekkie, orze藕wiaj膮ce i pyszne ;) Idealne w
gor膮ce dni, gdy nie mamy ochoty na cie偶kie posi艂ki.
WEGA艃SKI BISZKOPT
Z "AGARETK膭"
RABARBAROWO-TRUSKAWKOW膭
tortownica 18cm (4-6 porcji)
200g rabarbaru (waga po obraniu)
200g truskawek
kilka 艂y偶ek wody
1/2 szklanki cukru/ksylitolu
艂y偶ka agaru (p艂aska) + 50ml wody
Rabarbar i truskawki kroimy w kostk臋. W garnuszku zagotowujemy odrobin臋 wody - tak aby tylko przykry艂a dno i wrzucamy owoce, dodajemy cukier/ksylitol i mieszamy. Dusimy do momentu, a偶 truskawki i rabarbar nie zmi臋kn膮 i nie rozpadn膮 si臋. Miksujemy na g艂adki mus. W oddzielnym garnuszku mieszamy agar i wod臋 a nast臋pnie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 1 minut臋 i stopniowo, ci膮gle mieszajac dodajemy mus. Gdy dodamy ca艂y mus doprowadzamy wszystko do gotowania i po pojawieniu si臋 charakterystycznych "b膮belk贸w" gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Pozostawiamy do ostudzenia. W miar臋 stygni臋cia masa b臋dzie g臋stnie膰. Gdy zauwa偶my, 偶e masa ju偶 g臋stnieje mo偶emy wyla膰 ja na biszkopt (kt贸ry nale偶y wcze艣niej umie艣ci膰 w tortownicy wy艂o偶onej foli膮 spo偶ywcz膮) i wstawi膰 do lod贸wki. Po ok. 30 minutach ciasto powinno by膰 gotowe ;) Smacznego! :)
艂y偶ka agaru (p艂aska) + 50ml wody
Rabarbar i truskawki kroimy w kostk臋. W garnuszku zagotowujemy odrobin臋 wody - tak aby tylko przykry艂a dno i wrzucamy owoce, dodajemy cukier/ksylitol i mieszamy. Dusimy do momentu, a偶 truskawki i rabarbar nie zmi臋kn膮 i nie rozpadn膮 si臋. Miksujemy na g艂adki mus. W oddzielnym garnuszku mieszamy agar i wod臋 a nast臋pnie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 1 minut臋 i stopniowo, ci膮gle mieszajac dodajemy mus. Gdy dodamy ca艂y mus doprowadzamy wszystko do gotowania i po pojawieniu si臋 charakterystycznych "b膮belk贸w" gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Pozostawiamy do ostudzenia. W miar臋 stygni臋cia masa b臋dzie g臋stnie膰. Gdy zauwa偶my, 偶e masa ju偶 g臋stnieje mo偶emy wyla膰 ja na biszkopt (kt贸ry nale偶y wcze艣niej umie艣ci膰 w tortownicy wy艂o偶onej foli膮 spo偶ywcz膮) i wstawi膰 do lod贸wki. Po ok. 30 minutach ciasto powinno by膰 gotowe ;) Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?