Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

(niskos艂odzony) d偶em z czarnej porzeczki


Witam Was w ten upalny poranek i zach臋cam do przygotowania domowego d偶emu - tym razem z...czarnej porzeczki ;) A w zanadrzu mam jeszcze dla Was dwa przepisy na inne d偶emy - mo偶e ktos zgadnie z jakich owoc贸w?
Do moich d偶em贸w staram si臋 nie dodawa膰 kilogram贸w cukru i tak by艂o te偶 tym razem, d偶em jest "niskos艂odzony", jednak ze wzgl臋du na spor膮 kwaskowato艣膰 owoc贸w musia艂am nieco zwi臋kszy膰 jego ilo艣膰. Je艣li macie s艂odkie porzeczki (cho膰 z natury s膮 przecie偶 kwa艣ne i taki ich urok...:)), mo偶ecie zmniejszy膰 ilo艣膰 cukru o 100g.







DOMOWY D呕EM Z CZARNEJ PORZECZKI
 7 s艂oik贸w d偶emu (3 takie jak na zdj臋ciach + 4 wi臋ksze o poj. 300ml)


2,5kg czarnej porzeczki
500g cukru

Owoce oczyszczamy, myjemy i wsypujemy do garnka z grubym dnem. Gotujemy na ma艂ym ogniu ok. godzin臋, nast臋pnie dodajemy po艂ow臋 cukru i gotujemy 30-60 minut. Wy艂膮czamy palnik i dajemy "odpocz膮膰" d偶emowi na ok. 1-2h. Po tym czasie dodajemy pozosta艂y cukier i gotujemy d偶em do zg臋stnienia (mo偶na te偶 lekko go zblendowa膰, je艣li nie chcecie aby mia艂 du偶o kawa艂k贸w owoc贸w). W piekarniku wyparzamy s艂oiki i zakr臋tki. Od razu po wyj臋ciu s艂oik贸w nak艂adamy do nich gor膮cy d偶em, zakr臋camy i odwracamy do g贸ry dnem. S艂oiki nape艂nione d偶emem przykrywamy 艣ciereczk膮, aby wolniej styg艂y i pozostawiamy do ca艂kowitego ostudzenia w tej formie. Pami臋tajcie, 偶e je艣li przy nape艂nianiu s艂oik贸w zabrudzicie miejsce na nakr臋tk臋 musicie dok艂adnie je wytrze膰! Smacznego :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

6 komentarzy:

  1. Witam,
    Zrobi艂em razem z mam膮 d偶emy na podstawie Twoich przepis贸w - wysz艂y 艣wietnie. Do艂o偶yli艣my jeszcze jeden rodzaj konfitury: z agrestu z dodatkiem imbiru, sk贸rki i soku z cytryny, cukru trzcinowego oraz 艂y偶eczki agaru - ten d偶em r贸wnie偶 wyszed艂 bardzo dobrze:) Powiem tylko tyle, i偶 na tego typu prace trzeba sobie zarezerwowa膰 popo艂udnie - troch臋 schodzi z gotowaniem :) Mam pytanie, bo wszystkie nasze d偶emy na sam koniec gotowali艣my w kotle, Ty tego nie robi艂a艣: czy Twoje d偶emy nie popsu艂y si臋 po pewnym czasie ?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ciesz臋 sie, 偶e wysz艂y :)
      Nie, d偶emy sie psu艂y. Wlewa艂am je do gor膮cych s艂oik贸w kt贸re dopiero wyj臋艂am z piekarnika, zakr臋ca艂am i odwaracalam do gory dnem :)

      Usu艅
  2. Tak wi臋c jutro pr贸buj臋 bez gotowania, samo wyparzenie widocznie im wystarczy. Czekam na dynie 偶eby zrobi膰 jeszcze d偶em z pomara艅cz膮 - z wygl膮du przypad艂 mi jak 偶aden inny ;) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia :) Napisz jak posz艂o :) Przy okazji mo偶esz podes艂ac zdjecia na anytrami@o2.pl a ja dodam je do albumu czytelnik贸w na facebooku :)

      Usu艅
  3. D偶emy zrobione, wysz艂y genialnie - tak wi臋c polecam przepisy wszystkich konfitur od Martyny. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?