Dynia i przyprawy korzenne to 艣wietne po艂膮czenie, nikt chyba
nie zaprzeczy :) Dzisiejszy przepis jest inspirowany przepisem z bloga Jad艂onomia. Ciasto
wychodzi przepyszne, domownikom bardzo smakowa艂o, aczkolwiek powiedzieli, 偶e
wyczuli, 偶e nieco r贸偶ni si臋 od tradycyjnych ciast. Szczerze m贸wi膮c mi te偶 baaaardzo smakowa艂o... :)
WEGA艃SKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE
Z ORZECHAMI
W艁OSKIMI
keks贸wka 22x10cm
sk艂adniki w temp. pokojowej
sk艂adniki "suche"
2 szklanki m膮ki pszennej
3/4 szklanki br膮zowego cukru
3/4 艂y偶eczki sody oczyszczonej
1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
艂y偶eczka domowej przyprawy do piernika (lub 2-3 艂y偶eczki sklepowej)
szczypta soli
sk艂adniki "mokre"szklanka puree z dyni
1/2 szklanki oleju z orzech贸w w艂oskich (nadaje 艣wietnego aromatu, ale je艣li nie macie, mo偶ecie u偶y膰 zwyk艂ego oleju :))
1/3 szklanki ulubionego mleka ro艣linnego (u mnie sojowe waniliowe)
dodatkowo: 50g posiekanych orzech贸w w艂oskich
W du偶ej misce wymiesza膰 wszystkie suche sk艂adniki. W innej misce wymiesza膰 mokre i doda膰 je miski z suchymi, wymiesza膰. Do masy wsypa膰 3/4 posiekanych orzech贸w w艂oskich i wmiesza膰 w ciasto. Prze艂o偶y膰 mas臋 do keks贸wki wy艂o偶onej papierem do pieczenia/wysmarowanej olejem/silikonowej (u mnie trzecia opcja) i posypa膰 wierzch pozosta艂ymi orzechami. Piec ok. 40-45 minut w 180*C (do "suchego patyczka"). Wy艂膮czy膰 piekarnik i pozostawi膰 w nim ciasto do wystudzenia. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?