Witajcie :) Wiem, 偶e sezon na pigw臋 ju偶 si臋 zako艅czy艂, ale
nie zd膮偶y艂am wcze艣niej z publikacj膮 tego przepisu. Nic nie stoi na przeszkodzie,
aby przepis zapisa膰 i wr贸ci膰 do niego w nast臋pnym sezonie :)
Powiem Wam, 偶e pr贸bowa艂am zrobi膰 pigw臋 w syropie trzy razy. I jak si臋 okaza艂o -
do trzech razy sztuka :) Dwie pierwsze pr贸by by艂y nie udane, ale za trzecim
razem ju偶 dopracowa艂am przepis, pigwa wysz艂a tak jak powinna i mog臋 si臋
podzieli膰 z Wami przepisem! Syrop jest idealny do herbaty, kt贸ra cudownie
rozgrzeje nas w zimne jesienne czy zimowe wieczory :)
Przepis dedykuj臋 mojej Mamie, bo to dla niej zrobi艂am ten syrop! :) ♥
PIGWA W SYROPIE
3 s艂oiki po 330ml
1kg pigwy
1kg cukru
Pigw臋 kroimy na 膰wiartki, wypestkowujemy i ka偶d膮 膰wiartk臋
przekrawamy jeszcze 2-3 razy. Kawa艂ki pigwy uk艂adamy warstwowo w du偶ym s艂oju
(ja u偶y艂am dw贸ch, bo w jednym si臋 nie zmie艣ci艂y) przesypuj膮c je cukrem. Powinno
to po prostu wygl膮da膰 tak: owoce pigwy - warstwa cukru - owoce pigwy - warstwa
cukru itd. do wyko艅czenia sk艂adnik贸w :) Nast臋pnie s艂oiki zakr臋camy i odstawiamy
w ciemne, suche miejsce, np. szafka kuchenna b臋dzie idealna, na 3 dni :) Raz
dziennie mo偶na "zamiesza膰" s艂oikiem (nie otwieramy ich!) aby cukier
by艂 r贸wnomiernie rozprowadzony. Po up艂ywie 3 dni nale偶y zagotowa膰 zawarto艣膰
s艂oik贸w i wrz膮cym syropem nape艂ni膰 wyparzone, r贸wnie偶 gor膮ce s艂oiki, zakr臋ci膰
wyparzonymi wraz ze s艂oikami zakr臋tkami, w艂o偶y膰 do piekarnika nagrzanego do
100*C na ok. 15 minut, wyj膮c, odwr贸ci膰 do g贸ry dnem, przykry膰 艣ciereczk膮 i
pozostawi膰 do ostudzenia. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?