Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

szarlotka z kaszy jaglanej - bez m膮ki, bez cukru, bez t艂uszczu


Trzy razy bez. Czy to mo偶e by膰 w og贸le smaczne? Co to za pytanie...Oczywi艣cie, 偶e tak! I to tak smaczne, 偶e mo偶na by je艣膰 kawa艂ek za kawa艂kiem...I to bez wi臋kszych wyrzut贸w sumienia :) Ciasto idealne dla wszystkich - wegan, bezglutenowc贸w, uczulonych na mleko/jajka, dietuj膮cych itp. itd. Sk艂adniki s膮 艂atwo dost臋pne i tanie, a szarlotka bardzo prosta w wykonaniu, nie da si臋 jej zepsu膰 :) Zapraszam do pieczenia!
Je艣li nie macie ksylitolu mo偶ecie u偶y膰 zwyk艂ego cukru, a jesli chcecie mie膰 dalej szarlotk臋 bez cukru - miodu lub syropu klonowego/z agawy/ry偶owego/daktylowego.









SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ
tortownica 22-24cm


270g (1 1/2 szklanki) kaszy jaglanej
5 艂y偶ek ksylitolu (do kaszy)
2 szklanki mleka ro艣linnego (u偶y艂am sojowego)
szklanka wody
700-1000g jab艂ek + 2 艂y偶ki ksylitolu
cynamon - do smaku
2 艂y偶ki soku z cytryny

Wod臋 i mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kasz臋 wsypujemy na sito i p艂uczemy, nast臋pnie wsypujemy do gotuj膮cego si臋 mleka i gotujemy ok. 20-25 minut a偶 kasza wch艂onie ca艂y p艂yn. W mi臋dzyczasie obieramy jab艂ka i 艣cieramy je tarce o grubych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i ksylitolem. Gdy kasza si臋 ugotuje dodajemy do niej ksylitol. Przygotowujemy tortownic臋 - wyk艂adamy j膮 papierem do pieczenia. Na sp贸d wyk艂adamy po艂ow臋 kasz臋 dociskaj膮c r臋k膮 lub 艂y偶k膮, kasz膮 wyk艂adamy te偶 boki. Na warstw臋 kaszy wyk艂adamy jab艂ka i przykrywamy reszt膮 kaszy, dociskamy j膮 艂y偶k膮 lub r臋k膮, wyr贸wnujemy powierzchni臋. Wk艂adamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 60 minut. W po艂owie pieczenia mo偶na przykry膰 wierzch foli膮 aluminiow膮 aby nie zrobi艂 si臋 suchy. Kroimy dopiero po ca艂kowitym ostudzeniu. Przechowujemy szarlotk臋 w lod贸wce. Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

2 komentarze:

  1. Wypr贸bowa艂am przepis:-) To bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciacho :-)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?