Strony

sobota, 19 wrze艣nia 2015

tahini


Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam r贸偶ne smarowid艂a z orzech贸w . Ostatnio spr贸bowa艂am mas艂a z ziaren. A dok艂adnej z ziaren sezamu - mas艂a sezamowego, czyli tahini. Jest tak pyszna i uzale偶niaj膮ca (przynajmniej dla mnie ;)), 偶e niedawno musia艂am zrobi膰 j膮 po raz drugi ;) Zach臋cam do spr贸bowania! Wa偶ne, 偶eby u偶y膰 艂uskanych ziaren sezamu, gdy偶 te nie艂uskane nadaj膮 gorzki posmak.







TAHINI (MAS艁O SEZAMOWE)
1 艣redni s艂oik


330g 艂uskanego sezamu
艂y偶ka oleju
2 艂y偶ki syropu z agawy
1/2 艂y偶eczki soli morskiej

Sezam delikatnie (!!!) podpra偶y膰, prze艂o偶y膰 do miksera/blendera i zmiksowa膰 na m膮k臋. Nast臋pnie doda膰 olej, mi贸d lub cukier, s贸l i ponownie zmiksowa膰. Miksowa膰 do momentu otrzymania masy jak na zdj臋ciach. R贸bcie przerwy, aby nie przegrza膰 urz膮dzenia. Smacznego!



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

14 komentarzy:

  1. Justyna B膮k21:59

    wygl膮da bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Kinga Kornacka21:59

    Moje ostatni nowe uzale偶nienie! :D

    OdpowiedzUsu艅
  3. Natalie21:59

    Mikser te偶 da rad臋 ? Bo ja nie mam blendera :<
    A bardzo ch臋tnie by taki s艂oiczek zrobi艂a :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Yummy :) nie jad艂am tahini ani kupowanego ani domowego, ale wierz臋 na s艂owo, 偶e to smak uzale偶niaj膮cy. Chocia偶 jestem ciekawa czy pobija mas艂o orzechowe? Dla mnie do tej pory nic by nie da艂o rady :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. oliwja22:00

    aaaa! uwielbiam tahini! szkoda, 偶e przez nie zepsu艂am blender. I nie mog臋 zrobi膰 nast臋pnego s艂oiczka ;(
    musz臋 rozejrze膰 si臋 w sklepach ;)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Pam.22:00

    Tahini to moje stosunkowo m艂ode odkrycie i jestem w nim nieziemsko zakochana :D

    OdpowiedzUsu艅
  7. tu-tusia22:01

    Pychota :)

    OdpowiedzUsu艅
  8. Anonimowy22:02

    Cze艣膰, planuj臋 wykorzysta膰 przepis, tylko chcia艂am zapyta膰, czy z tahin膮 jest jak z domowym mas艂em orzechowym? Moje po kilku dniach da艂o si臋 ju偶 tylko kroi膰/wyskrobywa膰 ze s艂oika. Czy tahina r贸wnie偶 t臋偶eje w takim tempie?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Nie, za ka偶dym razem gdy robi臋 tahini pozostaje ona w takiej samej konsystencji przez ca艂y czas gdy stoi sobie w szafce ;) Jedynie oddziela si臋 warstwa t艂uszczu, ale to naturalne i wystarczy zamiesza膰. Btw, z mas艂em orzechowym jest u mnie tak samo, nie wiem dlaczego Twoje g臋stnieje. Trzymasz je w lod贸wce?

      Usu艅
    2. Anonimowy22:03

      Tak, zrobi艂am j膮 i w艂o偶y艂am do lod贸wki. Jest teraz troch臋 bardziej plastyczna od cha艂wy i niesamowicie pyszna, chyba rzuc臋 j膮 do sernika. Nast臋pnym razem wypr贸buj臋, czy w szafce lepiej znosi swoj膮 samotno艣膰 i nie t臋偶eje z t臋sknoty :)
      Dzi臋kuj臋 pi臋knie

      Usu艅
    3. Polecam trzyma膰 w szafce, konsystencja jest 100x lepsza (bardziej lej膮ca), a tahini czy inne mas艂a z nasion/orzech贸w nie psuj膮 si臋 szybko, u mnie stoj膮 czasami po 3 miesi膮ce i jest OK :)

      Usu艅
  9. joolina22:03

    Robi艂am kiedy艣 z nie艂uskanego sezamu, nie tyle wysz艂o gorzkie, co nie mia艂o g艂adkiej konsystencji. Ale偶 by艂am z艂a ! Zam贸wi艂am 500 gram ciemnego sezamu na allegro, piekniuniego, bio. Ta 艂uska jest naprawd臋 twarda, nie zmienia tego pra偶enie. Do dzi艣 stoi w lod贸wce, nie mam serca jej wyrzuci膰. Od tamtej pory regularnie kupowa艂am tahin臋 w Berlinie u Turka. Ale wr贸ci艂am do Polski jako艣 p贸艂 roku temu, z zapasem tahiny, kt贸ry dzi艣 si臋 sko艅czy艂. Jak przelecia艂am aukcje allegro, to mi si臋 w艂osy zje偶y艂y na ceny. Posz艂am zatem do sklepu, kupi艂am 800 gram :D 艂uskanego tym razem sezamu, upra偶y艂am w piekarniku ( 140 stopni ) mieszaj膮c 艣rednio co dwie minuty do lekkiego zez艂ocenia. Wrzuci艂am do robota kuchennego, mix na full. 呕adnych olei i innych p艂yn贸w. Samo ziarno i s贸l. Zmiksowa艂o si臋 na p艂yn, a偶 chlupa艂o :)) Pretar艂am j膮 jeszcze przez drobniusuienieczkie sito, 偶eby uzyska膰 naprawd臋 g艂adk膮 konsystencj臋 i mam ! Ogromny s艂贸j swojej, boskiej tahinki :)))

    OdpowiedzUsu艅
  10. Zaja22:04

    Uwielbiam mas艂o sezamowe ale jestem leniwa i zwykle kupuj臋 mas艂o sezamowe primavika :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?