W polskich sklepach trudno jeszcze o ten rodzaj mas艂a
orzechowe. By艂am bardzo ciekawa smaku, i gdy mas艂o orzechowe mi si臋 sko艅czy艂o, to zamiast robi膰 je
po raz drugi zdecydowa艂am si臋 spr贸bowa膰 mas艂a orzechowego z innych orzech贸w ni偶
ziemne. Migda艂owa wariacja jest pyszna! Polecam wszystkim wielbicielom (i nie
tylko :)) mas艂a orzechowego! :)
Zrobi艂am je z ma艂ej porcji, tak 'na spr贸bowanie' , ale Wam radz臋 od razu
podwoi膰 sk艂adniki! :)
Mas艂o migda艂owe trzeba miksowa膰 d艂u偶ej ni偶 mas艂o z orzech贸w ziemnych, poniewa偶 migda艂y maj膮 mniej t艂uszczu i wolniej go puszczaj膮. Jednak nie tra膰cie cierpliwo艣ci, warto si臋 'pom臋czy膰' :) Z pocz膮tku d艂ugo b臋dzie to po prostu m膮ka migda艂owa, ale potem zacznie si臋 zlepia膰 i powstanie mas艂o.
MAS艁O MIGDA艁OWE
3/4 ma艂ego s艂oiczka (na zdj臋ciu ju偶 troch臋 podjedzone :))
150g migda艂贸w
3 艂y偶eczki cukru trzcinowego
spora szczypta soli
Migda艂y podpra偶y膰 na patelni, nast臋pnie prze艂o偶y膰 do miksera / blendera / malaksera / czy czegokolwiek co miksuje ;) i miksowa膰 do momentu uzyskania g艂adkiej, t艂ustej i lekko lej膮cej masy. Doda膰 cukier, s贸l i jeszcze przez chwil臋 zmiksowa膰. Prze艂o偶y膰 do s艂oiczka i po ostudzeniu zakr臋ci膰. Smacznego!
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O,
JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE
ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
do tego gor膮ca grzaneczka!
OdpowiedzUsu艅Ja jad艂am mas艂o migda艂owe z Primavitki.. W sk艂adzie 99,99% migda艂贸w i s贸l.. Co艣 pysznego, ale domowe na pewno smakuje lepiej ;D
OdpowiedzUsu艅Migdaly wielbie wiec to cos dla mnie :D
OdpowiedzUsu艅*.* zakocha艂am si臋 w tym c:
OdpowiedzUsu艅Pysznie wygl膮da :)
OdpowiedzUsu艅zrobi臋 je jak wr贸c臋 z obozu, na pewno :)!
OdpowiedzUsu艅potwierdzam, jest pyszne! robi艂am jaki艣 czas temu ;)
OdpowiedzUsu艅Nie ku艣 tak! Mam szlaban na robienie mase艂 :(
OdpowiedzUsu艅wygl膮da ciekawie:)
OdpowiedzUsu艅mas艂o migda艂owe to uwielbiam !
OdpowiedzUsu艅moje ulubione ^^ ale domowego jeszcze nie robi艂am :)
OdpowiedzUsu艅