Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

wigilijne uszka z grzybami


Wierzcie lub nie, ale w tym roku po raz pierwszy sama robi艂am i jad艂am uszka wigilijne. Pono膰 swego czasu robi艂 je m贸j tato, ale musia艂o by膰 to bardzo dawno, bo ju偶 tego nie pami臋tam :D Wstyd si臋 przyzna膰, ale zazwyczaj kupowali艣my gotowe w sklepie. Ja wmawia艂am sobie 偶e ich nie lubi臋 (bo za wszelkiego rodzaju kluskami/pierogami nigdy nie przepada艂am - ale teraz si臋 to zmienia :)) i zamiast uszek w moim barszczu zawsze mia艂am sporo kawa艂k贸w buraczk贸w :) W tym roku jednak chcia艂am aby nasza Wigilia by艂a ca艂kowicie domowa i wszystkie potrawy wysz艂y z naszej kuchni, a 偶adna ze sklepu :) I w ten oto spos贸b zmotywowa艂am si臋 do ulepienia uszek. Jest to praco i czasoch艂onne zaj臋cie, ale w 100% warte tej pracy i czasu, bo domowy barszczyk z domowymi uszkami to kwintesencja kolacji wigilijnej! Mi tak posmakowa艂, 偶e nast臋pnego dnia zjad艂am go r贸wnie偶 na 艣niadanie, a kilka dni p贸藕niej ulepi艂am kolejn膮 porcj臋 uszek - mama ugotowa艂a sw贸j barszcz i ponownie zajadali艣my si臋 tym pysznym daniem! Uszka, jak pisa艂am, robi艂am po raz pierwszy wi臋c do idealnego wygl膮du nieco im brakuje, ale w smaku s膮 ob艂臋dne! :) Dobrze jest zrobi膰 je jeszcze przed Wigili膮, kiedy macie troch臋 wolnego czasu i zamrozi膰. Nie ma znaczenia, czy mrozicie je ugotowane czy surowe. Najwa偶niejsze, aby postawi膰 je p艂asko na desce do mro偶enia w odst臋pach, tak aby si臋 nie dotyka艂y, a gdy ju偶 zamarzn膮 w艂o偶y膰 wszystkie do woreczka na mro偶onki. Potem tylko gotujecie i podajecie z barszczykiem :)









USZKA Z GRZYBAMI
ok. 35-40 uszek (w zale偶no艣ci od 艣r. kieliszka, m贸j by艂 nieco wi臋kszy ni偶 "tradycyjny")


30g suszonych grzyb贸w
100g pieczarek
ma艂a cebula (ok. 60g)
艂y偶ka oleju
s贸l i pieprz do smaku

Grzyby namoczy膰 przez noc, nast臋pnie prze艂o偶y膰 wraz z wod膮 w kt贸rej si臋 moczy艂y do garnka i gotowa膰 ok. 10-15 minut. Drobno posieka膰. Pieczarki umy膰, obra膰 i r贸wnie偶 drobno posieka膰, tak samo i cebul臋. Na patelni rozgrza膰 艂y偶k臋 oleju i wrzuci膰 cebul臋, sma偶y膰 do momentu a偶 si臋 zez艂oci, nast臋pnie doda膰 grzyby i pieczarki i sma偶y膰 dop贸ki nie wyparuje z nich ca艂a woda. Doprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku, ostudzi膰. Przygotowa膰 ciasto.

150g m膮ki pszennej
艂y偶eczka soli
1/3 do 1/2 szklanki gor膮cej wody
艂y偶ka oleju

M膮k臋 przesia膰 na stolnic臋, zrobi膰 wg艂臋bienie, wla膰 w nie olej, doda膰 s贸l a nast臋pnie powoli dolewa膰 wod臋, siekaj膮c ciasto no偶em. Nast臋pnie wyrobi膰 ciasto r臋kami. Odci膮膰 kawa艂ek ciasta, reszt臋 przykry膰 艣ciereczka/owin膮膰 w foli臋, aby nie obsycha艂o. Rozwa艂kowa膰 ciasto i kieliszkiem wycina膰 k贸艂ka. Na 艣rodek ka偶dego ko艂a nak艂ada膰 farsz, a nast臋pnie zlepia膰 jak pieroga, po czym z艂膮czy膰 ze sob膮 rogi - najlepiej zrobi膰 to przyk艂adaj膮c naszego piero偶ka do palca i wtedy "owijaj膮c" dooko艂a sklei膰 rogi. Post臋powa膰 tak wyko艅czenia ciasta/farszu. Gotowa膰 w lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty od momentu wyp艂yni臋cia uszek. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

1 komentarz:

  1. nie wiedzia艂am, 偶e to ciasto jest takie proste! od dawna chodz膮 za mn膮 pierogi, ale nie chce mi si臋 po艣wi臋ca膰 p贸艂 dnia 偶eby je polepi膰. Ten przepis wygl膮da przyja藕nie

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?