Wierzcie lub nie, ale w tym roku po raz pierwszy sama
robi艂am i jad艂am uszka wigilijne. Pono膰 swego czasu robi艂 je m贸j tato, ale
musia艂o by膰 to bardzo dawno, bo ju偶 tego nie pami臋tam :D Wstyd si臋 przyzna膰,
ale zazwyczaj kupowali艣my gotowe w sklepie. Ja wmawia艂am sobie 偶e ich nie lubi臋
(bo za wszelkiego rodzaju kluskami/pierogami nigdy nie przepada艂am - ale teraz
si臋 to zmienia :)) i zamiast uszek w moim barszczu zawsze mia艂am sporo kawa艂k贸w
buraczk贸w :) W tym roku jednak chcia艂am aby nasza Wigilia by艂a ca艂kowicie
domowa i wszystkie potrawy wysz艂y z naszej kuchni, a 偶adna ze sklepu :) I w ten
oto spos贸b zmotywowa艂am si臋 do ulepienia uszek. Jest to praco i czasoch艂onne
zaj臋cie, ale w 100% warte tej pracy i czasu, bo domowy barszczyk z domowymi
uszkami to kwintesencja kolacji wigilijnej! Mi tak posmakowa艂, 偶e nast臋pnego
dnia zjad艂am go r贸wnie偶 na 艣niadanie, a kilka dni p贸藕niej ulepi艂am kolejn膮 porcj臋
uszek - mama ugotowa艂a sw贸j barszcz i ponownie zajadali艣my si臋 tym pysznym
daniem! Uszka, jak pisa艂am, robi艂am po raz pierwszy wi臋c do idealnego wygl膮du
nieco im brakuje, ale w smaku s膮 ob艂臋dne! :) Dobrze jest zrobi膰 je jeszcze
przed Wigili膮, kiedy macie troch臋 wolnego czasu i zamrozi膰. Nie ma znaczenia,
czy mrozicie je ugotowane czy surowe. Najwa偶niejsze, aby postawi膰 je p艂asko na
desce do mro偶enia w odst臋pach, tak aby si臋 nie dotyka艂y, a gdy ju偶 zamarzn膮
w艂o偶y膰 wszystkie do woreczka na mro偶onki. Potem tylko gotujecie i podajecie z
barszczykiem :)
USZKA Z GRZYBAMI
ok. 35-40 uszek (w zale偶no艣ci od 艣r. kieliszka, m贸j by艂
nieco wi臋kszy ni偶 "tradycyjny")
30g suszonych grzyb贸w
100g pieczarek
ma艂a cebula (ok. 60g)
艂y偶ka oleju
s贸l i pieprz do smaku
Grzyby namoczy膰 przez noc, nast臋pnie prze艂o偶y膰 wraz z wod膮 w kt贸rej si臋 moczy艂y do garnka i gotowa膰 ok. 10-15 minut. Drobno posieka膰. Pieczarki umy膰, obra膰 i r贸wnie偶 drobno posieka膰, tak samo i cebul臋. Na patelni rozgrza膰 艂y偶k臋 oleju i wrzuci膰 cebul臋, sma偶y膰 do momentu a偶 si臋 zez艂oci, nast臋pnie doda膰 grzyby i pieczarki i sma偶y膰 dop贸ki nie wyparuje z nich ca艂a woda. Doprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku, ostudzi膰. Przygotowa膰 ciasto.
150g m膮ki pszennej
艂y偶eczka soli
1/3 do 1/2 szklanki gor膮cej wody
艂y偶ka oleju
M膮k臋 przesia膰 na stolnic臋, zrobi膰 wg艂臋bienie, wla膰 w nie olej, doda膰 s贸l a nast臋pnie powoli dolewa膰 wod臋, siekaj膮c ciasto no偶em. Nast臋pnie wyrobi膰 ciasto r臋kami. Odci膮膰 kawa艂ek ciasta, reszt臋 przykry膰 艣ciereczka/owin膮膰 w foli臋, aby nie obsycha艂o. Rozwa艂kowa膰 ciasto i kieliszkiem wycina膰 k贸艂ka. Na 艣rodek ka偶dego ko艂a nak艂ada膰 farsz, a nast臋pnie zlepia膰 jak pieroga, po czym z艂膮czy膰 ze sob膮 rogi - najlepiej zrobi膰 to przyk艂adaj膮c naszego piero偶ka do palca i wtedy "owijaj膮c" dooko艂a sklei膰 rogi. Post臋powa膰 tak wyko艅czenia ciasta/farszu. Gotowa膰 w lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty od momentu wyp艂yni臋cia uszek. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
nie wiedzia艂am, 偶e to ciasto jest takie proste! od dawna chodz膮 za mn膮 pierogi, ale nie chce mi si臋 po艣wi臋ca膰 p贸艂 dnia 偶eby je polepi膰. Ten przepis wygl膮da przyja藕nie
OdpowiedzUsu艅