Trufle chyba wszystkim kojarz膮 si臋 z pysznym, g艂臋boko
czekoladowym smako艂ykiem (hej, nie m贸wimy o grzybach, jak co艣...). Smako艂yk ten
raczej do najzdrowszych nie nale偶y... Jednak 艂atwo zrobi膰 bardzo zdrowe trufle
we w艂asnej kuchni! I to bez u偶ycia czekolady. Wystarczy pi臋膰 sk艂adnik贸w i mamy
zdrowe, pyszne, niskokaloryczne i wega艅skie trufle. Te niepozorne kuleczki
kryj膮 w sobie r贸wnie偶 i zdrowe t艂uszcze - a to dzi臋ki dodatkowi awokado. Nie
jest ono jednak wyczuwalne w smaku, wi臋c je艣li za nim nie przepadacie - nie
martwcie si臋 :) Wygl膮daj膮 bardzo elegancko, wi臋c my艣l臋, 偶e mog膮 艣wietnie
sprawdzi膰 si臋 jako prezent - a 艢wi臋ta coraz bli偶ej! :)
Trufle przygotowa艂am z karobu i daktyli Fresano. Te produkty mo偶ecie kupi膰 tutaj - daktyle ; karob (klik).
CZEKOLADOWO-DAKTYLOWE TRUFLE
ok. 15 trufli
200g daktyli
1/2 艣redniego, dojrza艂ego awokado (75g)
30g kakao
20g karobu
100g ksylitolu (mo偶na u偶y膰 cukru w takiej samej ilo艣ci)
do obtoczenia - mielone orzechy, wi贸rki kokosowe, p艂atki owsiane, amarantus ekspandowany
Daktyle zalewamy wrz膮tkiem i odstawiamy na ok. godzin臋.
Awokado obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy daktyle (nie wylewajcie ca艂ej
wody w kt贸rej si臋 moczy艂y) i miksujemy ca艂o艣膰 na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy
ksylitol/cukier, kakao, karob i mieszamy. Masa b臋dzie bardzo g臋sta wi臋c mo偶na
doda膰 2-3 艂y偶ki wody w kt贸rej wcze艣niej moczy艂y si臋 daktyle, konsystencja
powinna pozwoli膰 na swobodne ulepienie kulek. Z masy nabieramy kawa艂ki o wadze
ok. 20-25g ka偶dy i lekko wilgotnymi d艂o艅mi formujemy kulki. Obtaczamy je np. w
mielonych orzechach, wi贸rkach kokosowych, p艂atkach owsianych, amarantusie
ekspandowanym lub innym wybranym dodatku. Wk艂adamy do lod贸wki na min. 2h, po
tym czasie mo偶na ju偶 je艣c. Przechowujemy trufle w lod贸wce, max. tydzie艅.
Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz
Co s膮dzisz o tym przepisie?