Strony

poniedzia艂ek, 12 pa藕dziernika 2015

szarlotka kukurydziana


Jesie艅 si臋 zacz臋艂a, na dworze jest coraz zimniej, a drzewa z dnia na dzie艅 maj膮 mniej li艣ci...Id膮c do szko艂y co chwila tr膮cam butem z艂oto-br膮zowe li艣cie...Z jednej strony t臋skni臋 za latem, z drugiej - z艂ota jesie艅 jest pi臋kna! Ale tylko gdy 艣wieci s艂o艅ce i nie wieje wiatr... :)



Z jesieni膮 nieod艂膮cznie kojarzy mi si臋 szarlotka. Kiedy szarlotka smakuje najlepiej? Oczywi艣cie, 偶e w jesienne popo艂udnie :) Obowi膮zkowo w towarzystwie ciep艂ej herbaty :) Dzisiaj proponuj臋 Wam szarlotk臋 z m膮ki kukurydzianej. Pierwszy raz pracowa艂am z wega艅skim i bezglutenowym ciastem kruchym i powiem Wam, 偶e nie jest to 艂atwe...aczkolwiek nie jest te偶 niemo偶liwe, wiec nie zra偶ajcie si臋! Smak szarlotki wynagrodzi wszystkie trudy jej przygotowania :)






SZARLOTKA
blacha 20x30cm


200g (zimnej) margaryny ro艣linnej, posiekanej w kwadraty 1x1
150g cukru trzcinowego 
艂y偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia
kilka 艂y偶ek lodowatej wody lub wega艅skiej 艣mietany/jogurtu

M膮k臋 z proszkiem przesiewamy na stolnic臋. Dodajemy margaryn臋 i cukier. Siekamy ciasto no偶em do momentu powstania drobnych okruszk贸w. Nast臋pnie dodajemy 2 艂y偶ki wody/艣mietany/jogurtu, ponownie siekamy do wymieszania, a potem zagniatamy ciasto r臋koma. Je艣li dalej jest suche i nie chce si臋 sklei膰 dodajemy wi臋cej wody/艣mietany/jogurtu, jednak r贸bcie to ostro偶nie. Wyrabiamy ciasto jak najkr贸cej, do uzyskania g艂adkiej masy. Formujemy z ciasta kul臋, 1/3 odcinamy i chowamy do zamra偶arki. Przygotowujemy nadzienie:

1,2,kg jab艂ek (u mnie anton贸wki ♥)
3-4 艂y偶ki syropu z agawy (lub wi臋cej je艣li jab艂ka s膮 kwa艣ne)
cynamon - do smaku (ja lubi臋 duuuuu偶o! :))
3 艂y偶ki zmielonych orzech贸w w艂oskich
gar艣膰 orzech贸w w艂oskich i gar艣膰 rodzynek - opcjonalny dodatek, ale warto :)

Jab艂ka obieramy i kroimy w kostk臋. Wrzucamy do garnka i dusimy do mi臋kko艣ci, jednak nie rozgotujcie ich na d偶em! Dodajemy syrop z agawy, cynamon, posiekane orzechy i rodzynki, mieszamy dok艂adnie. 
Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta, kt贸re pozosta艂o rozwa艂kowujemy na ok. 0.5cm (mo偶na lekko podsypa膰 mak膮). Nast臋pnie dzielimy je na kilka cz臋艣ci i przenosimy ostro偶nie na blach臋. Na blaszce dok艂adnie zlepiamy ze sob膮 wszystkie cz臋艣ci ciasta. Nak艂uwamy sp贸d widelcem w kilku miejscach. Wk艂adamy blach臋 z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180*C i podpiekamy sp贸d a偶 si臋 zarumieni - ok. 20 minut. Po tym czasie sp贸d posypujemy zmielonymi orzechami (wch艂on膮 ew. wilgo膰 z jab艂ek) i wyk艂adamy na niego mas臋 jab艂kow膮. Na wierzch 艣cieramy ciasto, kt贸re by艂o w zamra偶arce. Wk艂adamy ciasto z powrotem do piekarnika i pieczemy a偶 wierzch b臋dzie z艂oto-br膮zowy tj. ok. 20-30 minut. Przed pokrojeniem nale偶y wystudzi膰 szarlotk臋. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :) 

10 komentarzy:

  1. Ta szarlotka to co艣 wspania艂ego! I za艂o偶臋 si臋, 偶e smakuje sto razy lepiej ni偶 wygl膮da. Szarlotka moim ulubionym ciastem na jesie艅 <3

    OdpowiedzUsu艅
  2. Nareszcie wega艅ska szarlotka! Spe艂ni艂a艣 moje jesienne marzenie :D

    OdpowiedzUsu艅
  3. Niesamowita! Szarlotk臋 to ja mog臋 je艣膰 na okr膮g艂o ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
  4. mmmm jaka ona apetyczna!

    OdpowiedzUsu艅
  5. Anonimowy15:35

    Czy to ciasto mozna rozwalkowac i uzyc do zawijania roladek? czy raczej sie rozwali?? pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Mo偶na :) Jedynie wiadomo 偶e trzeba bardziej uwaza膰 bo jest bardziej kruche ni偶 "zwyk艂e" kruche ciasto.

      Usu艅
  6. Anonimowy23:05

    Wczoraj robilam i naprawde przepyszna i niezwykle krucha. Polecam , bo pychotka :o)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Super, ciesz臋 si臋! :) Masz mo偶e jej zdj臋cie? Ch臋tnie zobacz臋 :)

      Usu艅
    2. Anonimowy11:48

      Niestety....nie pomyslalam o zdjeciu. Z reszt膮, chyba nie zd膮偶y艂abym zrobic (rodzinka
      Zabrala sie za ni膮 jeszcze goraca), ale nast臋pnym razem ....obiecuj臋 i zrobi臋 zdj臋cie. Pozdrawiam Monika :o)

      Usu艅
    3. Hehe, to 偶e szybko znika to chyba najlepsza rekomendacja :)

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?