Persymona, kaki, jab艂ko orientu itd itd...Ten owoc ma naprawd臋 wiele nazw, mo偶na si臋 pogubi膰. Ale za ka偶dym razem, gdy pojawia si臋 w sklepach wiadomo, 偶e nadesz艂a jesie艅. By膰 mo偶e widzieli艣cie ten owoc w sklepie, nawet na chwil臋 zatrzymali艣cie si臋 przy nim zastanawiaj膮c si臋 co to za dziwo i jak to si臋 je...Dzisiaj przedstawiam Wam jeden ze spos贸bow na wykorzystanie persymony - ciasto na bazie puree z tego owocu. Dzi臋ki niemu jest s艂odkie i wilgotne. Persymona ma to do siebie, 偶e jest w艂a艣nie bardzo s艂odkim owocem - musi jednak by膰 dojrza艂a. Dojrza艂a jest, gdy ma ciemno pomara艅czowy kolor i jest lekko mi臋kko. Jako dodatek do ciasta sprawdza si臋 idealnie - co prezentuj臋 Wam dzisiaj, ale spr贸bujcie jej r贸wnie偶 jako dodatek do owsianki czy sk艂adnik smoothie :) Sezon na persymon臋 potrwa jeszcze jaki艣 czas wi臋c eksperymentujcie :)
W dzisiejszym przepisie opr贸cz wczesniej wspomnianej persymony, wa偶n膮 rol臋 pe艂ni te偶 mas艂o migda艂owe. Dzi臋ki niewielkiemu jego dodatkowi ciasto ma przyjemny, migda艂owy, lekko s艂odki aromat i nie musimy dodawa膰 t艂uszczu w postaci margaryny czy oleju. U偶y艂am mas艂a migda艂owego Primavika >>KLIK<< i polecam je Wam, ze wzgl臋du i na smak i sk艂ad :) Mo偶ecie kupi膰 je w sklepach stacjonarnych (wi臋kszych supermarketach) lub w sklepie internetowym >>KLIK<<.
MIGDA艁OWE CIASTO Z MUSEM Z PERSYMONY
keks贸wka o d艂. 20cm
120g m膮ki gryczanej
80g m膮ki ry偶owej
50g m膮ki kukurydzianej
lub zamiast tej mieszanki - 250g m膮ki pszennej
300g puree z persymony (umyty, obrany i zblendowany owoc)
czubata 艂yzeczka mielonego lnu
2 艂y偶eczki cynamonu (lub wiecej do smaku)
50g ksylitolu (przy tej ilo艣ci ciasto jest lekko s艂odkie, je艣li wolicie s艂odsze ciasta dajcie 100g)
170ml mleka ro艣linnego
艂y偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 艂y偶eczki sody oczyszczonej
W misce wymiesza膰 m膮ki, len mielony, cynamon, proszek do pieczenia i sod臋. W oddzielnej misce wymiesza膰 puree z persymony, ksylitol i mas艂o migda艂owe. Doda膰 "mokre" sk艂adniki do suchych i wymiesza膰 mikserem. Nast臋pnie ciagle miksuj膮c dolewa膰 stopniowo mleko kontroluj膮c konsystencj臋 - nie miksowa膰 zbyt d艂ugo, bo moze wyj艣膰 zakalec! Gotowe ciasto przek艂adamy do foremki wy艂o偶onej papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ciasto ok. 40-50 minut (do suchego patyczka), kroimy po ostudzeniu. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Ciasto widz臋 ma idealn膮 konsystencj臋. Uwielbiam s艂odycz kaki i na pewno w po艂膮czeniu z migda艂ami by艂o 艣wietne ;)
OdpowiedzUsu艅Wygl膮da apetycznie ;-)
OdpowiedzUsu艅艢wietny przepis! :D
OdpowiedzUsu艅Nigdy nie s膮dzi艂am, 偶e kaki mo偶na w ten spos贸b wykorzysta膰! Genialne jest to ciasto! Gdyby nie to, 偶e adwent i nie jadam s艂odko艣ci to zrobi艂abym ju偶 dzisiaj :)
OdpowiedzUsu艅Jakie smakowite :D
OdpowiedzUsu艅My nigdy z persymony nic nie pieczemy, bo zawsze zjemy j膮 jak tylko dojrzeje :P Wierzymy na s艂owo, 偶e w ciastach smakuje pysznie :D
OdpowiedzUsu艅Mam pytanie natury technicznej. ;) Czy siemi臋 lniane dodane do masy bez uprzedniego wymieszania z wod膮 (czyt.: zrobienia z niego ,,wega艅skiego jajka") daje taki sam efekt, jak po wymieszaniu? Pytam, bo zawsze mieszam z wod膮, a 偶eby to potem dobrze wymiesza膰, musz臋 u偶ywa膰 miksera (co nie jest wskazane, kiedy niekt贸rzy domownicy jeszcze 艣pi膮 ;)). Przy okazji: czy wyczuwasz jakie艣 r贸偶nice w smaku w wypiekach, w kt贸rych siemi臋 zast臋puje jajko?
OdpowiedzUsu艅My艣l臋, 偶e to nie bedzie mialo du偶ej r贸偶nicy, mozesz wymiesza膰 siemie od razu z m膮k膮 :) Tylko wtedy dodaj wi臋cej p艂ynu bo len wi膮偶e mase. A co drugiego pytania jako艣 nie przeszkadza mi brak jajek w cie艣cie ;) Nie jest to wyczuwalne :)
Usu艅Dzi臋kuj臋. :) Przy okazji zapytam, czy masz jaki艣 patent na to, 偶eby bezglutenowe ciasta 艂adnie wyrasta艂y i nie opada艂y?
Usu艅Szczerze m贸wi膮c nie wg艂臋bi艂am si臋 jeszcze w temat BG ciasto a偶 tak bardzo, 偶eby wiedzie膰 o nich wystarczaj膮co du偶o, ale my艣l臋, 偶e mozna tutaj spr贸bowa膰 zastosowa膰 zasady ja przy zwyk艂ych ciastach, np:
Usu艅-nie otwiera膰 piekarnika w trakcie pieczenia
-po upieczeniu zostawi膰 ciasto w zamkni臋tym piekarniku jeszcze ok. 10 minut, potem lekko uchyli膰, zostawi膰 na ok. 15 minut i dopiero wyj膮膰
-nie miesza膰 ciasta zbyt d艂ugo
-sk艂adniki w temp. pokojowej