Strony

czwartek, 31 marca 2016

VLOG - moja pierwsza wega艅ska wielkanoc


Jak min臋艂y Wam 艣wi臋ta? Mam nadziej臋, 偶e sp臋dzili艣cie je mi艂o i smacznie w rodzinnym gronie :)
Tegoroczne 艣wi臋ta Wielkiejnocy by艂y moimi pierwszymi wega艅skim (i drugimi wegetaria艅skimi), ale posz艂o mi ca艂kiem nie藕le ;) Przygotowa艂am: mini-babki kakaowo-pomara艅czowe, mazurka owsiano-bananowe z jaglan膮 czekolad膮 (tym razem posypa艂am go wi贸rkami), pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki oraz (mniej 艣wiatecznie :)) szarlotk臋.
Rodzina ch臋tnie kosztowa艂a moje wypieki i nikt nie pozna艂 si臋, 偶e s膮 wega艅skie! :) 
Nagra艂am dla Was wielkanocny VLOG wi臋c serdecznie zach臋cam do obejrzenia, je艣li ciekawi Was, jak wygl膮da艂 ten dzie艅 z mojego punktu widzenia :) 

P.S. DZI臉KUJ臉 ZA 300 SUBSKRYPCJI NA YOUTUBE! ♥♥♥  DO艁膭CZ DO OBERWATOR脫W I SUBSKRYBUJ M脫J KANA艁 NA YT >>KLIK<<

ogl膮daj w HD! :)

wtorek, 29 marca 2016

granola malinowa z migda艂ami


Dawno na blogu nie by艂o 偶adnego przepisu na granol臋 ;) Jest ich tutaj ju偶 sporo, a mi jeszcze nie ko艅cz膮 si臋 pomys艂y! :) Uwielbiam je艣膰 j膮 z jogurtem sojowym lub mlekiem migda艂owym ♥ A tak偶e posypywa膰 ni膮 owsiank臋 czy inne pyszno艣ci :) Tym razem, w t臋sknocie za latem wykona艂am granol臋 o malinowym smaku...Lato ju偶 coraz bli偶ej! 


Post powsta艂 we wsp贸艂pracy ze Zdrowo偶ercami wi臋c m贸j przepis na granol臋 malinow膮 z migda艂ami znajdziecie na zdrowozercy.pl >>KLIK<<

sobota, 26 marca 2016

kakaowo-pomara艅czowe mini-babki (idealne do koszyczka!)


Wielkanoc ju偶 jutro wi臋c czas najwy偶szy upiec wszystkie pasztety, mazurki i babki...Je艣li jednak jeszcze nie macie gotowych wszystkich wypiek贸w koniecznie spr贸bujcie tych mini-babek! Lubicie po艂膮czenie kakao i pomara艅czy? Tym bardziej to przepis dla Was! Ja uwielbiam to po艂膮czenie ♥ Te mini-babki smakuj膮 jak czekolada z dodatkiem sk贸rki pomara艅czy! S膮 wilgotne i mi臋ciutkie, a nasiona chia (u偶yte w zast臋pstwie jajka) delikatnie chrupi膮 mi臋dzy z臋bami. Je艣li nie macie mini foremek na babki mo偶ecie podwoi膰 lub potroi膰 sk艂adniki i upiec jedn膮 du偶膮 babk臋. Wtedy pieczcie j膮 ok. 1h w 180*C (do "suchego patyczka") :) 

pi膮tek, 25 marca 2016

owsiany mazurek z czekoladowym kremem jaglanym i krwistymi pomara艅czami


Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis (nie tylko) na Wielkanoc :) Poza wielkanocnym sezonem r贸wnie偶 艣mia艂o mo偶ecie wykona膰 ten wypiek i nazwa膰 go po prostu tart膮, a nie mazurkiem :)
Szczerze m贸wi膮c nie wiem, jak smakuje prawdziwy mazurek, bo w moim domu nigdy nie by艂o tradycji pieczenia mazurk贸w. Mo偶e to i dobrze, bo dzieki temu, 偶e nie znam pierwotnego smaku, bo czuj臋 si臋 swobodniej eksperymentuj膮c :) A poni偶szy przepis przepis by艂 du偶膮 improwizacj膮...Za to jak膮 pyszn膮!


艣roda, 23 marca 2016

cukiniowa lasagne z wega艅skim sosem bolognese


Jaki艣 czas temu podrabia艂am tradycyjne Spaghetti Bolognese, a dzisiaj przyszed艂 czas na...lasagne! :)
B臋dzie to do艣膰 nietypowy przepis, bo makaron zamieni艂am tutaj na cukini臋. Nigdy nie jad艂am tradycyjneJ lasagnii, ale za to ta innowatorska wersja bardzo mi posmakowa艂a :) Sos z u偶yciem mielonego tofu od Polsoi do z艂udzenia imituje mi臋so, a p艂atki dro偶d偶owe nadaj膮 lekko serowego posmaku. Dodatkowo mo偶ecie zje艣膰 o kawa艂ek wi臋cej, bo dzi臋ki zamianie makaronu na cukinie danie jest bardziej "fit" :D

poniedzia艂ek, 21 marca 2016

wyniki bada艅 krwi po p贸艂 roku weganizmu


18 marca, czyli 3 dni temu min臋艂o...p贸艂 roku...od kiedy jestem w e g a n k 膮!
To by艂a wspania艂a decyzja, z kt贸rej jestem dumna i Was r贸wnie偶 serdecznie zach臋cam do przej艣cia na zielon膮 stron臋 mocy :) 
Wiem, 偶e jednak wi臋kszo艣膰 spo艂ecze艅stwa uwa偶a weganizm za diet臋 trudn膮 do zbilansowania i pe艂n膮 niedobor贸w...Aby obali膰 ten mit mam dla Was nowy filmik, w kt贸rym przedstawiam swoje wyniki bada艅 krwi po 6 miesiacach od偶ywiania si臋 100% ro艣linnie :) 



niedziela, 20 marca 2016

bezglutenowa, bezcukrowa i bezt艂uszczowa babka cytrynowa


Wielkanoc za pasem wi臋c czas na jaki艣 tematyczny przepis na blogu :)
Tegoroczna Wielkanoc b臋dzie moj膮 pierwsz膮 wega艅sk膮, wi臋c troch臋 si臋 stresuj臋, bo wiadomo, 偶e to nie 艣wi臋to nie jest zbyt przyjazne weganom (jajka, wsz臋dzie jajka...), ale my艣l臋, 偶e jako艣 dam rad臋! :)
Szczerze m贸wi膮c, nigdy nie lubi艂am tradycyjnych 艣wi膮tecznych potraw, nie rajcowa艂y mnie t艂uste sa艂atki jarzynowe, faszerowane jajka, a majonezu nie jad艂am nigdy w 偶yciu. Zawsze w go艣ciach objada艂am si臋 r贸偶nymi ciastami :) Dlatego i przygotowania do Wielkanocy rozpoczynam od s艂odkiej strony :) Dzisiaj mam dla Was przepis na babk臋, kt贸ra jest nie tylko wega艅ska, ale i bezglutenowa. Ma wyra藕ny, cytrynowy aromat, ale nie jest kwa艣na. Jest przyjemnie s艂odka - nie za bardzo, ale i nie za ma艂o :) Jej struktura odrobin臋 przypomina babk臋 piaskow膮, aczkolwiek jest nieco bardziej zwarta. Poniewa偶 nie ma w niej t艂uszczu jest te偶 bardziej sucha i mniej trwa艂a - najlepiej smakuje na pierwszy dzie艅.  


czwartek, 17 marca 2016

domowe mas艂o z orzech贸w w艂oskich


Wczoraj doda艂am przepis na mas艂o z nerkowc贸w, a dzisiaj przerabiamy kolejne orzechy na mas艂o! :D Tym razem...orzechy w艂oskie :) Je艣li wolicie zdecydowane, wyra藕ne smaki, zamiast 艂agodnych i delikatnych - to mas艂o jest w艂a艣nie dla Was! Jest dok艂adnie wyra藕nie orzechowe, jego smak jest w potrawie dominuj膮cy. Co nie oznacza, 偶e nie sprawdza si臋 dobrze jako dodatek do nale艣nik贸w, porannej owsianki czy jako smarowid艂o do pieczywa/wafli ry偶owych. Wypr贸bowa艂am ka偶d膮 z tych wersji i w ka偶dej smakuje...nieziemsko! Po prostu uwielbiam ka偶de mas艂o orzechowe i przerobi艂am na mas艂o ju偶 chyba 80% gatunk贸w orzech贸w! :)

艣roda, 16 marca 2016

domowe mas艂o z nerkowc贸w


Uwielbiam wszystkie orzechy! ♥ A najbardziej lubi臋 je w formie mas艂a orzechowego :) 艢redni s艂oik tego偶 mas艂a potrafi znikn膮膰 u mnie na prawd臋 bardzo szybko... :) To ju偶 chyba uzale偶nienie, no nie? 
Mas艂a robi臋 z ka偶dych orzech贸w - tradycyjnie z fistaszk贸w i fantazyjnie z migda艂贸w, nerkowc贸w, pistacji, w艂oskich (przepis nied艂ugo!), mo偶na zrobi膰 mas艂o tak偶e z ziaren s艂onecznika czy sezamu

sobota, 12 marca 2016

kremowa polenta z pieczarkami i chrupi膮cym jarmu偶em - "Smakowita Ella"


Znacie Ell臋 Woodward? Jest to Brytyjka, kt贸ra jaki艣 czas ju偶 prowadzi bloga kulinarnego, a ostatnio ukaza艂a sie jej ksi膮偶ka "Deliciously Ella" ("Smakowita Ella"), kt贸ra sta艂a si臋 bestsellerem w UK :) W Polsce przet艂umaczona ksi膮偶ka b臋dzie mia艂a premier臋 ju偶 16 marca, czyli dziel膮 nas od niej zaledwie dni :) Dzi臋ki wydawnictwu Znak mia艂am przyjemno艣膰 spotka膰 si臋 z ow膮 ksi膮偶k膮 jeszcze przed premier膮, aby j膮 dla Was zrecenzowa膰 :) Aby nie by艂a to jedynie sama recenzja, przygotowa艂am te偶 przepis z ksi膮偶ki Elli :) Zapraszam do zapoznania si臋 z nim, a recenzje znajdziecie na ko艅cu wpisu.


wtorek, 8 marca 2016

wega艅skie zakupy (4) - video


Cze艣膰!!! :) Dawno nie nagrywa艂am dla Was filmu z zakup贸w spozywczych wiec ostatnio po powrocie z zakup贸w z艂apa艂am za aparat i nakr臋ci艂am szybkie wideo ;) Co kupi艂am? Je艣li jeste艣 ciekawy obejrzyj poni偶szy filmik! :)

ogl膮daj w HD!:)


niedziela, 6 marca 2016

spaghetti bolognese z mielonym tofu


Dwa dni temu pisa艂am Wam o paczce, w kt贸rej znalaz艂o si臋 du偶o nowo艣ci od Polsoi, a dzisiaj mam dla Was ju偶 pierwszy przepis z ich wykorzystaniem!
Nie potrafi艂am si臋 doczeka膰 aby czego艣 nie spr贸bowa膰...Jednak sta艂am nad pude艂kiem i zastanawia艂am si臋, od czego zacz膮膰...Postanowi艂am, 偶e na pierwszy ogie艅 p贸jdzie mielone tofu i wykorzystam je w Spaghetti a'la Bolognese, kt贸re chodzi艂o za mn膮 ju偶 jaki艣 czas ;)

pi膮tek, 4 marca 2016

nowo艣ci od Polsoi!


Witajcie :) Czy widzieli艣cie, 偶e Polsoja nie tak dawno wypu艣ci艂a na rynek kilka nowych produkt贸w? 
Polsoj臋 wszyscy weganie na pewno dobrze znaj膮, a jesli jest tu kto pierwszy raz s艂yszy o tej firmie to powiem kr贸tko, 偶e to firma specjalizuj膮ca si臋 w (jak mo偶na si臋 domy艣li膰 :)) wyrobach z soi.

czwartek, 3 marca 2016

projekt denko (1) - luty 2016


Czeee艣膰! :) 
Dzisiaj przychodz臋 do Was niestety bez przepisu (ju偶 nied艂ugo co艣 nowego!:)), ale z nowym filmikiem, kt贸ry r贸wnocze艣nie otwiera serie Projektu Denko na moim kanale YT :) Nie b臋d臋 zdradza膰 o co chodzi - jesli jeste艣cie zainteresowani obejrzycie poni偶szy filmik (koniecznie w HD :)).