W ramach tych dw贸ch jak偶e wa偶nych i przyjemnych rocznic mam te偶 dla Was tort! ;) Jak偶eby inaczej! Nie mo偶na obchodzi膰 urodzin bez tortu ;) Jednak nie jest to taki zwyk艂y, tradycyjny tort...Nic na tym blogu nie jest zwyk艂e i tradycyjne! :D Tort jest oczywi艣cie 100% wega艅ski i bezglutenowy, dodatkowo nie zawiera rafinowanego cukru i t艂uszczu. Pewnie teraz zastanawiacie si臋, jak to w og贸le mo偶liwe...? Torty raczej nikomu nie kojarz膮 si臋 ze zdrowym wypiekiem ;) Jednak czas zmieni膰 ten pogl膮d i spr贸bowa膰 mojego bardzo zdrowego i zarazem r贸wnie pysznego tortu! Kakaowe ciasto prze艂o偶one kremem jaglanym o posmaku r贸偶y - co艣 cudownego! Nie czekajcie na specjaln膮 okazj臋, aby go upiec! A je艣li juz potrzebujecie powodu - pami臋tacie, 偶e codziennie gdzie艣 na 艣wiecie kto艣 ma urodziny... ;)
TORT KAKAOWY Z R脫呕AN膭 MAS膭 JAGLAN膭
BEZ GLUTENU, T艁USZCZU I CUKRU
tortownica 20cm // 6-8 porcji
ciasto:
115g uniwersalnej m膮ki bezglutenowej
15g kakao
45g m膮ki kokosowej
55g m膮ki kukurydzianej
150g erytrolu (lub cukru / innego zamiennika cukru)
400ml ulubionego mleka ro艣linnego
艂y偶eczka BG proszku do pieczenia
1/2 艂yzeczki sody oczyszczonej
艂y偶eczka octu jab艂kowego
M膮ki, proszek i sod臋 przesiewamy do miski i mieszamy. Nast臋pnie dodajemy erytrol lub inny zamiennik cukru i partiami, ci膮gle mieszaj膮c dolewamy mleko (konsystencja b臋dzie raczej rzadka ni偶 g臋sta). Na koniec dodajemy ocet jab艂kowy i 艂膮czymy z ciastem. Dno tortownicy o 艣r. 20cm wyk艂adamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i posypujemy m膮k膮. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wk艂adamy j膮 do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 45-55 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
masa do prze艂o偶enia:
145g kaszy jaglanej
450ml ulubionego mleka ro艣linnego + 100ml do po藕niejszego miksowania!
4-5 艂y偶ek erytrolu (lub cukru / innego zamiennika cukru)
40ml wody r贸偶anej
sok z 1/2 cytryny
dodatki do dekoracji - starta czekolada, wi贸rki kokosowe, orzechy, 艣wie偶e/suszone owoce, na co macie ochot臋 ;)
Zagotowujemy 450ml mleka i wsypujemy kasz臋. Gotujemy na ma艂ym ogniu do momentu a偶 kasza wch艂onie ca艂e mleko. Nast臋pnie przek艂adamy kasz臋 na miski i pozostawiamy na ok. 15 minut aby nieco przestyg艂a. Dodajemy erytrol, wod臋 r贸偶an膮, sok z cytryny i 100ml mleka po czym miksujemy ca艂o艣膰 na g艂adk膮 mas臋.
Ostudzone ciasto przekrajamy na dwa r贸wne blaty. Jeden z nich smarujemy mas膮, nast臋pnie przykrywamy do drugim i wierzch r贸wnie偶 smarujemy pozosta艂ym kremem jaglanym. Teraz ju偶 tylko pozostaje udekorowa膰 torcik wed艂ug w艂asnej fantazji i smaku oraz sch艂odzi膰 go w lod贸wce min. 5 godzin. Przechowujemy go r贸wnie偶 w lod贸wce, do 3 dni. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
super! gratuluj臋 z ca艂ego serducha! :)
OdpowiedzUsu艅Twoje zdj臋cia zawsze by艂y 艣wietne, ale mam wra偶enie, 偶e staj膮 si臋 coraz lepsze! do tego ten tort wygl膮da ob艂臋dnie :)
Gratuluj臋 rocznicy :) A tort robi wra偶enie! Przyznam, 偶e od dawna mam ochot臋 na taki jaglany krem ;)
OdpowiedzUsu艅Gratuluj臋 i 偶ycz臋 dalszych sukces贸w w blogowaniu! :)
OdpowiedzUsu艅Super! Gratulacje! I zapraszam do siebie na bloga! aleksandra-bak.blogspot.com
OdpowiedzUsu艅Sto lat i powodzenia w dalszym blogowaniu:) Cz臋stuj臋 si臋 torcichem
OdpowiedzUsu艅Jeju wygl膮da cudnie! :O
OdpowiedzUsu艅Torcik pi臋kny! Rozp艂ywam si臋 na sam膮 my艣l jak musi 艣wietnie smakowa膰!
OdpowiedzUsu艅Oczywi艣cie gratulacje i z okazji pierwszego roku prowadzenia bloga i bycia na diecie wega艅skiej :) Trzymam kciuki za dalsze lata owocnej pracy! Powodzenia :)
Tort wygl膮da bardzo apetycznie. Gratuluj臋 rocznicy ;)
OdpowiedzUsu艅Gratuluj臋! Dieta weganska obecnie to niema艂e wyzwanie, wi臋c bardzo podziwiam, bo sama o tej diecie du偶o my艣l臋 :) Tort fenomenalny :)
OdpowiedzUsu艅Min膮艂 dopiero rok od za艂o偶enia bloga? :P A da艂yby艣my sobie r臋k臋 uci膮膰, 偶e jeste艣 tutaj ju偶 z nami baaardzo d艂ugo :D Szczerze gratulujemy i rocznicy bloga i przej艣cia na weganizm :) Tort jest totalnie w naszym gu艣cie! Jeste艣my na 100% pewne, 偶e zjad艂yby艣my go do ostatniego okruszka :D
OdpowiedzUsu艅Co艣 pi臋knego !. Gratulacje wielkiego sukcesu <3, u mnie mija 8 miesi膮c. Weganizm to decyzja na ca艂e 偶ycie :)
OdpowiedzUsu艅Fajny torcik. Na kolejne lata blogowania 偶ycz臋 wszystkiego naj..
OdpowiedzUsu艅Gratuluj臋, Tw贸j blog ma rok, ale wygl膮da tak pi臋knie i przepisy s膮 takie 艣wietne, jakby艣 mia艂a ju偶 lata do艣wiadczenia w tym co robisz, super!
OdpowiedzUsu艅Pi臋kny torcik :d Ma w sobie co艣 z elegancji :)
OdpowiedzUsu艅A mozna uzyc zwyklej maki zamiast bezglutenowej i kokosowej?
OdpowiedzUsu艅Zamiast m膮ki bezglutenowej mo偶na u偶y膰 zwyk艂ej, jednak kokosowej nie mo偶na zast膮pi膰 inn膮.
Usu艅Super torcik! Chcia艂abym go upiec na urodziny mojej siostry, jednak nie wiem jak膮 mieszank膮 r贸偶nych m膮k bezglutenowych i w jakich proporcjach zast膮pi膰 t臋 uniwersaln膮, kt贸r膮 u偶y艂a艣 w przepisie. Czy mog艂aby艣 mi poda膰 jej sk艂ad?
OdpowiedzUsu艅Pozdrawiam i z g贸ry dzi臋kuj臋 :*
Niestety ale nie pamietam jakiej dok艂adnie m膮ki tutaj u偶y艂am :( Mo偶esz u偶y膰 m膮ki pszennej, orkiszowej lub pe艂noziarnistej je艣li tort nie musi by膰 bezglutenowy. W BG wersji u偶y艂abym mieszanki m膮ki gryczanej z owsian膮 lub po prostu dowolnej dost臋pnej w supermarketach mieszanki bezglutenowej :) Je艣li upieczesz ciasto koniecznie daj zna膰 jak wysz艂o i prze艣lij zdj臋cie na mojego maila! <3
Usu艅