Strony

niedziela, 18 wrze艣nia 2016

zdrowy tort na pierwsze urodziny bloga! ;)


Dzisiaj jet ten dzie艅! Dok艂adnie rok temu za艂o偶y艂am bloga Jedz Ro艣liny i doda艂am tutaj pierwszy przepis! Jak ten czas szybko leci ;) Przez ten rok odwiedzili艣cie m贸j blog 106 000 razy, opublikowa艂am tutaj 206 post贸w, a wy skomentowali艣cie je ponad 900 razy :) Blog zyska艂 r贸wnie偶 63 sta艂ych obserwator贸w w bloggerze. Najpopularniejszym przepisem jak do tej pory jest przepis na domow膮 cha艂w臋, na drugim miejscu plasuje si臋 chana masala, a trzecie miejsce zajmuje domowych ketchup. Macie dobry gust! ;) Do艣膰 ju偶 tych statystyk, chc臋 Wam jeszcze jedynie pi臋knie podzi臋kowa膰 za ten pierwszy wsp贸lny rok! ♥♥♥ Mam nadziej臋, 偶e za rok b臋d臋 mie膰 okazj臋 napisa膰 kolejny post z tak cudownym podsumowaniem :) 




Dzisiaj jest nie tylko rocznica bloga. Dzisiaj mija r贸wnie偶 r贸wno rok od kiedy jestem na diecie wega艅skiej! Tak, przesz艂am na weganizm tego samego dnia, kiedy zalo偶y艂am bloga :) Niezmiernie ciesz臋 si臋 z faktu, 偶e mam ju偶 pierwszy rok weganizmu za sob膮 i powiem Wam, 偶e czuj臋 si臋 wspaniale! Za nic w 艣wiecie nie 偶aluj臋 tej decyzji ♥ 


 


W ramach tych dw贸ch jak偶e wa偶nych i przyjemnych rocznic mam te偶 dla Was tort! ;) Jak偶eby inaczej! Nie mo偶na obchodzi膰 urodzin bez tortu ;) Jednak nie jest to taki zwyk艂y, tradycyjny tort...Nic na tym blogu nie jest zwyk艂e i tradycyjne! :D Tort jest oczywi艣cie 100% wega艅ski i bezglutenowy, dodatkowo nie zawiera rafinowanego cukru i t艂uszczu. Pewnie teraz zastanawiacie si臋, jak to w og贸le mo偶liwe...? Torty raczej nikomu nie kojarz膮 si臋 ze zdrowym wypiekiem ;) Jednak czas zmieni膰 ten pogl膮d i spr贸bowa膰 mojego bardzo zdrowego i zarazem r贸wnie pysznego tortu! Kakaowe ciasto prze艂o偶one kremem jaglanym o posmaku r贸偶y - co艣 cudownego! Nie czekajcie na specjaln膮 okazj臋, aby go upiec! A je艣li juz potrzebujecie powodu - pami臋tacie, 偶e codziennie gdzie艣 na 艣wiecie kto艣 ma urodziny... ;)
Lu藕n膮 inspiracj膮 do upieczenia tego tortu by艂 dla mnie ten przepis :)




TORT KAKAOWY Z R脫呕AN膭 MAS膭 JAGLAN膭
BEZ GLUTENU, T艁USZCZU I CUKRU
tortownica 20cm // 6-8 porcji


ciasto:
115g uniwersalnej m膮ki bezglutenowej
15g kakao
45g m膮ki kokosowej
55g m膮ki kukurydzianej
150g erytrolu (lub cukru / innego zamiennika cukru)
400ml ulubionego mleka ro艣linnego
艂y偶eczka BG proszku do pieczenia
1/2 艂yzeczki sody oczyszczonej
艂y偶eczka octu jab艂kowego

M膮ki, proszek i sod臋 przesiewamy do miski i mieszamy. Nast臋pnie dodajemy erytrol lub inny zamiennik cukru i partiami, ci膮gle mieszaj膮c dolewamy mleko (konsystencja b臋dzie raczej rzadka ni偶 g臋sta). Na koniec dodajemy ocet jab艂kowy i 艂膮czymy z ciastem. Dno tortownicy o 艣r. 20cm wyk艂adamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i posypujemy m膮k膮. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wk艂adamy j膮 do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 45-55 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.

masa do prze艂o偶enia:
145g kaszy jaglanej
450ml ulubionego mleka ro艣linnego + 100ml do po藕niejszego miksowania!
4-5 艂y偶ek erytrolu (lub cukru / innego zamiennika cukru)
40ml wody r贸偶anej
sok z 1/2 cytryny
dodatki do dekoracji - starta czekolada, wi贸rki kokosowe, orzechy, 艣wie偶e/suszone owoce, na co macie ochot臋 ;)

Zagotowujemy 450ml mleka i wsypujemy kasz臋. Gotujemy na ma艂ym ogniu do momentu a偶 kasza wch艂onie ca艂e mleko. Nast臋pnie przek艂adamy kasz臋 na miski i pozostawiamy na ok. 15 minut aby nieco przestyg艂a. Dodajemy erytrol, wod臋 r贸偶an膮, sok z cytryny i 100ml mleka po czym miksujemy ca艂o艣膰 na g艂adk膮 mas臋.
Ostudzone ciasto przekrajamy na dwa r贸wne blaty. Jeden z nich smarujemy mas膮, nast臋pnie przykrywamy do drugim i wierzch r贸wnie偶 smarujemy pozosta艂ym kremem jaglanym. Teraz ju偶 tylko pozostaje udekorowa膰 torcik wed艂ug w艂asnej fantazji i smaku oraz sch艂odzi膰 go w lod贸wce min. 5 godzin. Przechowujemy go r贸wnie偶 w lod贸wce, do 3 dni. Smacznego! :)




PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)




18 komentarzy:

  1. super! gratuluj臋 z ca艂ego serducha! :)
    Twoje zdj臋cia zawsze by艂y 艣wietne, ale mam wra偶enie, 偶e staj膮 si臋 coraz lepsze! do tego ten tort wygl膮da ob艂臋dnie :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Gratuluj臋 rocznicy :) A tort robi wra偶enie! Przyznam, 偶e od dawna mam ochot臋 na taki jaglany krem ;)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Gratuluj臋 i 偶ycz臋 dalszych sukces贸w w blogowaniu! :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Super! Gratulacje! I zapraszam do siebie na bloga! aleksandra-bak.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  5. Sto lat i powodzenia w dalszym blogowaniu:) Cz臋stuj臋 si臋 torcichem

    OdpowiedzUsu艅
  6. Anonimowy14:54

    Jeju wygl膮da cudnie! :O

    OdpowiedzUsu艅
  7. Torcik pi臋kny! Rozp艂ywam si臋 na sam膮 my艣l jak musi 艣wietnie smakowa膰!
    Oczywi艣cie gratulacje i z okazji pierwszego roku prowadzenia bloga i bycia na diecie wega艅skiej :) Trzymam kciuki za dalsze lata owocnej pracy! Powodzenia :)

    OdpowiedzUsu艅
  8. Tort wygl膮da bardzo apetycznie. Gratuluj臋 rocznicy ;)

    OdpowiedzUsu艅
  9. Gratuluj臋! Dieta weganska obecnie to niema艂e wyzwanie, wi臋c bardzo podziwiam, bo sama o tej diecie du偶o my艣l臋 :) Tort fenomenalny :)

    OdpowiedzUsu艅
  10. Min膮艂 dopiero rok od za艂o偶enia bloga? :P A da艂yby艣my sobie r臋k臋 uci膮膰, 偶e jeste艣 tutaj ju偶 z nami baaardzo d艂ugo :D Szczerze gratulujemy i rocznicy bloga i przej艣cia na weganizm :) Tort jest totalnie w naszym gu艣cie! Jeste艣my na 100% pewne, 偶e zjad艂yby艣my go do ostatniego okruszka :D

    OdpowiedzUsu艅
  11. Co艣 pi臋knego !. Gratulacje wielkiego sukcesu <3, u mnie mija 8 miesi膮c. Weganizm to decyzja na ca艂e 偶ycie :)

    OdpowiedzUsu艅
  12. Fajny torcik. Na kolejne lata blogowania 偶ycz臋 wszystkiego naj..

    OdpowiedzUsu艅
  13. Gratuluj臋, Tw贸j blog ma rok, ale wygl膮da tak pi臋knie i przepisy s膮 takie 艣wietne, jakby艣 mia艂a ju偶 lata do艣wiadczenia w tym co robisz, super!

    OdpowiedzUsu艅
  14. Pi臋kny torcik :d Ma w sobie co艣 z elegancji :)

    OdpowiedzUsu艅
  15. Anonimowy11:26

    A mozna uzyc zwyklej maki zamiast bezglutenowej i kokosowej?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Zamiast m膮ki bezglutenowej mo偶na u偶y膰 zwyk艂ej, jednak kokosowej nie mo偶na zast膮pi膰 inn膮.

      Usu艅
  16. Super torcik! Chcia艂abym go upiec na urodziny mojej siostry, jednak nie wiem jak膮 mieszank膮 r贸偶nych m膮k bezglutenowych i w jakich proporcjach zast膮pi膰 t臋 uniwersaln膮, kt贸r膮 u偶y艂a艣 w przepisie. Czy mog艂aby艣 mi poda膰 jej sk艂ad?
    Pozdrawiam i z g贸ry dzi臋kuj臋 :*

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Niestety ale nie pamietam jakiej dok艂adnie m膮ki tutaj u偶y艂am :( Mo偶esz u偶y膰 m膮ki pszennej, orkiszowej lub pe艂noziarnistej je艣li tort nie musi by膰 bezglutenowy. W BG wersji u偶y艂abym mieszanki m膮ki gryczanej z owsian膮 lub po prostu dowolnej dost臋pnej w supermarketach mieszanki bezglutenowej :) Je艣li upieczesz ciasto koniecznie daj zna膰 jak wysz艂o i prze艣lij zdj臋cie na mojego maila! <3

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?