Strony

wtorek, 11 kwietnia 2017

brownie z ciecierzycy z mas艂em orzechowym (bez t艂uszczu, glutenu i cukru) {video przepis}


Je艣li brownie kojarzy Wam si臋 z niezdrowym, t艂ustym i ci臋偶kim ciastem, dzisiaj mam dla Was to samo ciasto w zupe艂niej innej wersji! Bardzo zdrowe i dietetyczne, do tego bez m膮ki, cukru i t艂uszczu (pomijaj膮c mas艂o orzechowe). Na pewno s艂yszeli艣cie o brownie z fasoli. Ja jednak posz艂am o krok dalej i postanowi艂am upiec brownie z ciecierzycy! Ciecierzyca bardzo dobrze sprawdza si臋 w deserach, jakkolwiek to brzmi ;) Ma lekko orzechowy, s艂odkawy posmak wi臋c bardzo dobrze sprawdzi艂a si臋 jako baza brownie! Jest r贸wniez bardzo zdrowa - zawiera du偶o bia艂ka, b艂onnika, jest tak偶e 藕r贸d艂em potasu. Kolejne sk艂adniki brownie s膮 nie mniej zdrowe ;) Kakao to skarbnica magnezu, kt贸ry przyda si臋 zw艂aszcza wszystkim kt贸rzy tak jak ja nied艂ugo pisz膮 matur臋 ;) Mas艂o orzechowe to 藕r贸d艂o zdrowych t艂uszcz贸w, kwas贸w omega 6 oraz bia艂ka





Zapraszam r贸wnie偶 do obejrzenia video przepisu na brownie! :) 









BROWNIE Z CIECIERZYCY Z MAS艁EM ORZECHOWYM
forma 18x18cm


310g ugotowanej ciecierzycy (mo偶na u偶y膰 gotowanej w domu lub z puszki)
艣redni, bardzo dojrza艂y banan
150g erytrolu/ksylitolu (ew. nierafinowanego cukru trzcinowego)
50g kakao naturalnego
50ml mleka sojowego (lub innego ro艣linnego)
10g mielonych nasion chia BULK POWDERS >>KLIK<<
50-100g mas艂a orzechowego BULK POWDERS >>KLIK<<
2 p艂askie 艂y偶eczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Ciecierzyc臋 i banana miksujemy, nast臋pnie dodajemy erytrol/ksylitol/nierafinowany cukier trzcinowy, kakao, mielone nasiona chia i mieszamy. Dolewamy mleko aby 艂atwiej po艂膮czy膰 sk艂adniki i mieszamy ponownie. Dodajemy proszek do pieczenia i 艂膮czymy z mas膮. Przek艂adamy ciasto do foremki wylo偶onej papierem do pieczenia, na wierzchu 艂y偶eczk膮 nak艂adamy w kilku miejscach mas艂o orzechowe, a nast臋pnie za pomoc膮 patyczka szasz艂ykowego/wyka艂aczki robimy "esy-floresy" 艂膮cz膮c delikatnie mas艂o orzechowe z ciastem. Wk艂adamy brownie do piekarnika rozgrzanego do 170*C i pieczemy godzin臋, nast臋pnie wy艂膮czamy piekarnik, pozostawiamy w nim ciasto na ok. 30 minut, po czym wyjmujemy je i pozostawiamy do ca艂kowitego ostudzenia. Po ostudzeniu mo偶na je pokroi膰 i poda膰. Najlepiej smakuje na drugi dzie艅, zw艂aszcza je艣li by艂o przechowywane w lod贸wce :) Smacznego! :) 





Przepis powsta艂 we wsp贸艂pracy z Bulk Powders.
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



13 komentarzy:

  1. Wygl膮da bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsu艅
  2. bardzo fajne brownie! z przyjemno艣ci膮 spr贸buj臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Dzi臋kujemy za przepis i zapraszamy wszystkich na nasz膮 Wielkanocn膮 Wyprzeda偶: https://www.bulkpowders.pl/offers.html

    OdpowiedzUsu艅
  4. Jejciu, ale bosko wygl膮da!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
  5. Czy zamiast kakao lepiej u偶y膰 gorzkiej czekolady..np Wawel jak na zdj臋ciu ?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Czy lepiej to nie wiem...w ka偶dym razie je艣li masz ochote u偶y膰 czekolady jak najbardziej mo偶esz to zrobi膰. U偶yj wtedy 100g czyli jednej tabliczki ulubionej gorzkiej czekolady bez mleka w sk艂adzie i zetrzyj j膮 na tarce.

      Usu艅
  6. Anonimowy16:38

    najlepsze brownie jakie robi艂am !! :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Mi艂o mi to s艂ysze膰 (czyta膰 :D)! <3

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?