Je艣li brownie kojarzy Wam si臋 z niezdrowym, t艂ustym i ci臋偶kim ciastem, dzisiaj mam dla Was to samo ciasto w zupe艂niej innej wersji! Bardzo zdrowe i dietetyczne, do tego bez m膮ki, cukru i t艂uszczu (pomijaj膮c mas艂o orzechowe). Na pewno s艂yszeli艣cie o brownie z fasoli. Ja jednak posz艂am o krok dalej i postanowi艂am upiec brownie z ciecierzycy! Ciecierzyca bardzo dobrze sprawdza si臋 w deserach, jakkolwiek to brzmi ;) Ma lekko orzechowy, s艂odkawy posmak wi臋c bardzo dobrze sprawdzi艂a si臋 jako baza brownie! Jest r贸wniez bardzo zdrowa - zawiera du偶o bia艂ka, b艂onnika, jest tak偶e 藕r贸d艂em potasu. Kolejne sk艂adniki brownie s膮 nie mniej zdrowe ;) Kakao to skarbnica magnezu, kt贸ry przyda si臋 zw艂aszcza wszystkim kt贸rzy tak jak ja nied艂ugo pisz膮 matur臋 ;) Mas艂o orzechowe to 藕r贸d艂o zdrowych t艂uszcz贸w, kwas贸w omega 6 oraz bia艂ka
Zapraszam r贸wnie偶 do obejrzenia video przepisu na brownie! :)
BROWNIE Z CIECIERZYCY Z MAS艁EM ORZECHOWYM
forma 18x18cm
310g ugotowanej ciecierzycy (mo偶na u偶y膰 gotowanej w domu lub z puszki)
艣redni, bardzo dojrza艂y banan
150g erytrolu/ksylitolu (ew. nierafinowanego cukru trzcinowego)
50g kakao naturalnego
50ml mleka sojowego (lub innego ro艣linnego)
10g mielonych nasion chia BULK POWDERS >>KLIK<<
50-100g mas艂a orzechowego BULK POWDERS >>KLIK<<
2 p艂askie 艂y偶eczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Ciecierzyc臋 i banana miksujemy, nast臋pnie dodajemy erytrol/ksylitol/nierafinowany cukier trzcinowy, kakao, mielone nasiona chia i mieszamy. Dolewamy mleko aby 艂atwiej po艂膮czy膰 sk艂adniki i mieszamy ponownie. Dodajemy proszek do pieczenia i 艂膮czymy z mas膮. Przek艂adamy ciasto do foremki wylo偶onej papierem do pieczenia, na wierzchu 艂y偶eczk膮 nak艂adamy w kilku miejscach mas艂o orzechowe, a nast臋pnie za pomoc膮 patyczka szasz艂ykowego/wyka艂aczki robimy "esy-floresy" 艂膮cz膮c delikatnie mas艂o orzechowe z ciastem. Wk艂adamy brownie do piekarnika rozgrzanego do 170*C i pieczemy godzin臋, nast臋pnie wy艂膮czamy piekarnik, pozostawiamy w nim ciasto na ok. 30 minut, po czym wyjmujemy je i pozostawiamy do ca艂kowitego ostudzenia. Po ostudzeniu mo偶na je pokroi膰 i poda膰. Najlepiej smakuje na drugi dzie艅, zw艂aszcza je艣li by艂o przechowywane w lod贸wce :) Smacznego! :)

Przepis powsta艂 we wsp贸艂pracy z Bulk Powders.
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
Wygl膮da bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 :)
Usu艅bardzo fajne brownie! z przyjemno艣ci膮 spr贸buj臋 :)
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kujemy za przepis i zapraszamy wszystkich na nasz膮 Wielkanocn膮 Wyprzeda偶: https://www.bulkpowders.pl/offers.html
OdpowiedzUsu艅<3
Usu艅Jejciu, ale bosko wygl膮da!
OdpowiedzUsu艅https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dzi臋kuj臋 :)
Usu艅Wow !
OdpowiedzUsu艅Cudowne.
Dziekuje :)
Usu艅Czy zamiast kakao lepiej u偶y膰 gorzkiej czekolady..np Wawel jak na zdj臋ciu ?
OdpowiedzUsu艅Czy lepiej to nie wiem...w ka偶dym razie je艣li masz ochote u偶y膰 czekolady jak najbardziej mo偶esz to zrobi膰. U偶yj wtedy 100g czyli jednej tabliczki ulubionej gorzkiej czekolady bez mleka w sk艂adzie i zetrzyj j膮 na tarce.
Usu艅najlepsze brownie jakie robi艂am !! :)
OdpowiedzUsu艅Mi艂o mi to s艂ysze膰 (czyta膰 :D)! <3
Usu艅