Strony

niedziela, 9 kwietnia 2017

pasztet z topinamburu i fasoli z past膮 miso


Wielkanoc za pasem, a w tym roku nie pojawia艂 si臋 tutaj jeszcze 偶aden wielkanocny przepis...I niestety, ale ten pasztet bedzie jedynym przepisem, kt贸ry w tym roku dla Was zaproponuj臋... :( Do matury coraz mniej czasu i ostatnio nauka sp臋dza mi sen z powiek i nie mam tyle czasu na realizowanie moich kuchennych pomys艂贸w. Mam nadziej臋, 偶e mi to wybaczycie i od razu odsy艂am Wam pod TEN LINK >>KLIK<< gdzie znajdziecie inne przepisy wielkanocne z poprzednich sezon贸w - korzystajcie! ;) A je艣li chodzi o dzisiejszy przepis - jest nim pasztet! A jak偶e ;) Wiecie, 偶e je uwielbiam ;) Na Wielkanoc nadaj膮 si臋 bardzo dobrze. Idealnie zast臋puj膮 mi臋sne pasztety. Nigdy takiego szczerze m贸wi膮c nie jad艂am, ale uwielbiam wega艅skie pasztety, poniewa偶 s膮 niezwykle aromatyczne i na prawd臋, na prawd臋 przepyszne! Po raz pierwszy wykorzysta艂am do pasztetu topinambur i sprawdzi艂 si臋 艣wietnie nadaj膮c pieczeni lekko s艂onecznikowy posmak. Ostatnio coraz cz臋艣ciej widuj臋 to warzywo w supermarketach w o wiele przyst臋pniejszej cenie ni偶 kilka miesi臋cy temu (艣rednio 6-7z艂 za 500g) wi臋c nie powinni艣cie mie膰 problem贸w z jego dost臋pno艣ci膮 :) Jako dodatek do pasztetu wybra艂am past臋 miso kt贸ra r贸wnie偶 nadaje mu specyficzny aromat i jest to produkt, kt贸ry warto mie膰 w swojej kuchni, bo jak widzicie - nadaje si臋 nie tylko do tradycyjnej zupy miso, ale ma i wiele innych zastosowa艅 ;) Jednak je艣li nie uda si臋 jej Wam nigdzie zakupi膰 mo偶ecie zast膮pi膰 j膮 sosem sojowym. 







PASZTET Z TOPINABURU I FASOLI 
Z PAST膭 MISO
keks贸wka 15cm


600g topinaburu
250g bia艂ej fasoli
艣rednia cebula (ok. 100g)
75g m膮ki (u偶y艂am ry偶owej)
40g pasty miso (mo偶na zast膮pi膰 sosem sojowym)
ulubione przyprawy do smaku; ja u偶y艂am kuminu, czarnego pieprzu i kozieradki

Topinambur myjemy i szorujemy dok艂adnie lub obieramy. Gotujemy na parze, studzimy. Cebul臋 obieramy, kroimy drobno i podsma偶amy do mi臋kko艣ci. Nast臋pnie miksujemy razem topinambur, fasol臋 i cebul臋. Dodajemy m膮k臋 oraz przyprawy i mieszamy dok艂adnie. Przek艂adamy mas臋 do foremki, wyr贸wnujemy i pieczemy ok. 40-50 minut w 180*C. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce, kroimy dopiero po ostudzeniu! Smacznego :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

2 komentarze:

Co s膮dzisz o tym przepisie?