Strony

niedziela, 18 marca 2018

brownie z pomara艅cz膮 - bez cukru i t艂uszczu! // blood orange fudge brownie - sugar and fat free!


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W 

Brownie, brownie brownie...na sam膮 my艣l kubki smakowe si臋 ciesz膮. 
Lubicie po艂膮czenie czekolady z pomara艅cz膮? Ja bardzo! W艂a艣ciwie, czekolada smakuje dobrze w ka偶dej wersji... Koniecznie dajcie mi zna膰 w komenatarzach, jaki owoc najbardziej lubicie 艂膮czy膰 z czekolad膮 :)
Brownie z tego przepisu by艂o do艣膰 improwizowane - kupi艂am na przecenie czerwone pomara艅cze (kt贸re potem po obraniu wcale a偶 takie czerwone nie by艂y... :/) i pomy艣la艂am, 偶e fajnie wygl膮da艂yby na wierzchu jakiego艣 czekoladowego ciasta... Gdy wr贸ci艂am do domu zmiesza艂am w misce kilka sk艂adnik贸w, u艂o偶y艂am na wierzchu moje pomara艅cze i w艂o偶y艂am ca艂o艣膰 do piekarnika oczekuj膮c (nie)cierpliwie na efekt. A efekt by艂 bardzo zadowalaj膮cy. Brownie wysz艂o zbite i wilgotne, s艂odkie, z orze藕wiaj膮c膮 nut膮 pomara艅czy. Po prostu przepyszne! Ju偶 planuj臋 kolejny raz kiedy je upiek臋 i zamierzam spr贸bowa膰 z innymi owocami - mo偶e macie jakie艣 propozycje







BROWNIE Z POMARA艃CZ膭 
BEZ CUKRU I T艁USZCZU
tortownica o 艣rednicy ok. 20cm


60g m膮ki kokosowej
140g m膮ki pe艂noziarnistej (lub pszennej/bezglutenowej)
30g kakao
150g ksylitolu/erytrolu (lub cukru je艣li nie zale偶y Wam aby ciasto by艂o bez-cukrowe)
oko艂o 370ml mleka ro艣linnego lub mleka i wody 1:1 (w zale偶no艣ci od ch艂onno艣ci m膮ki)
200g czerownych pomara艅czy (mo偶na u偶y膰 tak偶e i "zwyk艂ych" :))
艂y偶eczka proszku do pieczenia

W misce 艂膮czymy m膮ki, kakao, ksylitol/erytrol/cukier i proszek do pieczenia. Nast臋pnie, kontroluj膮c konsystencj臋 dodajemy mleko. Masa nie powinna by膰 zbyt g臋sta i sucha, ale te偶 nie lej膮ca. Pomara艅cze obieramy i kroimy w plastry. Tortownic臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i przek艂adamy do niej po艂ow臋 ciasta, na to uk艂adamy cz臋艣膰 plastr贸w pomara艅czy, przykrywamy pozosta艂ym ciastem i uk艂adamy na wierzchu reszt臋 pomara艅czy. Pieczemy ciasto ok. 50-55 minut w 180*C. Smacznego! :) 


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N 

Brownie, brownie, brownie...my tastebuds are happy as soon as I hear this word! 
Do you like the combo of chocolate and orange? I do! Basically, chocolate tastes good with everything, doesn't it? Let me know what is your favourite fruit to eat with chocolate!
This brownie was kind of improvisation - I bought cheaply some blood oranges (which turned out not-so-bloody but whatever...) and I imagined them looking nicely on a chocolate cake. When I came back home, I mixed a few ingredients in a bowl, cut my oranges and add it to the cake dough, put the cake to the oven and waited (im)patiently for the result. And the result was very satisfying! Brownie turned out really fudgy and moist, sweet, with a refreshing hint of the orange. So delicious! I'm planning to bake it again, obviously, and I want to try another fruit with it - do you have any suggestions maybe?




BLOOD ORANGE BROWNIE
SUGAR AND FAT FREE
酶20cm cake tin


60g coconut flour
140g wholewheat flour (or all purpose/gluten free mix)
30g baking cocoa powder
150g xylitol/erythritol (or sugar if you don't want sugar-free cake)
approx. 370ml plant based milk or milk mixed with water in 1:1 proportion (depends of the absorptivity of flour)
200g blood oranges (or regular ones)
1 tsp baking powder 

In large bowl, mix together coconut and wholewheat flour, cocoa powder, xylitol/erythritol/sugar and baking powder. Then, watching the dough consistency, add the milk. The dough shouldn't be neither too dry and thick nor too runny. Peel the oranges and slice them. Line the cake tin with a baking paper and transfer the half of the dough into it, then top it with orange slices, cover with the rest of the dough and use the remaining orange slices on the top. Bake the cake for approximately 50-55 minutes in 180*C. Enjoy! :)


6 komentarzy:

  1. Uwielbiamy brownie i Twoj膮 wersj臋 te偶 by艣my zjad艂y z ogromn膮 ch臋ci膮 <3

    OdpowiedzUsu艅
  2. Ot贸偶 to! Takie jedzonko to ja rozmiem :D

    OdpowiedzUsu艅
  3. To brownie jest po prostu mistrzowskie :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. takiego brownie nie jad艂am. A z grejpfrutem by mog艂o by膰? :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Je艣li lubisz :) Grejpfrut jest do艣膰 gorzki, dlatego wybra艂am pomara艅cze.

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?