E N G L I S H V E R S I O N B E L L O W
Jeszcze dwa tygodnie temu Wielk膮 Brytani臋 ponownie zasypa艂o 艣niegiem...Zima wr贸ci艂a na dobre! Teraz ca艂e szcz臋艣cie pogoda jest bardziej jesienno-wiosenna, czyli deszcz i pochmurne dni przeplatane z odrobin膮 s艂o艅ca. Jednak kiedy by艂o tak 艣nie偶nie i zimowo, nabra艂am ochoty na wypieki w zimowym klimacie i wyci膮gn臋艂am z szafki papilotki we wzorki w p艂atki 艣niegu, kt贸re wype艂ni艂am cynamonowo-kawowym ciastem z dodatkiem daktyli i tak powsta艂y te pyszne muffiny! Upieczcie je niezale偶nie od pory roku! Cynamon i kawa zawsze dobre! Tak jak i daktyle! Mo偶ecie jedynie zmieni膰 wz贸r na papilotkach...ja innych nie mia艂am :D
CYNAMONOWO-KAWOWE MUFFINKI Z DAKTYLAMI
ok. 10-12 sztuk
230g m膮ki pe艂noziarnistej (lub zwyk艂ej pszennej)
3 艂y偶ki drobnych p艂atk贸w owsianych
200g cukru/ksylitolu/erytrolu (ja u偶ywam erytrolu Natvia)
3 艂y偶ki syropu daktylowego (je艣li nie masz mo偶esz zast膮pi膰 klonowym lub z agawy)
80g suszonych daktyli
200ml mleka ro艣linnego (u偶y艂am migda艂owego)
100ml 艂agodnego w smaku oleju (np. rzepakowego)
艂y偶eczka proszku do pieczenia
2-3 艂y偶eczki cynamonu
2 艂y偶ki kawy rozpuszczalnej
Mleko lekko podgrzewamy i zalewamy nim daktyle na kilka minut aby nieco zmi臋k艂y. W misce 艂膮czymy suche sk艂adniki - m膮k臋, p艂atki owsiane, cukier/ksylitol/erytrol, proszek do pieczenia i cynamon. Do drugiej miski odlewamy mleko z daktyli, dodajemy olej oraz kaw臋 rozpuszczaln膮 i mieszamy. Mokre sk艂adniki dodajemy do miski z suchymi sk艂adnikami i 艂膮czymy ca艂o艣膰 dok艂adnie. Daktyle kroimy na mniejsze cz膮stki i nast臋pnie r贸wnie偶 mieszamy z mas膮. Przek艂adamy ciasto do foremek na muffinki, wk艂adamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30-35 minut. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Winter has been crazy this season... About two weeks ago, the UK got covered in snow again! Now the weather is quite normal and usual as for England but when it was so cold, snowy and generally not really nice (I don't like cold! :D), I fancied to bake something winter-y...I found snowflake-themed paper muffin moulds, filled them with cinnamon-coffee muffin dough with dates and got those lovely and delicious muffins! Bake them regardless of the season! Cinnamon and coffee are always good, and so are dates. You can just maybe change the theme on your muffin moulds... :D
E N G L I S H V E R S I O N
CINNAMON-COFFEE MUFFINS WITH DATES
10-12 muffins
230g wholewheat flour
3 tbsp porridge oats
200g sugar/xylitol/erythritol (I use Natvia erythritol >>CLIK<<)
3 tbsp date syrup (if you can't find it, you can use maple or agave syrup)
80g dried dates
200ml plant based milk (I used almond)
100ml mild oil (like rapeseed for example)
1 tsp baking powder
2-3 tsp cinnamon
2 tbsp instant coffee
Heat the milk a bit and pour it onto dates so they can soften a bit. In a mixing bowl, put together dry ingredients - flour, oats, sugar/xylitol/erythritol, cinnamon, baking powder and mix. In another bowl, drain the milk from dates, add the oil and coffee and mix. Add the wet ingredients to the dry ones and mix together. Chop the dates and add the dough as well. Pour the dough into the muffin moulds and bake for 30-35 minutes in 180*C. Enjoy! :)
Te muffinki wygl膮daj膮 ob艂臋dnie! Koniecznie musz臋 je spr贸bowa膰!
OdpowiedzUsu艅W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
Wygl膮da apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsu艅Porywam kilka i pakuje na jutro do lunchboxu :)
OdpowiedzUsu艅Akurat za kaw膮 nie przepadamy ale babeczki wygl膮daj膮 pysznie :)
OdpowiedzUsu艅kawa odpada i nigdy nie jad艂am daktyli :)
OdpowiedzUsu艅