Strony

niedziela, 21 pa藕dziernika 2018

zdrowe ciastka bananowo-orzechowe // healthy banana&peanut butter cookies


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W

Dzisiaj mam co艣 specjalnego dla ciasteczkowych potwor贸w! Ja sama czasem staj臋 si臋 takim potworkiem i mam ochot臋 na ciastka... Czemu by jednak nie spr贸bowa膰 przygotowa膰 zdrowej wersji ciastek? Tak te偶 zrobi艂am! Upiek艂am ciacha w kt贸rych nie ma bia艂ej m膮ki, cukru rafinowanego czy mas艂a/oleju. I wysz艂y bardzo smaczne! Z lekkim posmakiem mas艂a orzechowego i banana oraz nutk膮 czekolady...idealnie smakuj膮 ze szklank膮 mleka migd艂owego :) 





ZDROWE CIASTKA BANANOWO-ORZECHOWE
oko艂o 10-12 ciastek, w zale偶no艣ci od rozmiaru


130g mas艂a orzechowego
70g banana (im bardziej dojrza艂y tym lepiej! powinien miec bardzo du偶o kropek)
200g m膮ki pe艂noziarnistej (lub innej, ka偶da powinna si臋 sprawdzi膰)
20g p艂atk贸w owsianych
2 paski gorzkiej czekolady, startej na tarce (25g)
5 艂y偶ek erytrolu/ksylitolu/cukru nierafinowanego
艂y偶eczka proszku do pieczenia

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy mas艂o orzechowe i mieszamy, nast臋pnie dodajemy reszt臋 sk艂adnik贸w i dok艂adnie 艂膮czymy na tyle na ile si臋 u偶ywaj膮c 艂y偶ki, a nast臋pnie wyrabiamy za pomoc膮 d艂oni. Z masy formujemy kawa艂ki r贸wnej wielko艣ci (mo偶na zwil偶y膰 d艂onie aby by艂o 艂atwiej), uk艂adamy na papierze do pieczenia, sp艂aszczamy nieco i nast臋pnie dociskamy jeszcze widelcem na krzy偶. Pieczemy oko艂o 18 minut w 160*C. Po wyj臋ciu z piekarnika podczas studzenia odrobion膮 stwardniej膮. Przechowujemy w szczelnie zamkni臋tym pojemniku max. 5 dni. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N

Today I have something special for all the cookie monsters! ;) Actually, sometimes I feel like a cookie monster and all I want to eat is...cookies! Why not try to prepare healthy cookies? That's what I did! I baked cookies without white flour, refined sugar and butter/oil...and they were really tasty! Slightly banana-y and peanut buttery with a tiny chocolate hint at the end. Taste perfectly with a glass of almond milk :)




HEALTHY BANANA & PEANUT BUTTER COOKIES
10-12 cookies, depending on the size


130g peanut butter
70g banana (the ripest the better! I used banana with a lot of black dots)
200g wholemeal flour (or your favourite flour, every kind should work in this recipe)
20g porridge oats
a few squares of dark chocolate, grated (25g)
5 tbsp erythritol/xylitol/another sweetener - I use Natvia erythritol (>>CLICK<<)
1 tsp baking powder

Mash the banana, add peanut butter and mix, then add the remaining ingredients and mix well with a spoon first, then using your hand when it's not possible to mix it with a spoon anymore. When the cookie dough is done, form equal dough balls, place them on a baking tray lined with baking paper and flatten them a bit, then push them down with a fork as well, creating a cross on cookies. Bake for approx. 18 minutes at 160*C. They'll be a little bit harder after cooling down. Store the cookies in an air-tight container for max. 5 days. Enjoy! :)




Jedno ciastko = 150 kcal, 6.3g t艂uszczu, 17.4g w臋glowodan贸w, 5.1g bia艂ka 

One cookie = 150 kcal, 6.3g fat, 17.4g carbohydrates, 5.1g protein 

3 komentarze:

Co s膮dzisz o tym przepisie?