Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

brzoskwinie w korzennym syropie z..whiskey



Tego nie mia艂am w planach. Ale kiedy dosta艂am 5kg brzoskwi艅 co艣 z nimi zrobi膰 trzeba by艂o. Szczerze m贸wi膮c nie mia艂am ochoty na d偶em. Chcia艂am zrobi膰 "co艣 innego". A wtedy na my艣l przysz艂y mi brzoskwinie w syropie. Kolejny problem - to jest "za zwyk艂e"... Zaraz, zaraz, gdyby tak doda膰 cynamon, go藕dziki, any偶, hmmm, to mo偶e by膰 dobre! O, a tam z ty艂u szafki stoi whiskey, kt贸rej nikt nie pije - to b臋dzie fajne po艂膮czenie! I tak mniej wi臋cej powsta艂y te brzoskwinie. Czyli zupe艂nie spontanicznie. Ale wiecie co Wam powiem? Czasami te spontaniczne, improwizowane przepisy wychodz膮 najlepsze! :) 





BRZOSKWINIE W KORZENNYM SYROPIE Z WHISKEY
4-5 s艂oik贸w


ok. 1,5kg brzoskwi艅
650ml wody
150ml whiskey
200g bia艂ego cukru
250g cukru trzcinowego
p艂aska 艂y偶ka cynamonu
kilka lasek cynamonu
kilka ziaren kardamonu
gwiazdki any偶u
go藕dziki (nie mielone)
laska wanilii

Brzoskwinie obra膰 i pokroi膰 - wi臋ksze na 膰wiartki, mniejsze na po艂贸wki, mniej wi臋cej tak, aby wszystkie kawa艂ki by艂y r贸wne. W garnku wymiesza膰 cukry i doda膰 przyprawy (z wanilii wyskroba膰 ziarenka - ale lask臋 te偶 mo偶na wrzuci膰!), nast臋pnie wla膰 wod臋 i whiskey, wymiesza膰 i zagotowa膰. Gotowa膰 ok. 10 minut, lub do czasu a偶 syrop nieco zg臋stnieje. Do gotuj膮cego si臋 syropu wrzuci膰 owoce i gotowa膰 ok. 5-10 minut w zale偶no艣ci od mi臋kko艣ci owoc贸w. Do wyparzonych s艂oik贸w wk艂ada膰 kawa艂ki brzoskwi艅 i zalewa膰 syropem, zakr臋ca膰 r贸wnie偶 wyparzonymi zakr臋tami, odwr贸ci膰 do g贸ry dnem i pozostawi膰 do ostudzenia, lub po zakr臋ceniu zapasteryzowa膰 s艂oiki w piekarniku (bezpieczniejsza opcja). Smacznego! :)

PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?