Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

d偶em malinowy z brzoskwiniami


Gdy 偶ycie daje Ci 7kg malin...zr贸b z nich d偶em! :) Tak, tyle w艂a艣nie malin otrzyma艂am, mo偶e nie od "偶ycia", ale od taty, kt贸ry z kolei otrzyma艂 je od kogo艣tam innego. Maliny pochodzi艂y z ekologicznej uprawy, nie by艂y nawo偶one etc. co jest ich plusem, ale mia艂y te偶 minus - by艂y malutkie i delikatne, a tato wioz膮c je do domu je藕dzi艂 chyba po samych do艂ach przez co maliny nieco si臋 "rozciapa艂y". Te kt贸re nada艂y si臋 do mro偶enia zamrozi艂am, a z reszty zrobi艂am przetwory. Ten d偶em jest jednym z nich. Doda艂am do niego te偶 brzoskwinie, kt贸re jeszcze nie zosta艂y wykorzystane, a ich czas mija艂. Takie uroki bycia obdarowywanym ze wszystkich stron :))


Jeszcze chwilka na temat samego d偶emu - jest oczywi艣cie przepyszny, jak to domowy. Nie da艂am do niego du偶o cukru, wr臋cz baardzo ma艂o, jak na tak膮 ilo艣膰 owoc贸w i dla mnie jest idealny! W ko艅cu nie za s艂odki. Wyczuwa si臋 w nim przyjemn膮 kwaskowato艣膰 malin, a ich pestki fajnie chrupi膮 pod z臋bami. D偶em mo偶na przetrze膰 przez sito, je艣li nie chcecie pestek, ale du偶o z tym roboty, a w pestkach mamy mn贸stwo b艂onnika :)





D呕EM MALINOWO-BRZOSKWINIOWY
ok. 10 s艂oik贸w r贸偶nej wielko艣ci



2kg malin
730g brzoskwi艅
350-400g cukru (w tym 3 艂y偶ki cukru z wanili膮)
艂y偶ka gumy guar (opcjonalnie)

Maliny i brzoskwinie umy膰. Brzoskwinie obra膰 i pokroi膰 drobno. Owoce wrzuci膰 i garnka i gotowa膰 na ma艂ym ogniu dop贸ki si臋 nie rozpadn膮. Cukier wymiesza膰 z gum膮 guar (zag臋艣ci d偶em) i stopniowo, ci膮gle mieszaj膮c dodawa膰 do d偶emu. Gotowa膰 jeszcze ok. 5 minut. Prze艂o偶y膰 d偶em do gor膮cych, wyparzonych s艂oik贸w i zakr臋ci膰 wyparzonymi zakr臋tkami. Odwr贸ci膰 s艂oiki do g贸ry dnem i pozostawi膰 do ca艂kowitego ostudzenia. Smacznego! :)

PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?