Strony

pi膮tek, 18 wrze艣nia 2015

pasztet z soczewicy


Na Wielkanocnych sto艂ach bardzo cz臋sto pojawiaj膮 si臋 pasztety. Tradycyjnie s膮 to pasztety mi臋sne...Jednak wegetarianie i weganie nie musz膮 siedzie膰 sztywno i wpatrywa膰 si臋 w pusty talerz! Wystarczy przygotowa膰 pasztet ro艣linny - prosty i przepyszny. W tym toku na Wielkanoc przygotowa艂am dwa rodzaje wega艅skich pasztet贸w - to jeden z nich, na drugi tak偶e podam Wam wkr贸tce przepis. Pasztet wygl膮da bardzo fajnie ze wzgl臋du na jego intensywny kolor, na pewno nie umknie nikomu i pojawi膮 si臋 pytania "co to takiego?". Wtedy trzeba zach臋ci膰 do spr贸bowania! Wypr贸bowa艂am oba pasztety na "mi臋so偶ercach" i nie kr臋cili nosem, wr臋cz przeciwnie - bardzo im smakowa艂y :) Pasztet nie tylko nadaje si臋 na Wielkanoc, mo偶ecie upiec go ka偶dego dnia i zajada膰 na kanapkach, jako dodatek do sur贸wki, na obiad z ulubionym sosem itp. :) Polecam!








WEGA艃SKI PASZTET Z SOCZEWICY 
Z MARCHEWK膭 I ZIARNAMI S艁ONECZNIKA
keks贸wka o d艂. 20-25cm

200g 偶贸艂tej (lub czerwonej) soczewicy, suchej
200g marchewki
300ml wody
du偶y z膮bek czosnku
2 p艂askie 艂y偶ki m膮ki ry偶owej (30g)
艂y偶ka mielonego siemienia lnianego (10g)
40g ziaren s艂onecznika
przyprawy: pieprz czarny/zio艂owy/cytrynowy, majeranek, kminek, kumin, kurkuma, papryka s艂odka/ostra, s贸l do smaku

Soczewic臋 moczymy w wodzie ok. 30-45 minut, nast臋pnie gotujemy w 300ml wody razem z obran膮 i pokrojon膮 w kostk臋 marchewk膮. Do ugotowanych warzyw wyciskamy czosnek i blendujemy wszystko na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy ziarna, m膮k臋, mielony len oraz przyprawy do smaku i mieszamy wszystko. Przek艂adamy mas臋 do keks贸wki i pieczemy ok. 50-60 minut w 180*C. Studzimy w formie. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Co s膮dzisz o tym przepisie?