piątek, 1 marca 2019

kakaowo-dyniowe ciasto marmurkowe // cocoa marble pumpkin bread


E N G L I S H  B E L O W 
Bardzo proste, jednak smaczne i wyglądające dość imponująco dzięki marmurkowemu wzorowi ciasto z dodatkiem puree dyniowego :) Miałam ochotę na domowy słodki wypiek do mojej popołudniowej filiżanki herbaty, jednak nie wiedziałam za bardzo co by tu upiec... Postawiłam na klasyczne i bardzo proste ciasto pieczone w keksówce, które nigdy nie zawodzi ;) Tym razem dodałam do niego nieco puree z dyni, które zrobiłam kilka dni temu i musiało być zużyte. W czasie robienia ciasta wpadłam na pomysł zrobienia go w wersji marmukowej aby było ciekawej!





KAKAOWO-DYNIOWE CIASTO MARMURKOWE
keksówka o dł. 20-25cm


230g mąki pełnoziarnistej / orkiszowej (lub pszennej)
20g kakao (do części kakaowej)
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
180ml mleka roślinnego (użyłam sojowego niesłodzonego) + 1 łyżka (do części kakaowej)
200g puree z dyni piżmowej 
łyżeczka ekstraktu z wanilii 
120g erytrolu / ksylitolu - wersja bezcukrowa, lub innej substancji słodzącej

W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę oraz erytrol / ksylitol. Dodajemy puree, mleko oraz wanilię i mieszamy wszystkie składniki do połączenia. Około połowę ciasta odkładamy do oddzielnej miski i łączymy z kakao oraz łyżką mleka. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją na zmianę ciastem dyniowym i dyniowo-kakaowym do momentu aż ciasto się skończy. Wkładamy wypełnioną formę do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C i pieczemy 50-55 minut. Patyczek szaszłykowy wbity w środek ciasta powinnien wyjść nie oblebiony surowym ciastem. Jeśli w trakcie pieczenia zauważycie, że wierzch zaczął się zbyt szybko brązowić można przykryć ciasto folią aluminiową i kontynuować pieczenie. Smacznego! :) 

PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N
Really easy, but delicious and fancy-looking cake! :) I wanted something sweet but homebaked to go with my afternoon cuppa, although I wasn't sure what to bake... I went for the good, old loaf cake ;) This time I used some butternut squash puree that I found in my fridge and while I was making this bread I came up with the "marble" idea, so the cake wasn't "boring" :D I was quite pleased with how it turned out! Looks good, doesn't it? ;) 


COCOA MARBLE PUMPKIN BREAD
8-10" loaf tin 


230g wholemeal or spelt flour (or all-purpose white flour)
20g cocoa powder (to add to the cocoa part)
1 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
180ml plant milk (I used soya unsweetened) + 1 tbsp (to add to the cocoa part)
200g butternut squash puree
1 tsp vanilla essence 
120g erythritol (I use Natvia >>CLICK<<) or other sweetener 

In a bowl, mix together the flour, baking powder, bicarbonate of soda and erythritol. Add the butternut squash puree, milk and vanilla and mix it all until well combined. Put aside about a half of the cake batter to another bowl and mix with cocoa powder and a spoon of milk. Prepare the loaf tin by lining it with a greaseproof paper. Drop a few large spoons of the pumpkin batter into a tin, following by a few large spoonfuls of the cocoa-pumpkin batter and continue this process until you run out the batter. Bake for 50-55 minute in 180*C (check the bread with a skewer stick - it should come out not covered in a raw batter). If you notice that the bread is getting brown on top during baking, cover it with a foil and continue baking. Enjoy! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna