wtorek, 17 grudnia 2019

waniliowe muffiny proteinowe z matcha // vanilla protein muffins with matcha


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W
Muffinki są perfekcyjnym wypiekiem jeśli masz ochotę na domowy wypiek, ale nie masz zbyt dużo czasu i nie koniecznie chcesz piec pełnowymiarowe ciasto
Ostatnio dostałam kilka smaków wegańskiego białka do przetestowania od Reflex Nutrition i postanowiłam, że dodam odrobinę do moich muffin i zobaczę jak wyjdą. Powiem Wam, że był to dobry pomysł, bo białko nie wpłynęło zbyt na strukturę czy smak wypieku, jedynie dodało mu nieco waniliowego aromatu, co nie jest niczym złym :) Dzięki dodatkowi odżywki białkowej muffiny są bardziej odżywcze i sycące, ponieważ zawierają więcej białka - w jednej muffinie jest 6g białka (12% dziennego zapotrzebowania! :))
Dodałam do nich także i odrobinę matcha, ponieważ bardzo ją lubię, a także jest ona bogata w antyoksydanty. Przed upieczeniem muffiny były zielone, po wyjęciu z piekarnika niestety ten kolor przemienił się w brązowo-zielony (z naciskiem na brązowy... :D), ale smak matcha wciąż pozostał! :)





WANILIOWE MUFFINY PROTEINOWE Z MATCHA
6-7 muffin


30g waniliowej odżywki białkowej (jeśli nie masz/nie chcesz używać odżywki białkowej, zastąp 30g mąki)
100g mąki orkiszowej
10g matcha (jeśli nie masz/nie chcesz używać odżywki białkowej, zastąp 10g mąki)
50g erytrolu/ksylitolu lub innej substancji słodzącej 
10g mielonego siemienia lnianego
180ml mleka roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej


Siemię lniane mieszamy z 3-4 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na około 5 minut. W misce mieszamy odżywkę białkową, mąkę, matcha, proszek do pieczenia, sodę i erytrol. Do suchych składników dodajemy wcześniej przygotowane siemię lniane oraz mleko roślinne i mieszamy wszystko dokładnie. Przygotowane ciasto rozdzielamy pomiędzy około 6-7 silikonowych foremek na muffiny i pieczemy 20-25 minut w 180*C. Smacznego! :)



E N G L I S H  V E R S I O N

Muffins are the perfect solution when you're craving a homebaked sweet treat but you don't have a lot of time and not necessarily want to bake an 8" cake... ;)
Some time ago, I've been gifted a few samples of vegan protein from Reflex Nutrition and though I will add it to the muffins and see what happens. And I need to tell you that it was quite a good idea! Protein powder didn't affect the flavour other than only adding some vanilla flavour to the muffins, which is not a bad thing after all :) Thanks to the protein powder the muffins are much more nutritious and filling, as they're rich in protein - one muffin has got 6g of protein (12% of daily recommended intake! :))
I also a little bit of matcha powder to my muffins, because I just like matcha :D And matcha is also very rich in antioxidants. Muffins were nice and green before I baked them, then they turned brownish-green (mostly brownish though :D), but they still taste like matcha, you need to take my word on that and try the recipe yourself! :) 



VANILLA PROTEIN MUFFINS WITH MATCHA
6-7 muffins


30g Reflex Nutrition plant based vanilla protein powder (if you don't have/don't want to use protein powder you can replace it with 30g flour)
100g spelt flour
10g matcha powder (if you don't have/don't want to use matcha you can replace it with 10g flour)
50g erythritol/xylitol or other sweetener of your choice (use sugar if you don't need sugar free option)
10g milled flaxseed
180ml plant milk
1 tsp baking powder
1/3 tsp bicarbonate of soda

Mix the flaxseed with 3-4 tablespoons of warm water and set aside for about 5 minutes or until it reaches jelly-like consistency. In a large bowl, mix the protein powder, flour, matcha powder, baking powder, bicarbonate of soda and erythritol together. Add the plant milk and milled flaxseed previously mixed with water to the dry ingredients and mix everything together. Divide the batter between 6-7 silicon muffins moulds and bake the muffins for around 20-25 minutes in 180*C. Enjoy! :)



NUTRITIONAL INFORMATION (1 MUFFIN OUT OF 7)



2 komentarze:

  1. Anonimowy20:28

    Fajny, prosty przepis! Akurat nie wiedziałam, co zrobić z zalegającym proszkiem białkowym... Użyłam podwójnej ilości składników, erytrol zastąpiłam mieszanką cukru białego i brązowego i dodałam skórkę otartą z dwóch cytryn. Muffiny wyszły piękne, jak na zdjęciach! Nie są bardzo słodkie, więc rozważam polanie ich lukrem z brązowego cukru i imbiru, jak szaleć to szaleć :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna