To ju偶 przedostatni przepis 艣wiateczny, kt贸ry mam dla Was w tym roku :)
Paszteciki zrobi艂am na 偶yczenie Mamy, kt贸ra bardzo je lubi :) Ja jad艂am je po raz pierwszy i r贸wnie偶 mi posmakowa艂y - my艣l臋, 偶e na kolejne 艣wi臋ta r贸wnie偶 je upiek臋.
Ciasto nie jest ca艂kowicie bezglutenowe, poniewa偶 po艂ow臋 stanowi m膮k膮 orkiszowa - postanowi艂am sprawdzi膰 jak zareaguje na ni膮 m贸j organizm i by膰 mo偶e, je艣li wszystko p贸jdzie dobrze - w艂膮czy膰 do mojej diety. Trudno mi oceni膰 efekty, poniewa偶 nie zjad艂am a偶 tyle potraw z udzia艂em tej m膮ki, ale my艣l臋, 偶e w przysz艂o艣ci jeszcze poeksperymentuj臋 z t膮 m膮k膮 :)
GRYCZANO-ORKISZOWE DRO呕D呕OWE PASZTECIKI
Z KAPUST膭 I PIECZARKAMI
ok. 20 ma艂ych pasztecik贸w
nadzienie:
200g kapusty kiszonej
200g pieczarek
opcjonalnie kilka suszonych grzyb贸w namoczonych przez noc i ugotowanych
s贸l, pieprz do smaku
Pieczarki umy膰, obra膰 i zetrze膰 na tarce, a nast臋pnie poddusi膰 na patelni. Do pieczarek doda膰 kapust臋 i odparowa膰 z niej nadmiar wody. Ostudzi膰 farsz, a nast臋pnie jeszcze dok艂adnie odcisn膮膰 z wody i doprawi膰 do smaku.
ciasto:
125g m膮ki gryczanej
125g m膮ki orkiszowej
20g 艣wie偶ych dro偶d偶y
3 艂y偶ki oleju
150ml mleka ro艣linnego
艂y偶eczka cukru
3/4 艂y偶eczki soli
Mleko lekko podgrzewamy. W miseczce kruszymy dro偶d偶e, dodajemy cukier i 2 艂y偶ki m膮ki, ca艂o艣膰 zalewamy odrobin膮 letniego mleka i mieszamy. Odstawiamy zaczyn na ok. 15-20 minut w ciep艂e miejsce aby przynajmniej podwoi艂 swoj膮 obj臋to艣膰. Nast臋pnie do zaczyny dodajemy wszystkie pozosta艂e sk艂adniki opr贸cz oleju i wyrabiamy ciasto. Dopiero pod koniec wyrabiania dodajemy olej. Gdy ciasto nie b臋dzie ju偶 lepi膮ce tylko elastyczne i plastyczne wk艂adamy je do miski, przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce na ok. 1,5-2h do wyro艣ni臋cia.
Po tym czasie jeszcze raz kr贸tko wyrabiamy ciasto, a nast臋pnie lekko podsypuj膮c m膮k膮 rozwa艂kowujemy je na prostok膮t o grubo艣ci ok. 0,5-1cm. Dzieli ciasto na p贸艂 tak aby powsta艂y dwa mniejsze prostokaty. Na 艣rodek ka偶dego nak艂adamy farsz i sklejamy do 艣rodka boki. Nast臋pnie ostrym no偶em kroimy na ukos paszteciki, kt贸re uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia miejscem sklejenia do do艂u. Pozostawiamy je na blaszce jeszcze na p贸艂 godziny w cieple, a nast臋pnie pieczemy ok. 20 minut w 180*C. Mo偶na przed pieczeniem posmarowa膰 je mlekiem ro艣linnym i posypa膰 makiem/sezamem/czarnuszk膮. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsu艅Ciekawy spos贸b na paszteciki :D My jeszcze nigdy ich nie robi艂y艣my ;)
OdpowiedzUsu艅szkoda, 偶e nie by艂o tego postu przed 艣wi臋tami. Z ch臋ci膮 bym takie paszteciki zrobi艂a. Jednak nic nie stoi na drodze, 偶eby przygotowa膰 je bez okazji ;3
OdpowiedzUsu艅