piątek, 1 lipca 2016

płatki amarantusowe z truskawkami i tahini


Kolejny sezonowy przepis na śniadanie :) Tym razem...płatki amarantusowe! Czyli coś dla fanów amarantusa lub osób lubiących nowe doznania smakowe ;) O ile samego w sobie amarantusa jakoś nigdy szczególnie nie uwielbiam, to płatki posmakowały mi o wiele bardziej! Są delikatniejsze - w strukturze i w smaku. Bardzo dobrze smakują na słodko. Ja połączyłam je z truskawkami i tahini, która dodała całości świetnego charakteru! Na prawdę polecam ten dodatek! ♥ 
Zarówno płatki amarantusowe jak i tahini pochodzą ze sklepu internetowego www.frisco.pl :)









PŁATKI AMARANTUSOWE Z TRUSKAWKAMI I TAHINI
1 porcja śniadaniowa


60g płatków amarantusowych
1 - 1 1/2 szklanki mleka roślinnego (w zależnosci jak gęste płatki chcecie)
opcjonalnie ksylitol/erytrol czy syrop klonowy/daktylowy/z agawy do posłodzenia
150-200g truskawek
łyżka tahini

W garnuszku zagotowujemy mleko, gdy zacznie wrzeć ciągle mieszając wsypujemy płatki. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż płatki wchłoną mleko, od czasu do czasu mieszając. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. 3/4 truskawek dodajemy do płatków, resztę zostawiamy do dekoracji. Przekładamy ugotowane płatki do miseczki, dekorujemy resztą truskawek i polewamy tahini. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

3 komentarze:

  1. O, takie płatki z pewnością polubiłabym, szczególnie w takim pięknym daniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki na śniadanie to jest to :_)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna