Latem mam mniejszą ochotę aby odpalać piekarnik i piec ciasta. Jednak ochota na ciasta jest tak samo duża jak w inne pory roku... :D Co zatem zrobić? Ciasto bez pieczenia! Idealne rozwiązanie na lato :) Tym razem postanowiłam przygotować mój pierwszy tofurnik na zimno! I jak na pierwszy wyszedł przepyszny! Idealna konsystencja, orzeźwiający, a połączenie truskawek z mango jest po prostu cudowne! Owsiano-żurawinowy spód również świetnie pasuje do całości. To na pewno nie będzie ostatni tofurnik na zimno jaki zrobiłam! :)
A jakie są Wasze ulubione ciasta bez pieczenia? :)
TOFURNIK MANGO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
NA OWSIANO-ŻURAWINOWYM SPODZIE
tortownica 18cm
spód;
100g płatków owsianych (w razie potrzeby - bezglutenowych)
50g suszonej żurawiny
50g dojrzałego banana
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy do momentu połączenia składników i otrzymania lepiącej masy. Tą masą wylepiamy spód tortownicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
masa "serowa":
300g tofu naturalnego Polsoja
10g agaru (ok. 2 łyżki)
50ml soku z cytryny
80g erytrolu (lub ksylitolu / cukru)
*użyłam gotowego puree, które w swoim składzie zawierało cukier i było bardzo słodkie, wiec dodałam do masy "serowej" jedynie 80g erytrolu, jeśli używacie po prostu zmiksowanego świeżego mango, będzie trzeba dodać wiecej wybranej substancji słodzącej
Tofu, puree z mango, sok z cytryny i erytrol (lub inny wybrany słodzik) miksujemy na gładką masę. Przekładamy całość do garnka, dodajemy agar i ciagle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Następnie wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód, studzimy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
mus:
150g truskawek
lekko czubata łyżeczka agaru
Truskawki myjemy i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do garnuszka, dodajemy agar i zagotowujemy. Mus truskawkowy wylewamy na wierzch zastygniętej masy "serowej" i ponownie odstawiamy tofurnik do zastygnięcia (mus nie zastygnie do końca). Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Cudne kolory :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńIście letni c:
OdpowiedzUsuńNawet byśmy go nie kroiły tylko jadły łyżeczkami prosto z tacy :D Bez pieczenia to uwielbiamy jeszcze musy z awokado na słodko :)
OdpowiedzUsuńMocno owocowy. Bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) jeszcze nie miałam okazji próbować tofu, jak sprawdza się w serniku? :>
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić agar?
OdpowiedzUsuńNiestety nie da się go niczym zastąpić ;(
Usuń