piątek, 15 lipca 2016

tofurnik mango z musem truskawkowym (bez pieczenia)


Latem mam mniejszą ochotę aby odpalać piekarnik i piec ciasta. Jednak ochota na ciasta jest tak samo duża jak w inne pory roku... :D Co zatem zrobić? Ciasto bez pieczenia! Idealne rozwiązanie na lato :) Tym razem postanowiłam przygotować mój pierwszy tofurnik na zimno! I jak na pierwszy wyszedł przepyszny! Idealna konsystencja, orzeźwiający, a połączenie truskawek z mango jest po prostu cudowne! Owsiano-żurawinowy spód również świetnie pasuje do całości. To na pewno nie będzie ostatni tofurnik na zimno jaki zrobiłam! :) 
A jakie są Wasze ulubione ciasta bez pieczenia? :)









TOFURNIK MANGO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
NA OWSIANO-ŻURAWINOWYM SPODZIE
tortownica 18cm


spód;
100g płatków owsianych (w razie potrzeby - bezglutenowych)
50g suszonej żurawiny
50g dojrzałego banana

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy do momentu połączenia składników i otrzymania lepiącej masy. Tą masą wylepiamy spód tortownicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

masa "serowa":
300g tofu naturalnego Polsoja
200g puree z mango* (użyłam TEGO puree ze sklepu frisco.pl)
10g agaru (ok. 2 łyżki)
50ml soku z cytryny
80g erytrolu (lub ksylitolu / cukru)

*użyłam gotowego puree, które w swoim składzie zawierało cukier i było bardzo słodkie, wiec dodałam do masy "serowej" jedynie 80g erytrolu, jeśli używacie po prostu zmiksowanego świeżego mango, będzie trzeba dodać wiecej wybranej substancji słodzącej

Tofu, puree z mango, sok z cytryny i erytrol (lub inny wybrany słodzik) miksujemy na gładką masę. Przekładamy całość do garnka, dodajemy agar i ciagle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Następnie wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód, studzimy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

mus:
150g truskawek
lekko czubata łyżeczka agaru

Truskawki myjemy i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do garnuszka, dodajemy agar i zagotowujemy. Mus truskawkowy wylewamy na wierzch zastygniętej masy "serowej" i ponownie odstawiamy tofurnik do zastygnięcia (mus nie zastygnie do końca). Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. Nawet byśmy go nie kroiły tylko jadły łyżeczkami prosto z tacy :D Bez pieczenia to uwielbiamy jeszcze musy z awokado na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mocno owocowy. Bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie :) jeszcze nie miałam okazji próbować tofu, jak sprawdza się w serniku? :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym zastąpić agar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie da się go niczym zastąpić ;(

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna