piątek, 19 sierpnia 2016

kakaowo-kokosowe "trufle" z awokado


Są tu jacyś fani zdrowych słodkości? ;) Jestem pewna, że są! Ja sama uwielbiam "uzdrawiać" różne smakołyki. Jedną z moich słodkich, ale zdrowych przyjemności które uwielbiam są właśnie te "trufle". Aż dziwne, że dopiero dziś dodaje na nie przepis! Ale zawsze znikają tak szybko, że nie zdążę zrobić zdjęć... ;) To chyba najlepiej świadczy o tym, jak pyszne są ♥ Kochają je nawet moi rodzice! ;) Są tak jak mówiłam przepyszne, a do tego bardzo zdrowe. Awokado jest źródłem bardzo dobrego i zdrowego dla naszego organizmu tłuszczu, dodatkowo dostarcza wit. E, kwasu foliowego i innych wartościowych składników. Daktyle to naturalny słodzik, a karob będzie świetnym źródłem magnezu czy potasu. A na koniec mąką kokosowa! Ostatnio bardzo popularna na moim blogu ;) Jest bogata w błonnik, który jest również bardzo ważny w naszej diecie! ;) No to co, kulamy trufle? ;)








KAKAOWO-KOKOSOWE TRUFLE Z AWOKADO 
ok. 10 średnich trufli


średnie, dojrzałe awokado - ok. 170g po obraniu
70g świeżych daktyli* (polecam TE z alfa-koszyk.pl, jedne z najlepszych jakie jadłam :))
20g karobu (lub kakao)
50g mąki kokosowej (40g do trufli + 10g do obtoczenia)

*jeśli używacie suszonych daktyli, które są twarde, namoczcie je w wodzie kilka godzin przed przygotowaniem trufli, aby zmiękły 

Awokado i daktyle miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy karob i mąkę kokosową i dokładnie mieszamy. Ostawiamy masę do lodówki na ok. 10 minut, po tym czasie nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy z nich kulki, które następnie obtaczamy w mące kokosowej. Schładzamy przed podaniem min. 2h w lodówce. Przechowujemy również w lodówce, max. 3-4 dni. Smacznego! :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

24 komentarze:

  1. Mi się podoba ale nigdy sama jeszcze nie próbowałam robić

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdybym miała w kuchni awokado, to jeszcze dzisiaj zrobiłabym te trufle! :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie pozostaje nic innego jak kupić awokado, poczekać aż dojrzeje i zrobić trufelki ;)

      Usuń
  3. Ja dość rzadko sięgam po słodycze (w myśl: najlepsze cukierki to marynowane grzybki ;) ), więc też rzadko robię i pewnie rzadziej niż wytrawne i pikantne przepisy będę zamieszczać na blogu, ale to wygląda na zdecydowanie na warte uwagi... Muszę w końcu ukulać jakieś praliny :) Z suszonych namoczonych daktyli się da tez? Ostatnio mam tylko pecha do awokado - rzadko znajduję Hass, a inne jakieś tak niedojrzałe, że nie chcą dojść, albo przemarźnięte i czernieją :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w poście - mozesz namoczyć suszone daktyle tak aby były miękkie i wtedy zmiksować :) Co do awokado to czasami tak się zdarza, że nie można trafić na odpowiednie... :/ Mam jednak nadzieje, że uda Ci się kupić idealne i spróbować tych trufli :)

      Usuń
  4. Brzmi bardzo smacznie! Również uwielbiam uzdrawiać słodycze <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie, wegańskie i bez glutenu, idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow są śliczne! Może przekonałabym się do awokado ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobry (doslownie ;)) sposób aby przekonać się do awo ;)

      Usuń
  7. bardzo lubię trufle z awokado, wgl, awokado w wersji z czekoladą! jest idealnie kremowe, więc genialnie sprawdza się w deserach :) świetne trufle!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo często robimy takie słodkie i zdrowe kuleczki ale użycie awokado jest dla nas nowością :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam już domowe trufle ale nigdy z awokado! super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne i zdrowe :) Bardzo ciekawe to połączenie awokado z daktylami - chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis na moje ukochane trufelki :)
    Zapraszam również do mnie po przepis na pyszne wegańskie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis! Na pewno wypróbują, bo z awokado jeszcze nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna