czwartek, 7 wrze艣nia 2017

truskawkowy jagielnik z czekolad膮 (bez glutenu, cukru i t艂uszczu) // strawberry vegan millet "cheesecake" with chocolate (gluten, sugar and fat free)



E N G L I S H  B E L L O W , S C R O L L  D O W N

Wiem, 偶e sezon truskawkowy ju偶 dawno za nami, ale tak jak pisa艂am Wam ostatnio musia艂am zrobi膰 jaki艣 czas temu przerw臋 w blogowaniu i przez ten czas nie mog艂am na bie偶膮co wrzuca膰 przepis贸w i teraz nadrabiam :) A 偶e wszystkie przepisy kt贸re dla Was mam s膮 tak pyszneee to nie po prostu nie mog臋 czeka膰 do nast臋pnego sezonu aby opublikowa膰 je dopiero wtedy! :) Do tego przepisu jak najbardziej mo偶ecie u偶y膰 mro偶onych truskawek, a s膮 one bardzo 艂atwo dost臋pne, wi臋c nie ma wym贸wek! ;) 




Ju偶 od dawna chcia艂am wypr贸bowa膰 s艂ynnego "jagielnika" czyli sernika z kaszy jaglanej. Jednak jako艣 nigdy nie by艂o mi po drodze. Potem, gdy przygotowa艂am go po raz pierwszy, po偶a艂owa艂am, 偶e zrobi艂am to tak p贸藕no! :) Ta wersja, kt贸r膮 zrobi艂am nie przypomina sernika w zupe艂no艣ci, mimo wszystko smakuje bardzo ciekawie i nie jest to zwyk艂e, tradycyjne ciasto. Na pewno nie b臋dzie to ostatni jagielnik jaki przygotowa艂am, nast臋pnym razem spr贸buj臋 pokombinowa膰 ze smakiem tak, aby by艂 bardziej sernikowy ;) A Wy ju偶 kiedy艣 przygotowywaliscie jagielnik? Jaka jest Wasza ulubiona wersja smakowa? Je艣li jeszcze go nie robili艣cie - czas najwy偶szy! Poni偶ej przedstawiam Wam przepis :) 





TRUSKAWKOWY JAGIELNIK Z CZEKOLAD膭
tortownica 艣r. 20cm


270g kaszy jaglanej
3 1/2 szklanki mleka ro艣linnego
500g truskawek (艣wie偶e lub mro偶one - je艣li u偶ywacie mro偶onych prze艂贸偶cie je do naczynia i w艂贸偶cie do lod贸wki na ok. 4-5h przed przygotowaniem ciasta)
1/2 szklanki erytrolu/ksylitolu/nierafinowanego cukru trzcinowego
2 艂y偶eczki agaru
3 艂y偶ki m膮ki kokosowej (lub 5 艂y偶ek zmielonych bardzo drobno, najlepiej w m艂ynku do kawy, wi贸rk贸w kokosowych)
sok z 1/2 cytryny
1/2 tabliczki czekolady o zaw. kakao min. 70%

Kasz臋 p艂uczemy na sitku pod zimn膮 wod膮. W garnku zagotowujemy mleko ro艣linne i nast臋pnie dodajemy kasz臋. Gotujemy do momentu a偶 wch艂onie ca艂e mleko, ok. 20 minut. W po艂owie gotowania lub po ok. 10-15 minutach dodajemy agar i dok艂adnie mieszamy. Gdy kasza b臋dzie gotowa dodajemy truskawki, erytrol/ksylitol/nierafinowany cukier trzcinowy, sok z cytryny i wszystko bardzo dok艂adnie blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Na koniec dodajemy m膮k臋 kokosow膮 lub zmielone wi贸rki i mieszamy za pomoc膮 艂y偶ki. Tortownic臋 wyk艂adamy foli膮 spo偶ywcz膮 i przek艂adamy do niej mas臋 jaglan膮. Pozostawiamy do lekkie ostudzenia. Czekolad臋 rozpuszczamy w k膮pieli wodnej i dekorujemy ni膮 wierzch jagielnika. Wstawiamy ciasto do lod贸wki na kilka godzin, aby st臋偶a艂o. Po tym czasie mo偶na je kroi膰 i podawa膰. Przechowujemy ciasto r贸wnie偶 w lod贸wce, do ok. 3 dni. Smacznego! :) 




E N G L I S H  V E R S I O N

STRAWBERRY VEGAN MILLET "CHEESECAKE" WITH CHOCOLATE
酶20cm baking tray



270g millet
3 1/2 cup plant based milk
500g strawberries (if using frozen put it to the bowl and place in the fridge 4-5h before you start to prepare the cake) 
1/2 cup erythritol/xylitol/other sweetener of your choice
2 teaspoons agar-agar
3 tablespoons coconut flour (or 5 tbsp fine ground desiccated coconut)
juice of 1/2 a lemon
50g dark chocolate, min. 70% cocoa mass

Rinse millet on the sifter. Boil plant based milk in a pot and then put the millet into it and boil until millet absorb all the liquid (about 20 minutes). After 10-15 minutes add agar-agar to the boiling millet and stir very well. When the millet is ready, add strawberries, erythritol/xylitol/other sweetener of your choice, lemon juice and blend everything until smooth and creamy. Add coconut flour or fine ground desiccated coconut and mix with a spoon. Line a round baking tray with a foil and pour millet mixture into it. Let it cool for a few minutes. Melt chocolate and decorate the top of the millet cheesecake with it. When the cake cools a bit, put it to the fridge for a few hours so it can solidify. Then slice and serve. Keep the cake in the fridge (max. for 3 days). Enjoy! :) 
MORE RECIPES IN ENGLISH >>HERE<< :) 



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


7 komentarzy:

  1. 艢wietny pomys艂! :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. MY chyba jagielniki robi艂y艣my ju偶 na milion sposob贸w :D Najbardziej smakowa艂 nam piernikowy na 艣wi臋ta w ubieg艂ym roku i cytrynowy, kt贸ry dzi臋ki cytrusom bardziej przypomina艂 klasyczny sernik :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ja napewno jeszcze nie raz zrobie jagielnik! :)

      Usu艅
  3. Wygl膮da przepysznie :)
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  4. Hejka, mam pytanie o mro偶one truskawki- czy jak si臋 rozmro偶膮, mam je ods膮czy膰? Obawiam si臋 troch臋, 偶eby mi nie rozmoczy艂y ciasta :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Hej, tak, szczerze mowi膮c to odla艂abym ten sok, kt贸ry puszcz膮 truskawki podczas rozmra偶ania :) Pozdrawiam!

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna